Folkesundhedsplanen for Motion, 2003-2005
Folkesundhedsplanen for Motion, 2003-2005
Kultur- ogFritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 24. april 2003
14.
(KFU 131/2003)
INDSTILLING
Kultur- ogFritidsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen indstiller,
RESUME
Borgerrepræsentationen tilsluttede sig på mødet den 4.oktober 2001 de overordnede målsætninger og indsatsmål forfolkesundhedsarbejdet for 2002-2005, samt at der skal udarbejdes handleplanerfor hvert indsatsområde (BR 397/01). Dette skete på baggrund af Sundheds- ogOmsorgsudvalget vedtagelse af de overordnede målsætninger og indsatsmål den 6.august 2001 (SOU 228/2001).
I nærværende indstilling fremlægges forslag tilhandlingsplan "Folkesundhedsplanen for motion 2003-2005". Da idræt og motion ervigtige sundhedsfaktorer er indsatsen koncentreret om motionsområdet i to afkommunens mest motionssvage bydele Kgs. Enghave og Kvarterløft Nord-Vest.
Målsætningen for motionssatsningen er, at "Flere borgere iKgs. Enghave og Nord-Vest skal være fysisk aktive". Motionssatsningen rettersig særligt mod initiativer for inaktive børn og unge, inaktive ældre, inaktivepå arbejdspladsen og familien som samlet enhed.
"Folkesundhedsplan for motion, 2003-2005" er rammen formotionssatsningen i de to bydele. Til at udvikle og koordinere projektetansættes en idræts- og motionskonsulent i hver bydel. Konsulenterne vil havebase i kvarterløftshusene i henholdsvis Kgs. Enghave og Kvarterløft Nord-Vest.
Et vigtigt mål for implementeringen af motionssatsningen erat øge omfanget af idræts- og motionstilbud, samt at sikre tilstrækkelige ogvarierede tilbud til alle alders- og målgrupper. Strategien for projektet erdels at opnå synlighed, dels at opnå synergieffekt. Dette skal primært opnåsgennem events og markedsføring i de to områder.
Mot ionssatsningen i Kgs. Enghave og Nord-Vest skal ses somet ramme- og udviklingsprojekt. Der er opstillet en række succeskriterier formotionssatsingen, og projektets resultater og erfaringer skal udbredes tilandre bydele.
De samlede udgifter til ansættelse af to idræts- ogmotionskonsulenter er 1,68 mill. kr. Beløbet inkluderer løn, overhead samt etmindre rådighedsbeløb. Heraf bidrager Kvarterløft Nord-Vest med 300.000 kr.,Sundheds- og Omsorgsudvalget med 840.000 kr., der finansieres fraForebyggelsespuljen, og Kultur- og Fritidsudvalget med 540.000 kr.
Kultur- og Fritidsforvaltningenog Sundhedsforvaltningen indstiller, at Kultur og Fritidsudvalget og
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Borgerrepræsentationen tilsluttede sig den 4. oktober 2001(BR 397/01) de overordnede målsætninger og indsatsmål for folkesundhedsarbejdet2002-2005. I den forbindelse blev det vedtaget:
Borgerrepræsentationens tilslutning skete på baggrund afSundheds- og Omsorgsudvalget vedtagelse af de overordnede målsætninger ogindsatsmål den 6. august 2001 (SOU 228/2001)
Handlingsplanen"Folkesundhedsplan for motion 2003-2005" – bilag 1
På baggrund af målsætningerne for motionsområdet indkaldteKultur- og Fritidsforvaltningen i foråret 2002 en arbejdsgruppe til atudarbejde en handlingsplan for implementering af målsætningerne iFolkesundhedsplanen 2002-2005.
I arbejdsgruppen deltog Dansk Firmaidrætsforbund (DFIF),Kvarterløft Nord-Vest, Projektrådgivningen, Sundhedsforvaltningen og Kultur- ogFritidsforvaltningen.
Arbejdet medhandlingsplanen for motionsområdet tog udgangspunkt i:
***
Set i enidræts- og motionskontekst kan Folkesundhedsplanens mål for motionsområdettolkes således: Flere københavnere skalvære mere fysisk aktive, det gælder især unge, ældre og etniske minoriteter.Indsatsen kan f.eks. initieres på arbejdspladsen, i skolen, i lokalområdet, i boligområdetm.v.
