Mødedato: 24.04.2003, kl. 16:00

Parkering på pladsen bag Rådhuset - Udsat sag fra 27.02.03 (KFU 63/2003)

Parkering på pladsen bag Rådhuset - Udsat sag fra 27.02.03 (KFU 63/2003)

Kultur- ogFritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 24. april 2003

 

 

22.      Parkeringpå pladsen bag Rådhuset - Udsat sag fra 27.02.03 (KFU 63/2003)

(KFU 135/2003)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalgetanbefaler Økonomiudvalget, at det indstilles til Borgerrepræsentationen,

 

at tilladelse tilprivat parkering på pladsen bag Rådhuset mod betaling ophører fra den 1. august2003,

at pladsen aleneanvendes til tjenstlig parkering,

at en del afparkeringspladsen manuelt afspærres uden for normal arbejdstid med henblik påat der til enhver tid kan anvises parkeringsplads til Borgerrepræsentationensmedlemmer,

at 2parkeringspladser på fortovet mod Vester Voldgade nedlægges,

at Kultur- ogFritidsforvaltningen efter aftale med Bygge- og Teknikforvaltningen bemyndigestil at etablere cykelparkering på de 2 parkeringspladser på fortovet mod VesterVoldgade eller på et velegnet sted på selve parkeringspladsen, f.eks. bagpladsens træer,  

at parkeringforan Rådhuset uden særlig parkeringstilladelse forbydes, og at uvedkommendeparkering vil medføre politianmeldelse og parkeringsbøde, og

at Kultur- ogFritidsforvaltningen bemyndiges til at foretage nødvendige ændringer til gavnfor en hensigtsmæssig anvendelse af parkeringsarealet til brug for tjenstligparkering.

 

Kultur – ogFritidsudvalgets beslutning i mødet den 27. februar 2003

Udvalgsmedlemmerne fremsender specifikke skriftligespørgsmål til forvaltningen med henblik på skriftlig besvarelse.

Sagen blev udsat således at forvaltningen ved den fornyedeforelæggelse af indstillingen præciserer sagen i forhold til de rejstespørgsmål.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog den 17. juni 1992, at ansatteskulle betale en årlig afgift på 3.000 kr. for tilladelse til at parkere påoffentlige arealer, og at ordningen skulle træde i kraft den 1. oktober 1992.

På parkeringspladsen bag Rådhuset, som er omfattet afordningen, har parkeringen de seneste år jævnligt givet anledning til problemerpå grund af de til tider kaotiske parkeringsforhold og manglende pladser tiltjenstlig parkering. Dette er de administrerende direktører ved flerelejligheder blevet gjort opmærksom på af medlemmer fra Borgerrepræsentationen,som også har henstillet til, at der blev gjort noget for at få løstproblemerne.

I den anledning har der været nedsat en arbejdsgruppe medrepræsentanter fra Bygge- og Teknikforvaltningen og Kultur- ogFritidsforvaltningen.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Indledning

Kultur- og Fritidsudvalget behandlede på sit møde den 24.oktober 2002 en indstilling om parkeringsordningen. Denne sag blev imidlertidudsat med henblik  på yderligerebelysning af dels indstillingens delelementer, dels udvalgsmedlemmernes tilkendegivelserunder drøftelserne, herunder tilkendegivelserne om cykelpolitikker og kørselsordninger.Dette er baggrunden for nærværende indstilling.

 

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog den 17. juni 1992, at ansatteskulle betale en årlig afgift på 3.000 kr. for tilladelse til at parkere påoffentlige arealer, og at ordningen skulle træde i kraft den 1. oktober 1992.

På parkeringspladsen bag Rådhuset, som er omfattet afordningen, har parkeringen de seneste år jævnligt givet anledning til problemerpå grund af de til tider kaotiske parkeringsforhold og manglende pladser tiltjenstlig parkering. Dette er de administrerende direktører ved flerelejligheder blevet gjort opmærksomt på af medlemmer fra Borgerrepræsentationen,som også har henstillet til, at der blev gjort noget for at få løstproblemerne.

