Mødedato: 24.02.2005, kl. 16:00

Handicappolitik - handleplaner og indsatsområder

Handicappolitik - handleplaner og indsatsområder

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 24. februar 2005

 

 

Sager til beslutning

 

14.      Handicappolitik - handleplaner og indsatsområder

(KFU  61/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at de foreslåede handleplaner og indsatsområder videresendes til Økonomiforvaltningen, som udvalgets bidrag til kommunens samlede handicappolitik.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen godkendte den 9. september 2004 den handicappolitisk strategi for Københavns Kommune (BR 390/04). Alle udvalg er bedt om at udarbejde handleplaner og indsatsområder inden for deres respektive områder. Planerne skal henføres til målsætninger i den overordnede strategi. Samtidig skal det angives, hvem der er målgruppen for indsatsen, hvem der er ansvarlig, om tiltaget har økonomiske afledte konsekvenser samt tidsplanen for indsatsens realisering.

Vedlagte forslag til indsatsområder vedr. fysisk tilgængelighed, tilgængelighed til biblioteker og om beskæftigelse er udarbejdet efter indhentning af bidrag fra organisationer og personer med kendskab til og interesse for handicapområdet.

Forvaltningen gør opmærksom på, at de økonomiske konsekvenser af handleplanen forudsætter en budgetdiskussion, da finansieringen ikke er fastlagt udover 2005.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen godkendte den 9. september 2004 den handicappolitiske strategi for Københavns Kommune bestående af visioner og målsætninger (BR 399/04), jf. bilag 1.

Visioner og målsætninger skal nu følges op med konkrete handleplaner og indsatsområder, der formuleres på baggrund af den handicappolitiske strategi. Samtlige udvalg er bedt om at formulere bidrag fra eget ansvarsområde.

Bidragene skal afleveres til Økonomiforvaltningen senest den 7. marts 2005.

I Kultur- og Fritidsforvaltningen har en medarbejder fra hver søjle været inddraget i arbejdet med udpegning af indsatsområder og udarbejdelse af handleplaner. Som input ved udarbejdelsen er der indhentet bidrag fra handicappede og deres organisationer, og der er peget på relevante initiativer indenfor forvaltningens område.

Der har været holdt et møde med Jørgen Eckmann, formand for Det Sociale Brugerråd og Anita Otte Clausen, døvemedarbejder på bibliotekerne. KFF har desuden deltaget i temamøde arrangeret af Det Sociale Brugerråd. Endelig er handicapkonsulent Ole Ansbjerg fra Dansk Handicap Idræts Forbund blevet spurgt, hvilke indsatsområder han ud fra sit kendskab til handicapidræt, ville pege på.

Det Sociale Brugerråds temamøde den 14. december 2004 om handicappolitik, blev deltagerne bedt om at komme med ideer til hvert af Københavns Kommunes 7 forvaltningsområder.

Af særlig relevans for Kultur- og Fritidsforvaltningen blev på mødet nævnt en række problemer med tilgængelighed, idet det blev påpeget at tilgængelighed er en forudsætning for deltagelse:

·        KI´s 53 idrætsanlæg er ikke egnede for handicappede. De er totalt renset ud for handicappede.

·        Forrige år fik man 2 havnebade, som handicappede ikke kan bruge.

·        Kultur- og medborgerhuse er i vid udstrækning utilgængelige for handicappede.

·        Alle de kulturelle ting burde være mere tilgængelige.

 

Derudover blev nævnt:

·        Transport skal sikres samtidig med lokalerne.

·        Der mangler invalideparkeringspladser tættere på fx Hovedbiblioteket.

·        Inventar skal kunne anvendes af handicappede, fx stole, som personer med ryglidelser kan sidde i.

·        Vær opmærksom på ikke synlige handicaps ved indretning mv. Døve kan i offentlige rum ikke informeres ved besked via højttalere, der må også gives visuel besked.

·        Der ønskes støtte til handicappedes egenkultur.

 

Kommunal handicapkonsulent

Der er fra forskellig side peget på et behov for, at der i kommunen er en person, som har overblikket over indsatsen/mulighederne i kommunen.