Fokus på toudvalgte områder i København
En afFolkesundhedsplanens overordnede målsætninger er, at den sociale ulighed i sundhed skal mindskes. Da idræt og motion eren væsentlig sundhedsfaktor, har arbejdsgruppen valgt at koncentrere indsatsenpå motionsområdet i to af Københavns "idrætssvage områder"- kvarterløftene ihenholdsvis Kgs. Enghave og Nord-Vest. Begge bydele er endvidere karakteriseretved at have en overrepræsentation af en lang række livsstilssygdomme, blandtandet forårsaget af rygning, alkohol, overvægt og fysisk inaktivitet.
Motionssatsning iKgs. Enghave og Nord-Vest
På baggrund afovenstående er målsætningen for "Folkesundhedsplanen for motion, 2003-2005":
"Flere borgere i Kgs.Enghave og Nord-Vest skal
være fysisk aktive.Det gælder alle aldersgrupper."
Beskrivelseaf "Motionssatning" udgør den ramme, som projektet skal udvikles indenfor. Til at udvikle og koordinere "Motionssatsning" ansættes en idræts- og motionskonsulenti hver bydel. Konsulentens arbejdsopgave defineres som projekt- og idéudvikler,koordinator, sekretær for styregruppen (se nedenfor) samt evaluator.
Målgrupper og strategi
Motionssatsningsprimære målgruppe er inaktive børn og unge, inaktive ældre, inaktive påarbejdspladsen og familien som samlet enhed. Men projektet er tænkt som engenerel motionssatsning i de to lokalområder.
Ud fra enantagelse om, at begreberne synlighed og synergieffekt harafgørende betydning for projektets succes, spiller såvel markedsføringsom events en central rolle i "Motionssatsning".
Synlighed
Synergieffekt
Målet med projektet er at kobledet traditionelle og kendte idrætsliv med nye initiativer og derigennem giveborgerne en oplevelse af, at i Kgs. Enghave og Nord-Vest satses der på "motion"i begrebets bredeste betydning.
Eksempler på delprojekter/aktivitetstilbud
"Motionssatsning" består dels afen række tværgående events (målrettet den samlede bydel), dels af en rækkedelprojekter (målrettet forskellige brugergrupper). Nedenstående er eksemplerpå mulige aktivitetstilbud:
EVENTS:
Organisering ogforankring
Der nedsættesen Styregruppe for "Motionssatsning" med deltagelse af Sundhedsforvaltningen,Kultur- og Fritidsforvaltningen og repræsentanter for de to kvarterløftssekretariater.Desuden nedsættes en følgegruppe i henholdsvis Kgs. Enghave og Nord-Vest. Ifølgegrupperne indgår repræsentanter for Sundhedsforvaltningen, Kultur- ogFritidsforvaltningen, kvarterløftet, idrætsorganisationerne og kommunale institutioner.Derudover kan der nedsættes ad-hoc arbejdsgrupper.
Idræts- og motionskonsulenterne har som udgangspunkt deresdaglige virke i kvarterløftshusene. Men de to konsulenter samarbejder på tværsaf kvarterer om konkretesamarbejdsprojekter, erfaringsudveksling, netværksdannelse og fælles markedsføring.
Partnerskaber
"Motionssatsning"bygges op i samarbejde mellem følgende interessenter: Kvarterløft Kgs. Enghaveog Nord-Vest, det lokale erhvervsliv, den frivillige organiserede idræt og detøvrige foreningsliv, kommunale forvaltninger og institutioner, samt evt.relevante ministerier, primært Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Kulturministeriet.
Der skalsamtidig satses på at etablere kontakt til Institut for Idræt, KøbenhavnsUniversitet, med det formål at få tilknyttet bachelor- og/eller specialestuderendetil "Motionssatsning".