Derfor nedsatte de administrerende direktører for Bygge- ogTeknikforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen en arbejdsgruppe medrepræsentanter fra egne forvaltninger. Arbejdsgruppen fik følgendekommissorium:

"Arbejdsgruppen skalvurdere og forholde sig til, hvorvidt det helt kan undgås, at uvedkommendeparkerer – på noget tidspunkt – på Rådhusets parkeringsplads bag Rådhuset. Detskal endvidere indgå i arbejdsgruppens forslag, at BR-medlemmer skal kunneparkere bag Rådhuset til enhver tid.

Arbejdsgruppen skalforholde sig til mulige løsningsforslag, hvor det sikres, at køretøjer medtilladelse til parkering samt taxatrafik fortsat har adgang til P-pladsen.

Fordeling af antalgratis pladser og betalingstilladelser til de 7 forvaltninger samt antallet afgæstekort skal arbejdsgruppen ligeledes forholde sig til.

Arbejdsgruppen bedes iden sammenhæng også forholde sig til prisen for betalingstilladelserne.Arbejdsgruppen kan overveje at inddrage muligheden for at eventueloverskudskapacitet (f.eks. lørdage og søndage) parkeringsmæssigt åbnes for parkeringmod betaling for bilister udefra.

Arbejdsgruppenforventes at have afsluttet sit arbejde inden udgangen af februar måned 2002,hvor der fremlægges forslag for direktionen i Kultur- og Fritidsforvaltningen."

 

Status

Der er i dag 71 parkeringspladser bag Rådhuset. 49parkeringspladser udlejes til ansatte (orange tilladelser), 20 pladser, heraf 6el-pladser, anvendes som tjenestepladser (grønne tilladelser), og 2 pladseranvendes som handicappladser.

Der er i dag 92 ansatte, som er tilmeldt ordningen, og somhver især betaler 250 kr. om måneden. Det giver en årlig lejeindtægt på 276.000kr.

Der er i dag udstedt 135 tjenestetilladelser, heraf 38tilladelser til medlemmer af Borgerrepræsentationen og 14 tjenestetilladelsertil borgmestre og administrerende direktører. Der betales ikke fortjenestetilladelser.

Rådhusvagten anvender ca. 4 timer om dagen tilparkeringskontrol.

Uvedkommende, som parkerer på området, får første gang enskriftlig advarsel. Anden gang bliver der udskrevet en bøde af Politiet efteranmodning fra Vagt og information. Der er igennem det seneste år givet 210advarsler og udskrevet 24 bøder.

Parkeringspladsen er afspærret med bom mod H. C. AndersensBoulevard. Bommen bliver beskadiget ca. hver 14. dag. Det er ku n Brandvæsenet,borgmestrene og få andre med særlig tilladelse, som ved hjælp af magnetiskåbner kan benytte denne udkørsel. 

 

Problemstillinger

Der er for få parkeringspladser til at opfylde de behov, derer på nuværende tidspunkt, hvor både privat og tjenstlig parkering er mulig.

Parkeringsforholdene er til tider så kaotiske, at det er tilgene for de personer, som har tilladelse til at parkere på området.

Rådhusets leverandører har ofte problemer med af ogpålæsning, fordi andre parkerer på området ud for bagindgangen.

Flere borgmester- og leverandørbiler parkeres foranRådhuset, fordi der ikke er tjeneste- gæstepladser nok. Det er medvirkende til,at også uvedkommende dagligt parkerer foran Rådhuset.

Der modtages næsten dagligt klager fra personer, som hartilladelse til parkering, blandt andet fordi uvedkommende parkerer på området.

Forvaltninger med administrationsenheder uden for Rådhusetog annekser har både et ønske om og et behov for parkeringsmulighed bagRådhuset i forbindelse med deltagelse i møder.

