Høringssvar vedrørende udkast til lov om museer m.v.
Høringssvar vedrørende udkast til lov om museer m.v.
Kultur- og Fritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 23. november 2000
14. Høringssvar vedrørende udkast til lov om museer m.v.
(KFU 505/2000)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
at Kultur- og Fritidsudvalget godkender Kultur- og Fritidsforvaltningens høringssvar til Kulturministeriet vedrørende udkast til forslag til lov om museer m.v.
RESUME
Kulturministeriet har anmodet Københavns Kommune om bemærkninger til udkast til forslag til lov om museer m.v.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har ved brev af 6. november 2000 fremsendt høringssvar til Kulturministeriet. Høringssvaret er afgivet under forbehold af en efterfølgende godkendelse i Kultur- og Fritidsudvalget.
Det indstilles, at Kultur- og Fritidsudvalget godkender Kultur- og Fritidsforvaltningens høringssvar til Kulturministeriet vedrørende udkast til forslag til lov om museer m.v.
SAGSBESKRIVELSE
Ved brev af 23. oktober 2000 har Kulturministeriet anmodet om Københavns Kommunes bemærkninger til udkast til forslag til lov om museer m.v. (bilag 1).
Kultur- og Fritidsforvaltningen har ved brev af 6. november 2000 fremsendt høringssvar til kulturministeriet (bilag 2).
Den seneste generelle revision af den gældende museumslov fra 1984 blev gennemført i 1989. Siden ikrafttrædelsen 1. januar 1990 er loven blevet fagligt og politisk debatteret. Siden 1994 har forskellige råd, nævn og arbejdsgrupper arbejdet med forslag til forbedringer af loven.
Lovudkastets hovedpunkter
- Skærpede kvalitetskrav til de statsanerkendte museer og en styrkelse af de statsanerkendte museers tilskudsgrundlag.
- Bedre rammer for udviklingsorienterede og tværgående initiativer på museumsområdet.
- Større hensyn til kulturarven i den fysiske planlægning og i tilrettelæggelse af anlægs- og jordarbejder.
- Omlægning af finansieringsprincipperne for den arkæologiske undersøgelsesvirksomhed.
- Betoning af hensynet til tilgængeligheden, herunder børns samt handicappedes adgang til museerne.
- Oprettelse af en museumsstyrelse, som bl.a. skal forestå løsningen af de opgaver, der i dag løses af Statens Museumsnævn, Rigsantikvarembedet og Det Arkæologiske Nævn.
Forvaltningens konkrete bemærkninger til lovforslaget
I høringssvaret giver Kultur- og Fritidsforvaltningen udtryk for tilfredshed med:
at lovforslaget i så stor udstrækning, som det er tilfældet, fastholder og præciserer de generelle bestemmelser og principper for museumsvæsnet i forlængelse af den nuværende museumslov
at den koordinering af virkeområder, som har præget museernes samarbejde hidtil, fastholdes og styrkes
at loven styrker varetagelsen af de antikvariske opgaver
at loven fastholder muligheden for at yde særlig støtte til museernes fællesinstitutioner
at de enkelte museumskategoriers særlige formål og egenart er gjort langt tydeligere
at der med lovforslaget lægges op til en vis udvidelse af statens udgifter til det danske museumsvæsen.
Herudover har forvaltningen bl.a. fundet anledning til følgende bemærkninger:
at prisudviklingen af statstilskuddet ikke står mål med museernes øgede arbejdsopgaver
at det fortsat bør tilstræbes, at museets leder skal være faguddannet
at ophævelsen af museernes rådighedssummer til fordel for en fælles pulje kan få betydning for kunstmuseernes muligheder for at sikre værdifulde kunstværker
at der ikke i tilstrækkelig grad er gjort rede for fastlæggelsen af museumsstyrelsens administrative og kompetencemæssige struktur
at opretholdelsen af betegnelsen hovedmuseum findes forældet, da mange fælles opgaver nu udføres gennem andre institutioner
at planmyndighederne og kommunalbestyrelserne skal inddrage museerne, når der udarbejdes regional- kommunal- og lokalplaner
at der i lovforslaget bør sikres støtte til museernes internationale arbejde
Herudover har forvaltningen meddelt ministeriet, at kommunen forventer, at en omlægning og forøgelse af statstilskuddet til Thorvaldsens Museum drøftes i forbindelse med lovforslaget, idet man samtidig har erindret om en ansøgning herom fra Thorvaldsens Museum af 12. januar 2000.
Lovforslagets økonomiske konsekvenser
Udkastet til lovforslaget rummer et forslag om en statslig merbevilling til museumsområdet på 25 mio. kr. fra 2002.
Det forventes på baggrund heraf, at det maksimale kommunale tilskudsgrundlag stiger fra 1,8 mio. kr. til 2,2 mio. kr. i 2006. Med den nuværende statslige tilskudsprocent på 39,67 % vil det medføre en stigning i statstilskuddene til Københavns Bymuseum og Thorvaldsens Museum på 138.845 kr. til hvert af museerne.
Den statslige tilskudsprocent er ikke endeligt fastlagt i lovforslaget, men ministeriet har mundtligt tilkendegivet, at merbevillingen på 25 mio. kr. formentlig åbner mulighed for en stigning.
Derudover fremgår det af lovforslaget, at der skal ske en præcisering af vilkårene for at opnå et særligt statsligt driftstilskud til en virksomhed af særlig betydning. Der vil i den forbindelse blive lagt vægt på varetagelsen af særlige opgaver, samlingens karakter, forskningsmæssige status og nationale og internationale betydning. Dette kan få betydning Thorvaldsens Museum , jfr. ovenfor.
Lovforslaget lægger endvidere op til en omlægning af finansieringsprincipperne for den arkæologiske undersøgelsesvirksomhed. Det foreslås således, at private bygherrer, der forestår jordarbejde, fremover skal betale undersøgelserne, hvor det førhen var Rigsantikvaren. Desuden lægger loven op til hurtigere arkæologiske undersøgelser. De økonomiske konsekvenser heraf kan ikke forudses.
***
På baggrund af den korte høringsfrist har det ikke været muligt at underkaste sagen en politisk behandling inden fristens udløb. Høringssvaret er derfor afgivet under forbehold af en efterfølgende godkendelse i Kultur- og Fritidsudvalget.
Det indstilles, at Kultur- og Fritidsudvalget godkender Kultur- og Fritidsforvaltningens høringssvar til Kulturministeriet vedrørende udkast til forslag til lov om museer m.v.
ØKONOMI
Indstillingen har p.t. ingen økonomiske konsekvenser.
BILAG
- Brev af 23. oktober 2000 fra Kulturministeriet til Københavns Kommune.
- Brev af 6. november 2000 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen til Kulturministeriet.
Ida Munk
/ Merete Evers