Mødedato: 24.04.2014, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Godkendelse af proces for offentlig høring vedr. erstatning for rammer for kunst i det offentlige rum samt status for offensive byggepladser

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til et forslag om videre proces vedrørende to af Kultur- og Fritidsudvalget behandlede medlemsforslag om henholdsvis erstatning for de rammer for kunst i det offentlige rum der forsvinder med udviklingen af Enghave Brygge (KFU 21. november 2013) og offensive byggepladser (KFU den 18. april 2013).

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender forslag til ændret proces for offentlig høring til erstatning for de rammer for kunst i det offentlige rum, der forsvinder med udviklingen af Enghave Brygge.

2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Københavns Ejendommes pilotprojekt med at stille byggepladshegn til rådighed for kunst i det offentlige rum indgår som en del af drøftelserne i høringsprocessen, jf. indstillingens 1. at-punkt. 

Problemstilling

Høring om erstatning af de rammer for kunst i det offentlige rum, der forsvinder med udviklingen af Enghave Brygge

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på møde den 21. november 2013, at der skal arrangeres en hurtig offentlig høring om, hvordan der findes en erstatning for de rammer for kunst i det offentlige rum, som forsvinder med Enghave Brygges udvikling. Det var en forudsætning for høringen, at kunst- og graffitimiljøet involveres i høringen, og at den tager udgangspunkt i Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar om Evolution, tidligere beslutninger og erfaringer med graffitipolitikker, kunst på byggepladshegn mv. Høringen skulle resultere i konkrete anbefalinger, der skal forelægges Kultur- og Fritidsudvalget. Der blev afsat 50.000 kr. til høringen.

Drøftelser om offensive byggepladser

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede på møde den 18. april 2013 mulighederne for at anvende kommunens byggepladser mere offensivt til bl.a. kulturelle anvendelser, lokal inddragelse og kommunikation med omgivelserne. Udvalget besluttede, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skulle vende tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget med en model/redegørelse på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser, herunder samarbejde med eksterne aktører om løsningsmodeller, muligheder/retningslinjer for finansiering, f.eks. via reklamer og lokal finansiering.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har sammen med Københavns Ejendomme drøftet mulighederne for at anvende byggepladshegn til kunst i det offentlige rum. Københavns Ejendomme har på den baggrund iværksat et pilotprojekt, hvor der i 4 større byggesager, som et led i entrepriseudbud, etableres udsmykningsegnede byggepladshegn. Disse stilles til rådighed for offentlig kunst. 

Løsning

På baggrund af en indledende dialog med repræsentanter, der er involveret i kunst og graffiti i det offentlige rum, og med udgangspunkt i at udvalget skal forelægges konkrete anbefalinger fremlægger Kultur- og Fritidsforvaltningen forslag til en udvidet model for høringen, som inkluderer dels en offentlig digital høring, dels en arbejdende workshop med repræsentanter fra kunst- og graffitimiljøet samt offentlige og private interessenter.

1. Digital høring
Der iværksættes en digital høring for alle københavnere, men med særligt fokus på inddragelse af kunst- og graffitimiljøerne. Høringen etableres på kommunens høringsportal ”Bliv hørt" samt via sin egen Facebook-side. Med den digitale høring indsamles og genereres ideer via tekst og billeder fra brugere og interesserede københavnere. Formålet er at nå frem til konkrete anbefalinger, som kan forelægges Kultur- og Fritidsudvalget.

Høringen kommunikeres bredt ud via relevante netværk, eksempelvis ”Bevar Sydhavnen” og netværket omkring Galore Festivalen. Derudover kommunikeres den ud via kommunens egen hjemmeside samt ved fysisk skiltning ved de nuværende rammer i Sydhavnen samt ved Gadegalleriet i Nordvest. Endelig informeres relevante uddannelsesinstitutioner såsom kunstakademiet og kulturelle ungdomskulturelle institutioner såsom Kraftwerket, AFUK, Streetmekka og Københavns Projekthus.

Fordelen ved at skabe en bred, digital høring er, at det giver mulighed for, at så mange som muligt kan give deres mening til kende, og at det kan ske på en nem og hurtig måde. Det forventes, at høringen kan inddrage flere brugere og interesserede og nå ud i flere forskellige brugergrupper end ved et fysisk møde.

2. Interessentinddragelse
Efter den digitale høring afholdes en arbejdende workshop med deltagelse af repræsentanter fra kunst- og graffitimiljøerne samt repræsentanter fra offentlige myndigheder, private developere og andre interessenter med mulighed for at bidrage til at skabe rammer for kunst i det offentlige rum. Workshoppen vil tage ideer og emner op, som er fremkommet fra den digitale høring, og arbejde videre med konkrete anbefalinger.  

Offensive byggepladser 
Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at pilotprojektet med at stille udvalgte kommunale byggepladshegn til rådighed for kunst i det offentlige rum indgår som del af drøftelserne i høringsprocessen til erstatning for de rammer for kunst i det offentlige rum, der forsvinder med udviklingen af Enghave Brygge.  

Københavns Ejendomme etablerer 4 byggepladshegn, som kan anvendes til kunst i det offentlige rum. Byggepladshegnene etableres efter sommerferien 2014 og hen over efteråret i takt med at byggeentrepriserne går i gang. Det vil blive annonceret, blandt andet på kommunens hjemmeside, hvor det er muligt at udsmykke byggepladshegn.

Der er planlagt en evaluering af de økonomiske omkostninger forbundet med at stille byggepladshegn til rådighed. Sammen med den økonomiske evaluering vil Københavns Ejendomme også vurdere, hvordan pilotprojektet i øvrigt påvirker de praktiske forhold i konkrete byggesager. Finansieringen af pilotprojektets udsmykningsegnede hegn afholdes af Københavns Ejendomme.  

Tidsplan
Maj-juli 2014: Digital høring 
August-september 2014: Interessentinddragelse/Workshop
September-oktober 2014: Samling af anbefalinger samt fremlæggelse for Kultur- og Fritidsudvalget 
Medio 2015: KFU orienteres om pilotprojekt med byggepladshegn

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

Videre proces

-


Carsten Haurum 
                                /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2014:

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

Et flertal (Peter Thiele, Yildiz Akdogan, Rune Dybvad, Simon Strange, Jens Kjær Christensen, Lilian Parker Kaule og Andreas Pourkamali) stemte for indstillingen.
Et mindretal (Carl Christian Ebbesen, Michael Gatten og Jens-Kristian Lütken) stemte imod.

Indstillingen blev dermed godkendt.
Til top