I forhold til parkeringsordningens omfang anvendes der formange personaleressourcer til administration, klagesager m.m.

 

Arbejdsgruppensanbefaling

Parkeringspladsen bag Rådhuset anvendes alene til tjenstligparkering.

12 parkeringspladser foran brandstationens facade og 2parkeringspladser på fortovet ud mod Vester Voldgade nedlægges underforudsætning af, at de 35 parkeringspladser, som antallet af tjenestepladserherefter bliver udvidet med, kan imødekomme parkeringsbehovet. Dette for atlette de trafikale forhold på stedet. Denne anbefaling har Kultur- ogFritidsforvaltningen efterfølgende valgt at set bort fra, således at det aleneforeslås at nedlægge de 2 parkeringspladser på fortovet mod Vester Voldgade tilbrug for indretning til cykelparkering, jf. indstillingens 5. at. Årsagenhertil er, at antallet af personer, som dagligt har behov for at parkeretjenstlig bag Rådhuset, forventes at være så stort, at det vil være nødvendigtat inddrage flest mulige pladser til tjenstlig parkering.

Medlemmerne af Borgerrepræsentationen, herunderborgmestrene, de administrerende direktører og ansatte, som i dagligdagenbenytter bil til løsning af deres arbejdsopgaver (f.eks. ejendomstilsyn ogbygningsteknikere) og ansatte med invalidekøretøj får udleveret tjenstligparkeringstilladelse fra Kultur- og Fritidsforvaltningen. Herudover får deadministrerende direktører hver 3 gæsteparkeringskort, som de frit kandisponere over. Øvrige gæsteparkeringskort, som skal benyttes til leverandørerog til personer, som skal deltage i møder på Rådhuset eller i annekser, udleveresaf vagten i informationen i bagporten i det omfang, der er ledige parkeringspladser.

Der skal kun i ganske særlige tilfælde gives tilladelse tilparkering foran Rådhuset, f.eks. til TV-optagelser, levering/afhentning afudstillingsgenstande eller af større ting til og fra forhuset. Tilladelse tilparkering foran Rådhuset gives af Vagt og Information. Der skal fra den 1.august 2003 gribes ind over for uvedkommende parkering foran Rådhuset.

Pladsen foran Rådhusets bagindgang skal holdes fri til brugfor leverandørers af og pålæsning.

Parkeringspladsen afspærres ikke, men overvågningen afpladsen skærpes.

Til erstatning for Kultur- og Fritidsforvaltningens årligeindtægtstab på ca. 300.000 kr. for udlejning til privat parkering, betaler deøvrige 6 forvaltninger hver især 45.000 kr. årligt. En fortsat betaling forparkering bag Rådhuset skal ses i lyset af de vedligeholdelsesarbejder, som detstadig vil være nødvendigt for Kultur- og Fritidsforvaltningen at foretage påpladsen. Endvidere kræver en skærpet overvågning af parkeringspladsen ekstrapersonalemæssige ressourcer.

 

Alternative løsninger

En total afspærring af pladsen kan foretages ved opsætningaf bom mod Vester Voldgade og ved opsætning af jernpæle midt på fortovene modVester Voldgade og H. C. Andersens Boulevard. For ikke at genere trafikken iVester Voldgade vil det være nødvendigt, at opsætte bommen et stykke inde påpladsen, hvilket vil indebære, at der også skal opstilles jernpæle til højre ogvenstre for indkørslen, da bilister ellers vil kunne køre uden om bommen.

En total afspærring af området vil endvidere kræve enfuldtidsperson på pladsen for at kunne lukke taxaer, leverandørbiler og gæsterm.fl. ind og ud, jf. bilag 3 vedrørende trafikken på pladsen.

Udgifterne til en sådan løsning vil beløbe sig til 76.000kr. ekskl. moms for bom og jernpæle og en årlig udgift på 150.000 kr. tilyderligere personaleressourcer.

