Årlig status på tryghedsområdet og halværtsordningen
Kultur- og Fritidsforvaltningen forelægger årsstatus for 2023 på tryghed og uroskabende adfærd på idrætsanlæg, biblioteker og kulturhuse. Der afrapporteres ligeledes på indsatsen med Natteværter og halværtsordningen.
Tryghedsbilledet viser, at nogle lokationer er særligt udfordret af gentagne utryghedsskabende hændelser, og der er en tendens til, at det er hjemløse/psykisk sårbare samt unge op til 25 år, der udfordrer trygheden på forvaltningens lokationer.
Desuden har Natteværterne haft en afgørende rolle i at skabe balance og tryghed i nattelivet gennem synlighed, dialog, samarbejde og systematisk dataindsamling. Halværtsordningen har ligeledes været med til at skabe tryghed og en højere service på de anlæg, der indgår i ordningen - både blandt brugere, bydelsenheder og samarbejdspartnere.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på tryghedsområdet og halværtsordningen til efterretning.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen tilbyder borgerne en bred vifte af mangfoldige kultur- og fritidstilbud. De udvidede åbningstider er blandt andet et gode for mange af byens borgere. Den øgede tilgængelighed og volumen medfører dog også, at der sker hændelser på lokationerne, som kan have en utryghedsskabende karakter. Derfor forelægges udvalget en årsstatus for hele 2023 på tryghed og uroskabende adfærd på idrætsanlæg, biblioteker og kulturhuse.
Løsning
Forvaltningen registrerer utryghedsskabende hændelser i systemet MainManager, hvorfra der genereres datarapporter. I perioden fra d. 1. januar 2023 til d. 31. december 2023 er der i alt registreret 1.201 utryghedsskabende hændelser på forvaltningens ca. 130 lokationer, der årligt ifølge besøgsrapporten besøges/benyttes af flere end 12.500.000 (Bilag 1, s. 3-4 for kategoriseringer samt s. 5-8, oversigt over hændelser).
Tendenser i tryghedsbilledet
Data viser, at nogle lokationer er særligt udfordret af utryghedsskabende hændelser. Dette skyldes eksempelvis beliggenhed, brugergrupper mv. Situationen på hver lokation er forskellig og kalder på differentierede løsninger, såsom adgangskontrolsystemer og kompetenceudvikling af personale (Bilag 1, s. 9 for oversigt over lokationer med flest indberettede hændelser). Der har været en stigning i det samlede antal indmeldelse hændelser fra 2022 til 2023. Det skyldes bl.a. at systemet er blevet kvalificeret, og at flere anvender systemet i deres daglige arbejde. Desuden har der været en stigning i antallet af indmeldelser om hærværk (se uddybning i bilag 1, s. 14).
Hjemløse/psykisk sårbare – herunder migranter
Omkring halvdelen af alle indberetninger relaterer sig til hjemløse/psykisk sårbare (59%). 75% af disse hændelser vedrører utryghedsskabende adfærd, og det er primært biblioteker og kulturhuse, der er udfordret af denne målgruppe. Hændelserne sker oftest i vinterhalvåret fra november til marts og er tidsmæssigt fordelt ud i løbet af hele dagen. Der ses dog en tendens til, at flere hændelser sker i eftermiddagstimerne og de tidlige aftentimer (Bilag 1, s. 10-11).
Det er særligt Nørrebro (Nørrebro Bibliotek, Nørrebrohallen, Blågårdens Bibliotek og Hillerødgade Bad og Hal) samt Vesterbro (Vesterbo Bibliotek og Kulturhus), der har været udfordret med hjemløse/psykisk sårbare og migranter (Bilag 1, s. 20). På Vesterbro Bibliotek og Kulturhus er der positive erfaringer med at ansætte en relationsmedarbejder med socialfaglige kompetencer, der har bidraget til at deeskalere utryghedsskabende situationer. Det har bl.a. medført et fald i antallet af indmeldte hændelser (se uddybning i bilag 1, s. 20).
