Brug af flydende saunaer og indkøb af nye saunaer
Kultur- og Fritidsforvaltningen har fået produceret to flydende saunaer der vil være klar til at tage i brug foråret 2023. Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til en driftsmodel og brugsaftaler for de nye flydende saunaer i havnen. Det indstilles, at saunaerne skal driftes af lokale vinterbadeklubber med krav om at de også skal tilbyde saunaaktiviteter for offentligheden.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender at foreningen Bølgebaderne gives brugsaftale til den flydende sauna ved Kalvebod Bølge.
2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender at foreningen Københavns Badeklub gives brugsaftale til den flydende sauna ved Fisketorvet.
3. at forvaltningen bemyndiges til at indkøbe yderligere to saunaer af samme type, når de to første er testet.
Problemstilling
Med Budget 2022 er der afsat midler til etablering af to flydende saunaer i havnen i 2022 og to mere i 2023. Der skal tages stilling til hvordan saunaerne skal driftes økonomisk, så de både tilgodeser de lokale foreningsmiljøer, og giver flere københavnere adgang til saunaaktiviteter i de attraktive områder i havnen.
Enhedernes begrænsede størrelse gør det muligt at placere dem mange forskellige steder i havnen, og med flere enheder kan der etableres flere lokale tilbud.
De små enheder er tiltænkt forenings-drift og der er derfor heller ikke afsat midler til fuld kommunal drift. Med en lokal vinterbadeklub, der står for den daglige drift, vil man samtidig kunne styrke det lokale tilhørsforhold til saunaen. For at undgå at tilbuddet opleves som eksklusivt og forbeholdt de få, foreslås det at stille krav til foreningerne om adgang for andre i den overskydende tid – så flere kan få gavn af de nye saunaer.
Løsning
Forvaltningen har undersøgt mulige samarbejdspartnere i de aktuelle områder i havnen. På den baggrund har forvaltningen opfordret to veletablerede og aktive lokale vinterbadeklubber, der vil kunne løfte opgaven og bidrage til at teste driftsmodellen, til at søge på opgaven.
Når driftsmodellen er afprøvet, kan man med fordel tage tidligere stilling til hvilke foreninger, der skal drifte nye saunaer, så det kan indgå i overvejelserne om valg af placering i havnen. Det er i den sammenhæng også muligt at flytte en flydende sauna til ny placering og evt. ny driftsforening, hvis prioriteter og muligheder ændrer sig.
Foreninger
Bølgebaderne har pt. 220 medlemmer og bader hver dag fra Kalvebod Bølge. Københavns Badeklub har pt. 75 medlemmer og har tidligere haft en sauna på Islands Brygge, som TMF har givet afslag på at genopsætte i 2022-2023. De er derfor nu uden sauna og har selv henvendt sig i forhold til de nye flydende saunaer.
Driftsmodel
Kultur- og Fritidsforvaltningen vil, som med badezoner, stå for den overordnede drift af de to saunaer. Forvaltningen har dog ikke personale til at stå for den daglige drift, rengøring og tilsyn med saunaerne. Der er heller ikke afsat budget til energiudgifter. Der skal ikke betales vandarealleje til By & Havn ved Kalvebod Bølge, da denne sauna ligger inde i badezonen. Ved Fisketorvet afventer KFF svar fra By & Havn på om der skal betales vandarealleje som i så fald afholdes af foreningen.
Forvaltningen foreslår at der indgås brugsaftaler med de lokale vinterbadeklubber, der har henvendt sig med et ønske om at drive de nye saunaer (bilag 1 og 2). Modellen kendes fra Helgoland og Vinterbad Bryggen. Ingen af de to ansøgere er folkeoplysende foreninger, men begge har lovligt kommunalt formål, og kan dermed modtage vederlagsfri brugsret . Forvaltningen er i dialog med klubberne om deres vedtægter, som de er villige til at tilpasse. Begge klubber har udarbejdet aktivitetsplaner og budgetter for drift af saunaerne (bilag 3).
For at skabe mere åbenhed end i de eksisterende vinterbadeklubber foreslår Kultur- og Fritidsforvaltningen, at der ud over klubbens egen brug af saunaen også bliver mulighed for adgang for ikke-medlemmer.
Ideen er at klubben via kontingenter og bidrag fra besøgende står for den daglige drift, rengøring og betaler el-udgiften til brug af saunaen. Klubben kan selv bruge saunaen 80% af tiden. I den overskydende tid skal klubben, mod omkostningsbestemt betaling, stå for udadrettede arrangementer i 20% af åbningstiden. Klubberne skal hvert år aflægge beretning og regnskab, herunder redegøre for antal af medlemmer.
Foreningernes udadrettede aktiviteter kan fx være temaevents og sauna-gus, hvor ikke-medlemmer kan deltage mod betaling for udgifter til fx administration, booking, el og rengøring. Den forventede pris vil jf. bilag med foreningernes aktivitetsbudgetter være 80-150 kr. pr. gang. Der er ikke fastlagt en kommunal takst for offentligt brug af sauna, men en sådan kan evt. fastlægges og vedtages, når driftsmodellen er afprøvet efter det første aktivitetsår.
Det foreslås at indgå en tidsbegrænset aftale med foreningerne med mulighed for at justere aftalen baseret på en evaluering efter første sæson. Aftalen indgås derfor på et år med mulighed for administrativ forlængelse på yderligere 2 år. Aftalen vil herefter følge de almindelige retningslinjer med 3-årige aftaler. Evalueringen efter første sæson vil fokusere på om driftsmodellen er i økonomisk balance, herunder vil der være mulighed for at justere på 80/20-forholdet mellem foreningstid og offentlig tid og justere prisniveauet.
Indkøb af yderligere 2 saunaer
Forvaltningen har modtaget den første sauna og er i gang med at teste enheden som en del af et afleveringsforløb. Det foreslås, at forvaltningen bemyndiges til at indkøbe yderligere to saunaer af samme type, når de to første er testet med henblik på at saunaerne kan leveres inden vintersæsonen 23/24.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen indgå brugsaftaler med de nævnte lokale badeklubber og indkøbe yderligere to saunaer efter samme koncept, når de to første er testet. Forvaltningen vil forelægge en sag om placering af de nye saunaer med forslag til driftsforeninger i august-september måned.
Søren Tegen Pedersen
/Mads Kamp Hansen.
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. februar 2023:
Kontorchef Kim Natour Svendsen deltog under behandlingen af punktet.
Indstillingen blev godkendt.