Mødedato: 24.05.2007, kl. 16:00

Etablering af udflytterinstitution i Persillehaven 44, Herlev

Se alle bilag

Etablering af udflytterinstitution i Persillehaven 44, Herlev

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 24. maj 2007

 

Fraværende

 

 

 

12.      Etablering af udflytterinstitution i Persillehaven 44, Herlev

(KFU 309/2007)

 

 

Udvalget skal tage stilling til etablering af 75 nye børnehavepladser til dækning af pladsbehovet på Amager. 

 

BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU), at udvalget overfor Økonomiudvalget (ØU) og Borgerrepræsentationen (BR) anbefaler,

 

1. at                            der gives anlægsbevilling på i alt 10.720.000 kr. til opførelse af en udflytterbørnehave med 75 pladser på den kommunalt ejede grund Persillehaven 44, matr. nr. 7mn Hjortespring i Herlev, som tilknyttes Børnehuset Gullfossgade 2.

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 18. april 2007

Bo Asmus Kjeldgaard oplyste vedr. de tre anlægssager på Amager (sag nr. 17, 18 og 19), at forvaltningen arbejder med en samlet plan for institutionsdækningen som følge af de nye boligområder på Amager.

Indstillingen blev godkendt.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller

 

1.      at Kultur- og Fritidsudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

" På baggrund af de foreliggende oplysninger har Kultur- og Fritidsudvalget følgende bemærkninger til Børne- og Ungdomsudvalgets indstilling om Etablering af udflytterinstitution i persillehaven 44, Herlev:

 

De nuværende forhold på det ophedede byggemarked – herunder aktuelle erfaringer fra et tilsvarende projekt - og kravet om, at projektet følger retningslinierne for lavenergiklasse 2, skaber væsentlig risiko for at projektet ikke kan realiseres inden for den angivne økonomiske og tidsmæssige ramme. På den baggrund tager Kultur- og Fritidsudvalget forbehold for tidsplanen og forudsætter, at Børne- og Ungdomsudvalget dækker eventuelle merudgifter i forbindelse med projektets gennemførelse.

 

Der henvises i øvrigt til de bemærkninger der fremgår af indstillingen og de vedlagte bilag, herunder det administrative høringssvar, som Københavns Ejendomme tidligere har afgivet til sagen."

 

 

 

PROBLEMSTILLING

BUU vedtog den 6. december 2006 Børneplanens reviderede udbygningsplan, hvor det fremgår, at der specielt på Amager er et stigende behov for pladser. Økonomiforvaltningens prognoser viser tilsvarende, at der fra 2008 og frem vil ske en yderligere stigning i pladsbehovet på grund af den planlagte udbygning (Børneplan IIs periode).

 

LØSNING

Børnehuset Gullfossgade med 72 vuggestuepladser, som er en af de nyetablerede fleksible institutioner i Børneplan I, er placeret meget centralt på Amagerbro. Institutionen oplever en massiv efterspørgsel og ønsker derfor at udvide. Børne- og Ungdomsforvaltningen vil derfor sammenlægge en planlagt udflytterbørnehave med Børnehuset under en fælles ledelse og indrette opsamlingssted i institutionens fællesarealer. Institution og forældrebestyrelse har været inddraget i planerne og er meget positive. Der vil blive gennemført en formel høring, hvis denne indstilling vedtages.

 

Københavns Kommune ejer et areal på 5.569m2 i Herlev Kommune. Arealet er udlagt til offentlige formål i Herlev Kommuneplan, herunder institutionsformål. Ud fra ønsket om at anvende arealet til det fastlagte formål har Skov- og Naturstyrelsen ophævet en opstået fredskovpligt på arealet. Med baggrund i projektet ønsker Herlev Kommune at udarbejdelse en egentlig lokalplan på grunden.

 

Sagen vurderes ikke at være kompliceret, og lokalplanarbejdet forventes afsluttet i september 2007. Indstillingen fremlægges derfor med forbehold for vedtagelse af lokalplanen i Herlev Kommunes kommunalbestyrelse.  

 

Den tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltning projekterede i 2004 et projekt med to udflytterbørnehaver til en grund i Ballerup Kommune. Projektet måtte desværre opgives på grund af planforholdene. Projektet genanvendes på grunden i Herlev Kommune, men er tilpasset behovet for én udflytterbørnehave med 3 grupper, forholdene på grunden og retningslinierne om lavenergiklasse 2.

 

Udflytterbørnehaven opføres som en længebygning i let byggeri i én etage på 494m2 og indeholder tre børnehavegrupper med separat hvilerum, puslerum/toiletter og nærdepot. Grupperne placeres i bygningens ender og centralt mod vest og har direkte udgang til en overdækket terrasse og det fri. Der etableres to tværgående rum til ankomst/garderobe og køkken/ophold. Centralt i bygningen mod øst etableres personalefaciliteter. Huset opføres med øget isolering herunder højtisolerende glaspartier, og der indarbejdes ca. 160m2 solceller på taget. Arealets skovkarakter bevares i videst mulige omfang dog med enkelte rydninger og en sti igennem "skoven" til at cykle på.  

 

Ifølge Københavns Ejendomme kommer den årlige husleje for ejendommen til at beløbe sig til 750.000 kr. inklusive skatter og afgifter, vedligeholdelse og administrationsbidrag. Basishuslejen udgør 603.600 kr. af den årlige husleje. Det forudsættes at BUU, som beskrevet i huslejemodellen, kompenseres for udgiften til basishusleje.

 

Sagen er miljøvurderet og har ikke væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

Sagen har været i høring i Københavns Ejendomme, jf. bilag 2.

Høringssvaret givet ikke anle dning til bemærkninger.

 

ØKONOMI

Den samlede anlægsudgift er opgjort til 10.720.000 kr., hvoraf der overføres 9.610.000 kr. til Kultur- og Fritidsudvalget (KFU), Københavns Ejendomme. Der anvises dækning for udgiften på BUU´s anlægsramme funktion 5.25.14.3 i 2007 og 2008.

 

Bevillingen gives under forudsætning af, at Herlev Kommune vedtager en lokalplan for grunden.

 

Der anvises dækning for driftsudgiften på Dagtilbud funktion 5.25.14.1 fra 2008.

 

Uddybende oplysninger om økonomien fremgår af bilag 1.

 

VIDERE PROCES

Efter proceduren for inddragelse af Kultur- og Fritidsudvalget i anlægsbevillinger sendes indstillingen til udtalelse i Kultur- og Fritidsudvalget.

 

Herefter fremlægges sagen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. 

 

Lokalplanarbejdet i Herlev kommune tager 7-8 måneder og under forudsætning af, at lokalplanen vedtages i september 2007 og ud fra tidligere erfaringer med let byggeri, vil udflytterbørnehaven kunne tages i brug i februar 2008. 

 

BILAG

1. Økonomi

2. Høringssvar fra Københavns Ejendomme

 

 

 

 

                            Else Sommer             

                                                                 Knud Langberg

 

 

 


 

Til top