Succeskriterier
"Motionssatsning" er beskrevetsom et ramme- og udviklingsprojekt. Følgende overordnede succeskriteriergælder for "Folkesundhedsplanen for motion, 2003-2005":
Implementeringsomkostninger
Deomkostninger, der er forbundet med implementeringen af aktiviteterne i"motionssatsning", dækkes via pulje- og fondsmidler rettet mod de enkeltedelprojekters indhold og formål. Ifølge handlingsplanen forankres delprojekterneprimært i de organiserede frivillige (idræts)foreninger og i kommunalt regi(institutionsverdenen), mens de eventprægede aktiviteter udgår fra kvarterløftssekretariatet.Midlerne til de enkelte delprojekter søges løbende.
Evaluering
Ressourcer og økonomi
Der ansættes to idræts- og motionskonsulenter for en toårigperiode - med mulighed for forlængelse. Ansættelsesperioden går fra 1. september2003 til 31. august 2005.
Finansieringsplan
De samlede udgifter pr. konsulent er 840.000 kr. Beløbet inkludererløn, overhead samt et mindre rådighedsbeløb.
Sundhedsforvaltningen finansierer ansættelsen af den enekonsulent via forebyggelsespuljen .
Kultur- og Fritidsforvaltningen og Kvarterløft Nord-Vestfinansierer i fællesskab ansættelsen af den anden konsulent ud fra følgendefordelingsnøgle:
Kultur- og Fritidsforvaltningenog Sundhedsforvaltningen indstiller, at Kultur og Fritidsudvalget og
MILJØVURDERING
Indstillingen har ingen nævneværdige miljømæssige konsekvenser.
Sundhedsforvaltningensbidrag til "Folkesundhedsplanen for Motion, 2003-2005" afholdes inden for deeksisterende rammer på forebyggelsesområdet.
Borgerrepræsentationen besluttede den 6. februar 2003(32/03) at afsætte en pulje på 2,1 mio. kr. til "projekteringsudgifter iforbindelse med Holmen samt til øvrige projekterings- og renoveringsudgifterm.v. til idrætsprojekter". Puljen er sammensat af 1,1 mio. kr. fra denstatslige kompensation af Måltidets Hus og af 1 mio. kr. fra projektering afidrætsanlæg på Holmen, afsat på konto 0.30.3.
Af nævnte pulje anvises der kassemæssig dækning fordriftsudgiften på 23.550 kr. på Kultur- og Fritidsudvalgets budget 2003, Kulturog Fritid, konto 0.30.3.
Pulje | 2.100.000 kr. |
Skakturnering Sigeman Øresund Cup | 80.000 kr. |
Skaterhockeybane Ryparken | 598.000 kr. |
Holmen, forprojektering | 180.000 kr. |
Pavilloner til idræt (på dagsordenen 24.april 2003) | 754.000 kr. |
DGIs sommerekspedition (på dagsordenen 24.april 2003) | 23.550 kr. |
Vandpolo (på dagsordenen 24.april 2003) | 15.000 kr. |
Motionssatsning (på dagsordenen 24.april 2003) | 140.000 kr. |
X-hall (på dagsordenen 24.april 2003) | 77.000 kr. |
I alt | 1.867.550 kr. |
Restbeløb | 232.450 kr. |
Sidenbudgetseminaret 27./28. marts 2003 er der indarbejdet forslag om en udisponeretpulje på 550.000 kr. Puljen er opstået som følge af, at der i det oprindeligebudgetforslag var indarbejdet 1,1 mio. kr. til Vanløse bibliotek og kulturhus(KFU 52/2003). Da åbningen af biblioteket og kulturhuset først sker pr. 1. juli2004, slår helårsvirkningen først igennem i 2005.
Forvaltningenindstiller at driftsudgifterne i 2004 på 200.000 kr. finansieres fra dennepulje på 550.000 kr. Da puljen er et engangsbeløb, skal finansieringen af driftsudgifternefra 2005 og frem afklares. I den forbindelse vil Kultur- og Fritidsforvaltningenudarbejde en redegørelse om merudgifter, der er afledt af nye initiativer. Redegørelsenvil indeholde:
Redegørelsenforventes forelagt for Kultur og Fritidsudvalget inden sommerferien.
HØRING
"Folkesundhedsplanenfor motion, 2003-2005" har ikke været i høring.
1. Folkesundhedsplanen formotion, 2003-2005
Carsten Haurum BoAndersen