Det skulle være en person placeret centralt i kommunen, som både kunne hjælpe udefra kommende og være ressourceperson for medarbejdere i kommunen med spørgsmål i relation til handicappolitikken.

En som vidste, hvad kommunens politik var, som kunne vejlede om regler, og om hvor man kunne hente yderligere information/hjælp.

 

Dansk Handicap Idræts Forbund i København og Frederiksberg har tilkendegivet, at de overordnet set er godt tilfredse med de faciliteter, som foreningerne får stillet til rådighed til deres idræt, men at et flot mål vel bør være, at alle anlæg kan rumme handicappede idrætsudøvere. I mellemtiden ville det være godt og tilstrækkeligt, at der i hvert område af København var en idrætsfacilitet, som var handicapegnet. Det er desuden tilkendegivet, at Udviklingsmidlerne, hvorfra nye initiativer har kunnet modtage igangsætningshjælp har haft stor betydning for igangsætning af handicapinitiativer etableret i regi af folkeoplysende foreninger. Det beklages, at puljen nu er nedlagt, jf. bilag 2.

 

Handleplaner og indsatsområder for Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har på baggrund af de indhentede oplysninger valgt at pege på 3 indsatsområder:

1.      Fysisk tilgængelighed

2.      Tilgængelighed til bibliotekernes tilbud

3.      Beskæftigelse

 

1. Fysisk tilgængelighed

Ved udformningen af en handicappolitik i Københavns Kommune, er den fysiske tilgængelighed et helt centralt punkt.

Mange af kommunens ejendomme kan i dag ikke tilbyde de optimale adgangsforhold for brugere med et handicap. Derfor bør det i handicappolitikken formuleres, at det tilstræbes at disse forhold bringes i orden indenfor en overskuelig årrække. Ved anlæg af nye ejendomme og faciliteter bør det være et krav, at hensynet til handicappede tages med i beslutningsprocessen.

By- og Boligministeriet har udarbejdet et tillæg til Bygningsreglementet, hvori der stilles skarpt på de krav, der stilles til tilgængeligheden ved nybyggeri, ombygning og ved ændret brug af bygninger. Dette tillæg er et vigtigt arbejdsredskab for de personer, der beskæftiger sig med indretning af kommunens ejendomme. En vigtig sætning i forordet lyder: ..at handicappede sikres den samme ret og mulighed som andre for adgang til bygninger og anlæg!

Handleplanen for fysisk tilgængelighed er delt op i en registreringsdel, som kan gennemføres på 1 år, og en efterfølgende del hvor forbedringer gennemføres. Der foreslås en registrering med specifikt sigte på handicaptilgængelighed. Før udførelsesdelen igangsættes foretages en prioritering, og der udarbejdes en tidsplan og et budget. Som ovenfor nævnt er der krav om fysisk tilgængelighed ved nybyggeri, ombygning og ændret brug af bygninger. Prioriteringen vil derfor primært tage udgangspunkt i at skabe fysisk tilgængelighed i et antal faciliteter i de enkelte bydele. Der foreslås en 10-årig horisont for forbedringernes gennemførelse. Det er forvaltningens vurdering, at der ikke inden for denne tidshorisont kan skabes fysisk tilgængelighed til samtlige ejendomme. Ejendomsenheden vil blive ansvarlig for gennemførelsen.

 

2. Tilgængelighed til bibliotekernes tilbud

Københavns Kommunes Biblioteker har igennem en årrække på forskellige måder arbejdet med tilgængelighed til bibliotekernes tilbud. Dette arbejde er bl.a. udmøntet i 4 pjecer om henholdsvis tilgængelighed for synshandicappede, hørehandicappede, læsehandicappede og bevægelseshandicappede.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har således fokus på handicappedes adgang til bibliotekernes materialesamlinger og fysiske rum. I løbet af foråret 2005 vil endnu et bibliotek have indrettet handicapvenlige adgangsforhold samt handicaptoilet.