Hen over sommeren var en række af forvaltningens lokationer udfordret af migranter (mange pantsamlere i København), der tog ophold og overnattede ved bl.a. Biblioteket Rentemestervej, Kampsportens Hus, Nørrebro Bibliotek, Hillerødgade Bad og Hal samt Vesterbro Bibliotek og Kulturhus.
Unge op til 25 år
Den næststørste gruppe, der bliver indberettet om, er unge op til 25 år (25%). Det er primært idrætsanlæg og biblioteker, der er udfordret af hændelser relateret til denne gruppe. Hændelserne er primært utryghedsskabende adfærd (78%), og sker oftest i de sene eftermiddags- og aftentimer. Hændelserne sker i løbet af hele året, men med en stigning i vinterhalvåret (Bilag 1, s. 12-13).
Fysisk vold og trusler
Der har i løbet af året været otte indberetninger om fysisk vold. Der har derudover været 31 indberetninger om trusler, hvoraf 71% relaterer sig til hjemløse/psykisk sårbare (Bilag 1, s. 15-18).
Natteværter
Kultur- og Fritidsforvaltningen er engageret i tryghedsarbejdet i Indre By samt ved sæsonbestemte ’hot-spots’, hvor Natteværterne i udgangspunkt er til stede torsdag, fredag og lørdag for at skabe et mere balanceret og hensynsfuldt natteliv. Natteværterne indsamler systematisk data året rundt, som giver værdifuld viden om nattelivets aktuelle tilstand, udfordringer og tendenser.
I 2023 foretog Natteværterne over 17.000 registreringer af forskellige arbejdsopgaver. Knap 4.400 gange var Natteværterne i dialog med nattelivsgæster om acceptabel adfærd i nattelivet og i over 2.200 tilfælde ydede de omsorg eller førstehjælp. Omtrent 8.800 gange har Natteværterne hjulpet med at holde byen ren og pæn (Bilag 1, s. 23).
Halværtsordningen
I forbindelse med budget 2020 og 2021 blev der genindført halinspektører på udvalgte idrætsanlæg (Sundby Idrætspark, Ryparkens Idrætsanlæg, Bellahøj Hallerne, Vanløsehallerne, Hal C og Sundbyøsterhallerne), hvor brugere oplevede utryghed. Brugere, bydelsenheder og samarbejdspartnere oplever en stor tilfredshed med ordningen, der har skabt tryghed og højere service på alle anlæg (Bilag 1, s. 21-22).
I forbindelse med budget 2024 er halværtsordningen videreført for Sundby Idrætspark, Ryparkens Idrætsanlæg, Vanløsehallerne og Bellahøj Hallerne (Hal C og Sundbyøsterhallerne udløber med udgangen af 2024). Der er samtidig lagt op til en mere fleksibel ordning, hvor forvaltningen i højere grad kan målrette tilstedeværelse og ressourcer, når behovet er mest hensigtsmæssigt, således der i samarbejde med forvaltningens Aftenværter kan være tilstedeværelse på flere lokationer.
Om tryghedsarbejdet i Kultur- og Fritidsforvaltningen
Kultur- og Fritidsforvaltningen har de seneste år arbejdet strategisk med at styrke tryghedsarbejdet i forvaltningen. Arbejdet er forankret i den koordinerende tryghedsenhed, som har til opgave at koordinere, optimere og retningssætte det lokale og forebyggende tryghedsarbejde. Enheden arbejder på tværs af forvaltningen og i tæt samarbejde med andre forvaltninger, SSP og politi om at skabe trygge rammer for brugere såvel som medarbejdere i forvaltningen.
Den udvidede åbningstid har sammen med et øget fokus på tryghedsområdet medført flere indberetninger, hvilket har skabt et større behov for koordinering og igangsættelse af indsatser både internt i forvaltningen samt med øvrige forvaltninger.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges halvårligt status på tryghed og uroskabende adfærd på idrætsanlæg, biblioteker og kulturhuse.
Søren Tegen Pedersen
/Jakob Heide Petersen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. februar 2024
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.