En teknisk løsning med overvågningskamera placeret iinformationen i bagporten har vist sig uhensigtsmæssig, fordi det vil kræve enfuldtidsperson alene til overvågningsopgaven. Samtidig vil hele opgaven ikkekunne løses fra informationen, da tilstedeværelse på pladsen i mangesituationer vil være nødvendig. Det vil således kræve mere end enfuldtidsperson at løse opgaven ligesom det forventes, at udgifterne tiletablering af den nødvendige teknik og vedligeholdelsen heraf ikke er uvæsentlig,ligesom de nuværende fysiske rammer er utilstrækkelige.

En løsning, hvor f.eks. halvdelen af pladserne til privatparkering overføres til tjenstlig parkering, kan ikke anbefales, da en sådanløsning ikke tilgodeser alle de ønsker, der er til en fornuftigparkeringsordning. Samtidig må den forventes at skabe endnu mere utilfredshed blandtde ansatte med parkeringstilladelse end den nuværende ordning.

 

Parkering uden forRådhusets åbningstid

Opkrævning af en parkeringsafgift for privat parkering udenfor Rådhusets åbningstid kan ikke anbefales, da det kræver afspærring afområdet med mulighed for at trække parkeringsbillet, så ind og udkørsel blivermulig.

Parkeringsbillet må endvidere kun kunne trækkes og anvendesuden for Rådhusets åbningstid, hvilket uden tvivl vil give anledning tilforståelsesproblemer for borgere og turister.

Alternativt skulle pladsen være bemandet i døgndrift, hvisind og udkørsel skulle sikres ved manuel betjening af bom, og samtidig skulleder opkræves parkeringsafgift.

Et åbent område, som foreslået, vil ligeledes krævedøgnbemanding eller opsætning af parkometre, som ville give et signal om, atparkering også kan ske i dagtimerne, selv om der er opsat skiltning medparkering forbudt.

På hverdage efter kl. 20.00, lørdage efter kl. 13.00 og søn-og helligdage kan der parkeres gratis i resten af byen. Privat parkering bagRådhuset forventes derfor primært at ville ske i Tivolisæsonen.

Udgifterne til en sådan parkeringsordning forventes langt atoverstige indtægterne.

 

Cykelpolitikker ogkørselsordninger

Efter sagens første behandling i Kultur- og Fritidsudvalgetden 24. oktober 2002 har kommunens forvaltninger besvaret følgende spørgsmålfra Kultur- og Fritidsforvaltningen:

1.      Harforvaltningen en cykelpolitik? Hvis ja, beskrives ordningen.

2.      Stillerforvaltningen tjenestecykler til rådighed? Hvis ja, beskrives hvor mangecykler, til hvor mange ansatte og til hvilke formål.

3.      Erder ansatte i forvaltningen med kørselsordning (egen bil, motorcykel, scooter,knallert)? Hvis ja, beskrives inden for hvert type køretøj antallet af ansatte, ordninger og formål.

4.      Hvormange tjenestekøretøjer rådes der over? Hvor mange benytter dem, og til hvilkeformål?

5.      Hvormange af ovennævnte køretøjer benytter parkeringspladsen bag Rådhuset dagligt?Ugentligt? Månedligt? Sjældnere?

Svarene omfatter alene ansatte på Rådhuset og iomkringliggende annekser (Rådhuspladsen 77, H. C. Andersens Boulevard 23 + 25,Stormgade 18 + 20, Vester Voldgade 82 + 87 og Farvergade 27D).

 

Forvaltningerne har afgivet følgende svar:

 

Ad. 1

Der er ingen forvaltninger, som har en egentligcykelpolitik.