Bibliotekerne bør til stadighed overveje, om der kan laves forbedringer over for forskellige handicapgrupper. Blandt mulige områder kan nævnes en udvidelse af begrebet Bogen Kommer, til ikke blot at omfatte ældre og/eller gangbesværede, som ikke selv kan komme til biblioteket, til f.eks. også at rette sig mod familier med handicappede/langtidssyge børn, som ikke har overskud til at komme til biblioteket.

Over for gruppen af hørehandicappede har Københavns kommunes biblioteker et særligt tilbud placeret på et enkelt lokalbibliotek. De andre biblioteker kunne forbedre forholdene ved at bruge f.eks. teleslynge og/eller tegnsprogtolk ved arrangementer. I forhold til synshandicappede ville det være en ligestilling, hvis der kunne tilbydes adgang til de elektroniske medier med syntetisk tale og zoom-tekst.

Der er for nylig indlagt mulighed for syntetisk tale på bibliotekernes hjemmeside. Funktionen kan hentes og installeres på egen PC. Der er dog endnu ikke sket nogen form for markedsføring af funktionen. Zoom-tekst foreslås afprøvet på et enkelt bibliotek, hvorefter det besluttes i hvilken takt og udstrækning øvrige biblioteker, skal have u dstyret.

 

3. Beskæftigelse

Kultur- og Fritidsforvaltningen forpligter sig til at beskrive og informere om relevante regler for handicappede i forbindelse med ansættelse. Det skal sikre, at alle afdelinger i forvaltningen på et så oplyst grundlag som muligt træffer beslutning om – og i givet fald hvordan – en handicappet skal ansættes. Informationen indtænkes som en del af en generel information om Det rummelige Arbejdsmarked, dog med fokus på at det ikke kun er inden for rammerne af dette, at der kan ske en ansættelse af handicappede.

Dette indsatsområde, som primært består i udarbejdelse af information, vil kunne gennemføres i løbet af 2005.

 

Handleplaner og indsatsområder skal indeholde svar på spørgsmålene:

1.      Hvilken af målsætningerne på de syv områder henføres den konkrete indsats til?

2.      Hvem er målgruppen for indsatsen?

3.      Hvilket initiativ er der tale om? Hvad skal der udarbejdes, foretages eller igangsættes?

4.      Hvem er ansvarlige for gennemførelsen af initiativet?

5.      Hvilken tidshorisont har handlingen?

6.      Er der økonomisk afledte konsekvenser af tiltaget – og finansieres det i så fald inden for eksisterende rammer eller skal der søges finansiering?

 

Svarene er indarbejdet i vedlagte skemaer, som Økonomiforvaltningen har udarbejdet, jf. bilag 3.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Indsatsområde 1 om tilgængelighed består af 2 dele. Registreringen af ejendommene kræver primært mandskabsressourcer. Når der er udarbejdet en prioritering og tidsplan for de bygningsmæssige ændringer må udgiften indarbejdes i budgettet i de relevante år, fx over en 10-årig periode. Området er besluttet overført til Ejendomsenheden.

Gennemførelse af indsatsområde 2 om tilgængelighed til bibliotekernes tilbud vil koste 3 – 4.000 kr. pr. PC for installering af zoom-tekst. En mobil teleslynge koster ca. 18.000 kr. ex. moms. Den samlede pris vil således afhænge af hvilken udbygningstakt, der vælges. "Bogen kommer" skønnes at ville kunne tilbydes umiddelbart til familier med handicappede/langtidssyge børn. 

Indsatsområde 3 om information om regler for handicappedes ansættelse har ingen økonomiske konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

I marts 2005 vil Økonomiforvaltningen sammenskrive forvaltningernes bidrag til en samlet handicappolitik, bestående af en overordnet vision og de konkrete handleplaner, som herefter vil blive sendt i høring i alle udvalg samt i Det Sociale Brugerråd, inden den endelige politiske behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

BILAG

1.      Københavns Kommune: "Handicappolitiske strategi bestående af visioner og målsætninger" inkl. 2 breve fra Økonomiforvaltningen dateret hhv. d. 4. oktober og 9. november 2004.

2.      Svar fra DIF vedr. handicappolitik i København.

3.      Skemaer med handleplan for de 3 indsatsområder.

 

 

Carsten Haurum

/Olga Brüniche-Olsen

 


 


Til top