Nøgletalsrapport for Bibliotekspakken 2. halvår 2016
Kultur- og Fritidsudvalget præsenteres for nøgletalsrapporten for Bibliotekspakken 2. halvår 2016.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
-
at Kultur- og Fritidsudvalget tager Nøgletalsrapport for Bibliotekspakken 2. halvår 2016 til efterretning.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget har efterspurgt en løbende orientering om udviklingen på bibliotekerne i forbindelse med implementeringen af bibliotekernes handleplan ”Styrk borgerne”. Nøgletalsrapporten følger op på de mål, der blev fastlagt i forbindelse med vedtagelsen af ”Styrk borgerne” og beskriver samtidigt relevante og aktuelle indsatser på de københavnske biblioteker.
Løsning
Kultur- og Fritidsforvaltningen beskriver nedenfor bibliotekernes overordnede resultater og tendenser for 2016.
Udlån og besøg
Nøgletalsrapporten viser, at det fysiske udlån stadig er faldende, mens besøgstallet fortsat stiger. Det samlede bogudlån (fysiske og digitale materialer) var 5 % lavere i 2016 end i 2015. Af det fysiske materiale var ca. 62 % af det udlånte voksenlitteratur, men tages der højde for demografiske forhold, svarer mængden af udlånte børnematerialer til, at børn i gennemsnit læste 3 gange så mange fysiske biblioteksbøger som voksne i 2016.
Der har samlet set været 8 % flere besøg på bibliotekerne i 2015 end i 2016, så besøgstallet stiger fortsat. Bibliotekerne anvendes hen over hele dagen, dog er der flest besøgende i tidsrummet 10-17.
Børn, skole og ungdomsuddannelser
På børneområdet er der i 2016 besøgt 123 dagsinstitutioner, hvilket er ca. 30 % af de institutioner, der, ifølge mål for daginstitutionsbetjeningen, skal besøges inden maj 2018. Der er samtidigt gennemført fire fælles læsekampagner. I alt 464 børn gennemførte f.eks. læsekampagnen ”Sommerbogen” ved at læse og anmelde tre bøger i sommerferien. Til sammenligning deltog 183 københavnske børn i 2015.
Der er lavet en aftale med social- og sundhedsskolen (SOPU-skolen) om et målrettet betjeningstilbud til skolens elever. Fælles for mange af eleverne på skolen er, at de ikke er bogligt stærke og heller ikke typiske biblioteksbrugere. Det var et mål i 2016, at 400 elever skulle gennemføre biblioteksorienteringen. 350 elever har gennemført forløbet, og der er planlagt flere forløb med SOPU-skolen i 2017. Samtidigt udvides projektet med et lignende tilbud til en anden erhvervsskole. Undersøgelser viser, at 59 % af de adspurgte SOPU-elever, har brugt bibliotekernes tilbud indenfor et halvt år efter gennemførelse af biblioteksorienteringen.
Det digitale område
Overordnet er målene ikke nået på det digitale område. F.eks. er der kun opnået 60 % af det forventede antal webbesøg på hjemmesiden. Det skyldes til dels, at data ikke kan opgøres. Dertil skal bemærkes, at målene blev fastsat i 2015 og er ambitiøse.
Samtidig er det samlede antal af e-udlån faldet ca. 5 % i forhold til 2015. Det skyldes et fald i antal af udlånte e-bøger på 17 %. Udlån af netlydbøger er til gengæld steget med 4 %. I 2016 forlod flere større forlag eReolen, hvilket resulterede i et fald på 25 % af antallet af ebogstitler. På baggrund af genforhandlinger er flere af forlagene igen tilknyttet e-reolen, hvorfor der forventes en stigning af ebogsudlån i 2017.
Biblioteket Online har imidlertid nået samtlige servicemål i 2016. Der var dog 25 % færre henvendelser end antaget, så Biblioteket Online har nu lørdagsåbent og desuden overtaget den nationale brugersupport for eReolen. 97 % af de opkald, Bibliotek Online modtager, løses med det samme, hvilket er langt over de målsatte 80 % for straksafklaringer.
Økonomi
Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Kultur og Fritidsforvaltningen udarbejder næste målopfølgning i form af en nøgletalsrapport i september 2017.
Mette Toubourg
/Jakob Heide Petersen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. februar 2017:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.
Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om i forbindelse med næste nøgletalsrapport i september 2017 at vende tilbage med reviderede og realistiske målsætninger mv.