 

Ad. 2

Økonomiforvaltningen har 2 tjenestecykler, som stilles tilrådighed for 15 ansatte til brug for møder uden for Rådhuset.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen stiller ikketjenestecykler til rådighed.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen stiller ikketjenestecykler til rådighed.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har 13tjenestecykler (6 i Sekretariatet og 7 i Bernstorffsgade). De stilles tilrådighed for de ansatte på Rådhuset og i Bernstorffsgade, i alt 380 ansatte tilbrug for transport mellem Rådhuset og Bernstorffsgade, hvorved der sparestaxaudgifter og transporttid.

Bygge- og Teknikforvaltningen:

Sekretariatet har 3 tjenestecykler til 16 ansatte.

Brandvæsenet har 3 tjenestecykler til ansatte på brandstationen.

Administrationskontoret (Rådhuspladsen 77) har 6tjenestecykler til 117 ansatte.

Cyklerne anvendes til mødeaktivitet uden for egen adresse.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har 2 tjenestecykler, somstilles til rådighed for 16 ansatte til brug for møder uden for Rådhuset.

Kultur- og Fritidsforvaltni ngen har 7 tjenestecykler, somprimært benyttes af Betjentservice til runderinger og levering af post m.m.

 

Ad. 3

Økonomiforvaltningen har ingen ansatte med kørselsordning.

I Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er der 2 ansatte medkørselsordning til egen bil.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har ingen ansatte medkørselsordning.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ingen ansattemed kørselsordning.

I Bygge- og Teknikforvaltningen (Brandvæsenet) er der 11ansatte, som har en kørselsordning, men kun 8 ansatte gør jævnligt brug afordningen, og de benytter den til inspektion i forbindelse med forebyggendearbejde.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har ingen ansatte medkørselsordning.

I Kultur- og Fritidsforvaltningen har 3 personer (2byggeteknikere og 1 maskinmester) en kørselsordning efter Statens regler forkørsel i egen bil.

 

Ad. 4 og 5

Økonomiforvaltningen har 1 tjenestebil til brug forborgmesteren og 1 tjenestebil til brug for den administrerende direktør.Herudover rådes der over en kassevogn, som benyttes af Information ogKommunikation. De 2 tjenestebiler benytter dagligt parkeringspladser bagRådhuset, mens kassevognen benytter den yderst sjældent.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har 2 tjenestebiler.Den ene benyttes af den administrerende direktør, mens den anden benyttes af deansatte til almindelig transport. De 2 biler under kørselsordningen og de 2tjenestebiler parkerer dagligt bag Rådhuset.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har 1 tjenestebil til brugfor borgmesteren. Anvendes også af borgmesterchaufføren til kørsel af post tilSjællandsgade. Parkeres dagligt ved Rådhuset, men for det meste vedhovedindgangen.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har 1 tjenestebiltil brug for borgmesteren og 1 tjenestebil til brug for den administrerendedirektør. Herudover rådes der over 2 tjenestebiler, som benyttes til kørselmellem de lokale centre og 4 IT-biler, som servicerer forvaltningen i helebyen. Borgmesterens og den administrerende direktørs tjenestebiler parkererdagligt bag Rådhuset. De øvrige tjenestebiler parkerer kun bag Rådhuset iforbindelse med udførelse af serviceopgaver.

Bygge- og Teknikforvaltningen har 1 tjenestebil til brug forborgmesteren og 1 tjenestebil til brug for den administrerende direktør.Brandvæsenet har 38 mindre tjenestebiler (Forebyggende afdeling råder over 5 tjenestebilerog øvrige ansatte råder over 33 tjenestebiler). Der er 27 medarbejdere, som idag benytter parkeringspladsen bag Rådhuset, men på skift på grund afdeltagelse i vagtordninger m.m. Borgmesterens og den administrerende direktørstjenestebiler parkerer dagligt bag Rådhuset.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har 1 tjenestebil til brugfor borgmesteren og den administrerende direktør. Tjenestebilen parkererdagligt på parkeringspladsen bag Rådhuset.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har følgende tjenestebiler:

Sekretariatet har 1 tjenestebil til brug for borgmesteren og1 tjenestebil til brug for den administrerende direktør.

