Mødedato: 24.02.2024, kl. 11:00
Mødested: Comwell Holte, Kongevejen 495A, 2840 Holte

B-sag: Status på aftaler med idrættens organisationer

Se alle bilag

For at styrke idrætten i byen har Københavns Kommune indgået samarbejdsaftaler med de store idrætsorganisationer, DIF, DGI og DBU.

Hvis ambitionerne i kultur- og fritidspolitikken om at gøre flere københavnere fysisk aktive, inddrage flere børn og unge i idrætsforeningerne og udvikle idrætten i byen, skal løses mest optimalt, bør dette ske i et tæt og formaliseret samarbejde med idrættens hovedorganisationer. Aftalerne er udløbet med udgangen af 2023 eller udløber medio 2024, og idrætsorganisationerne ønsker at forny samarbejdet.

Kultur- og Fritidsudvalget fremlægges hermed den årlige status og kommende proces for nye samarbejdsaftaler med idrættens organisationer.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. At Kultur- og Fritidsudvalget tager status på samarbejdsaftalerne med idrættens organisationer til efterretning.

Problemstilling

Københavns Kommune har indgået følgende samarbejdsaftaler med de store idrætsorganisationer:

Aftale

Periode

Økonomi

”Verdensby i bevægelse” med DIF og DGI (bilag 1)

2021-2023

Ingen økonomi forbundet med aftalen. Der er dog ifm. aftalen vedtaget flere budgetnotater

 

”10.000 flere børn og unge i foreningerne” med DGI Storkøbenhavn (bilag 2)

Medio 2020 - medio 2024

Afsatte midler både i KK og DGI i 2020-2024. Med budget 2024 har Københavns Kommune afsat 1,5 mio. årligt i 2024-2027 til at fortsætte indsatsen

 

Aftale med DBU og DBU København (bilag 3)

2020-2023

Ingen økonomi forbundet med aftalen

Aftalerne er udløbet med udgangen af 2023 eller udløber medio 2024, og idrætsorganisationerne ønsker at forny samarbejdet.

Løsning

I løbet af 2023 har aftalerne samlet set givet gode resultater. ”Verdensby i bevægelse” er en bred rammeaftale, der skaber et gunstigt tværgående samarbejdsklima vedr. idræt og bevægelse i byen. De to andre aftaler afspejler sig i mere konkrete resultater, bl.a. stigende foreningsdeltagelse hos børn og unge, som f.eks. kan aflæses i foreningernes medlemstal og Børnesundhedsprofilen for 2023 (se bilag 5, s. 8-9).

”Verdensby i bevægelse”

 ”Verdensby i bevægelse” (2021-2023) med DIF og DGI er en bred aftale, der har til formål at styrke udviklingen af København på bevægelses- og idrætsområdet, gøre flere københavnere fysisk aktive og styrke det internationale udsyn. Den er indgået af alle borgmestre i Københavns Kommune og formændene i DIF og DGI og danner rammen for en årlig politisk drøftelse mellem parterne.

Resultatet af aftalen er bl.a. at der er mulighed for at arbejde på tværs af forvaltningerne med idræt, bevægelse og fysisk aktivitet og at koble København til større nationale og internationale dagsordener. Desuden betyder aftalen, at der er en mere konstruktiv og mindre konfrontatorisk relation mellem idrættens organisationer og Københavns Kommune.

Der er på baggrund af et fælles data- og vidensgrundlag (bilag 4) igangsat en række initiativer, som beskrives i den evaluering, der er udarbejdet i efteråret 2023 (bilag 5).

"10.000 flere børn og unge i foreningerne”

Aftalen ”10.000 flere børn og unge i foreningerne” (2020-2024) med DGI Storkøbenhavn har et konkret og lokalt fokus, og sigter på at inkludere 10.000 flere børn og unge (0-25 år) i idrætsforeningerne via aktiviteter og foreningsunderstøttelse i udvalgte bydele. Foreningernes medlemstal viser en stigning i målgruppen, siden aftalen startede.

I 2023 er der arbejdet med seks indsatsområder, som er udvalgt på baggrund af data og erfaringer. Disse indsatser er idrætstilbud til 0-6-årige, unge trænere, flere piger i foreningerne, samarbejde med skoler/institutioner, nye partnerskaber med foreninger og idrætshelhedsplaner. Resultaterne af indsatserne viser en fremgang både blandt medlemmer og frivillige. Se uddybet status og resultater i bilag 6.

Aftalen ”10.000 flere børn og unge i foreningerne” giver mulighed for tæt sparring med foreningerne, at forstørre og forstærke det der virker, samt at skabe en fælles retning på tværs af foreningerne, lokale aktører, idrætsorganisationerne og Københavns Kommune ift. at få flest muligt børn og unge med i foreningslivet.

Aftalen udløber medio 2024. Med budget 2024 er der afsat 1,5 mio. kr. årligt i 2024-2027 til at fortsætte indsatsen. Der skal i foråret 2024 indgås en ny aftale med DGI Storkøbenhavn og DIF om det fortsatte samarbejde, indsatsområder mm. 

Samarbejdsaftale med DBU og DBU København

Samarbejdsaftalen med DBU og DBU København (2020-2023) centrerer sig om at udvikle breddefodbolden, herunder styrke pigernes deltagelse og etablere samarbejde mellem fodboldklubber og kommunale institutioner på bl.a. sundheds-, social- og børneområdet. Aftalen indeholder også mål om at skabe flere fodboldfaciliteter og styrke samarbejdet på eliteområdet. På langt de fleste områder er der etableret velfungerende indsatser. Nogle af indsatserne i aftalen er finansieret via eksterne fondsmidler og budgettet i Københavns Kommune. Aftalen skaber desuden fælles retning for udviklingen af fodbolden i København og sikrer koordinering af indsatser på tværs. I bilag 6 gives en kort status på indsatser og resultater.

Aftalen udløb med udgangen af 2023. Kultur- og Fritidsforvaltningen er pt. i dialog med DBU og DBU København om en eventuel ny aftale.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen er i dialog med idrættens organisationer om mulige nye samarbejder. Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om kommende aftaler.

 

Søren Tegen Pedersen

                                                                                       /Jakob Heide Petersen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. februar 2024

Indstillingen blev godkendt under dagsordenspunkt 1. ”Godkendelse af dagsorden”.

Til top