Betjentservice har 4 tjenestebiler, som benyttes afforskellige ansatte til brug for vagt- og alarmudrykninger og postkørsel.

Vedligehold har 7 tjenestebiler (håndværkerbiler), sombenyttes af forskellige ansatte til brug for reparationsarbejder i kommunensadministrationsbygninger, og 4 tjenestebiler, som benyttes af 3 ejendomstilsynog 1 byggetekniker til brug for tilsyn m.m. af blandt andetadministrationsbygninger.

13 af ovennævnte tjenestebiler benytter dagligtparkeringspladsen bag Rådhuset, mens borgmesterbilen for det meste parkeresforan Rådhuset.

 

Konklusion

Af de 135 personer, som i dag har tilladelse til tjenstligparkering, anvender mindst 28 personer dagligt parkeringspladsen bag Rådhuset(her er også indregnet de personer, som i dag parkerer foran Rådhuset). Af deøvrige 91 personer med tilladelse til tjenstlig parkering (primærtborgerrepræsentanter og øvrige ansatte med tilladelse til tjenstlig parkering)anvender en del af dem parkeringspladsen dagligt, mens resten benytter den jævnligt.

13 personer har en kørselsordning. Der er tale om kørselmellem kommunens administrative bygninger og øvrige ejendomme (2byggeteknikere, 1 maskinmester), kørsel mellem kommunens brandstationer (8ansatte i Brandvæsenet) og kørsel vedrørende administrative opgaver (2 ansattei Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen). Tjenestecykler vil ikke kunne erstattedisse kørselsordninger, da tidsforbruget vil blive for stort.

Det er endvidere Kultur- og Fritidsforvaltningensopfattelse, at der bør etableres et antal cykelparkeringspladser påparkeringsarealet. Årsagerne hertil er, at der især i sommerperioden er mangelpå cykelparkeringspladser i parterre på Rådhuset, og at der i dag ikke er detnødvendige antal cykelparkeringspladser uden for Rådhuset til gavn forbesøgende borgere, kunder og ansatte. Derfor foreslås det, at der i samarbejdemed Bygge- og Teknikforvaltningen etableres cykelparkeringspladser på fortovetmod Vester Voldgade, der hvor der i dag er parkeringspladser, eller bag træernepå parkeringspladsen, hvis en sådan løsning viser sig at være mere hensigtsmæssig.Et sådant tiltag vil også kunne være medvirkende til, at flere ansatte benytteregen cykel eller tjenestecykel i dagligdagen.

Statistik for den daglige trafik på parkeringspladsenfordelt på personbiler, taxaer og leverandørbiler fremgår af vedlagte bilag 3.Antallet af taxaer og leverandørbiler, som dagligt kommer på parkeringspladsen,og som ikke selv ville kunne lukke sig ind på pladsen ved benyttelse af enautomatisk åbner, er så stort, at en total afspærring af pladsen synesuhensigtsmæssig. Hertil kommer endvidere et antal personbiler (gæster til møderpå Rådhuset og familie, som bringer og henter ansatte på Rådhuset), som hellerikke selv ville kunne skaffe sig adgang til pladsen.

 

 

ØKONOMI

Forslaget er udgiftsneutralt for Kultur- og Fritidsforvaltningen.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

De administrerende direktører er orienteret om sagen inden forelæggelsenfor Kultur- og Fritidsudvalget.

 

BILAG

1.     Arbejdsgruppens notat af 4. marts 2002( FREMLAGT PÅ MØDET)

2.     Arbejdsgruppens tillægsnotat af 29. august 2002 (FREMLAGT PÅ MØDET)

3.     Oversigt over trafikken på pladsen (FREMLAGT PÅ MØDET)

4.     Nyt bilag: Forvaltningens notat af 7. april 2003

 

 

Carsten Haurum

/ Olga Brüniche-Olsen

 


 


Til top