Mødedato: 23.10.2014, kl. 18:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ny museumsenhed i Københavns Kommune

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges i overensstemmelse med udvalgets beslutning den 25. september 2014 forslag til styringsmodeller for den nye museumsenhed i Københavns Kommune samt inspirationsoplæg for den nye museumsenhed.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller  
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter inspirationsoplægget i arbejdet med visionen for sammenlægningen af Museer, Arkiv og Kunst, jf. bilag 1,
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter forslag til sammensætningen af bestyrelsen for den samlede museumsenhed i Københavns Kommune.

 

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget blev på mødet den 25. september 2014 orienteret om status på den nye museumsenhed.

Af beslutningsprotokollen fremgår bl.a. følgende: ”Kultur- og Fritidsudvalget bakkede op om den igangværende proces, og ser frem til præsentationen af forslag til styringsmodeller på mødet den 23. oktober 2014. I overensstemmelse med Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning den 15. maj 2014 anses etableringen af en samlet museumsorganisation bestående af de 4 kommunale museale institutioner for vigtig bl.a. for at skabe en stærk og international markant museumsenhed i København og for at skabe øget råderum for museale aktiviteter.”

De omhandlede styringsmodeller vil forholde sig til følgende emner: skal der være BR-politikere i bestyrelsen, et entydigt ledelsesansvar, valgmåden samt bestyrelsesformanden.

Endvidere udbad Kultur- og Fritidsudvalget sig et sammendrag af vision og formål med sammenlægningen.

Løsning

Inspirationsoplæg i arbejdet med visionen for sammenlægningen af Museer, Arkiv og Kunst
Arbejdet med sammenlægningen af Københavns Museum, Thorvaldsens Museum, Stadsarkivet og Nikolaj Kunsthal er sat i gang i foråret 2014 og forløber planmæssigt. I forbindelse med Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelse af styringsmodeller for den nye sammenlagte organisation, har udvalget ønsket et sammendrag af vision og formål med sammenlægningen.  Dette inspirationskatalog for sammenlægningen fremgår af bilag 1. 


Forslag til styringsmodeller
På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning har Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejdet videre med forslag til styringsmodeller. I forbindelse med etableringen af den nye museumsenhed (i det følgende benævnt Københavns Kommunes Museum, KKM), skal der udarbejdes vedtægter, ligesom der ifølge bestemmelserne i museumsloven skal nedsættes en bestyrelse. Dette må ses i sammenhæng med, at KKM vil være et statsanerkendt museum.  

Kultur- og Fritidsforvaltningens generelle bemærkninger
I det følgende anføres en række generelle bemærkninger, som der efter forvaltningens opfattelse bør lægges vægt på ved styringsmodellerne for KKM:

Borgerrepræsentanter i bestyrelsen?
Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at der ikke indgår politikere i bestyrelsen for KKM. Efter forvaltningens opfattelse bør museumsbestyrelsen fokusere på det faglige indhold, ligesom en bestyrelse uden Borgerrepræsentanter er med til at sikre ”armslængdeprincippet”. Endvidere er det Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at det i det store og hele er i overensstemmelse med den af Borgerrepræsentationen vedtagne politik for aktivt ejerskab, at der ikke indgår Borgerrepræsentanter i bestyrelsen. Dette er med til at understøtte, at bestyrelsens medlemmer er uafhængige af særinteresser, herunder fra udpegende myndigheder og politiske partier. 

Entydigt ledelsesansvar
Fælles for de efterfølgende modeller er, at ledelsen i KKM ansættes af Kultur- og Fritidsforvaltningen, og ikke af bestyrelsen. Dette er erfaringsmæssigt med til at sikre en ledelsesmæssig entydighed, og det forhold at ledelsen i KKM ansættes af Kultur- og Fritidsforvaltningen vil give et godt grundlag for en klar opgave- og ansvarsfordeling mellem bestyrelse og (daglig) leder. . 

Valgmåde
Da KKM er et kommunalt museum, vil det være Borgerrepræsentationen, der skal udpege museets bestyrelse. Denne udpegning vil ske på baggrund af en indstilling fra Kultur- og Fritidsudvalget. Det vil af museets vedtægter fremgå, hvilke kompetencer de enkelte bestyrelsesmedlemmer skal opfylde. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil på denne baggrund fremkomme med konkrete forslag til bestyrelsesmedlemmer, som Kultur- og Fritidsudvalget/Borgerrepræsentationen kan vælge ud fra. Valgperioden anbefales at være 4 år, men for at sikre størst muligt kontinuitet i bestyrelsens arbejde er det intentionen, at der arbejdes med ”forskudte” valgperioder.

Valg af formand
Ligesom det gælder for mange andre museer i Danmark er det forvaltningens anbefaling, at det skal være bestyrelsen selv, der på det første bestyrelsesmøde konstituerer sig med en formand og en næstformand.  


Forslag til bestyrelsessammensætning for KKM
Kulturstyrelsens anbefalinger til sammensætningen af bestyrelser for statsanerkendte museer fremgår af bilag 2. Inspirationsoplægget til visionen for sammenlægningen af Museer, Arkiv og Kunst understøtter Kulturstyrelsens anbefalinger om bestyrelsessammensætning og på baggrund heraf finder forvaltningen, at der i den videre proces bør fokuseres på, at følgende kompetencer er repræsenteret i bestyrelsen for KKM: 

  • 1 bestyrelsesmedlem: Kommunikation/markedsføring. KKM skal ud til københavnerne, ligesom københavnerne i langt højere grad end hidtil skal besøge museet. Endvidere er der fortsat et stort uopdyrket potentiale i  f.eks. internationale kulturturister. Dette gælder bl.a. Thorvaldsens Museum, der er enestående på verdensplan. Det er eksempelvis vurderingen, at mange af de kinesiske turister, der besøger København, ikke besøger Thorvaldsens Museum, selv om Thorvaldsen både er kendt og populær i Kina. 
  • 1 bestyrelsesmedlem: Forretningsmæssige og økonomiske kompetencer. Det er vigtigt at KKM følger den generelle udvikling i samfundet og på museumsområdet. Fusionen af de 4 museale enheder er det første skridt på vejen. Herudover skal der være fokus på de uudnyttede forretningsmæssige muligheder fusionen giver. En god økonomistyring er forudsætning for at sikre et øget råderum for museale aktiviteter og et kvalitativt løft. Udvikling af KKM bliver desuden afhængig af, at KKM professionelt kan rejse fondsmidler til store projekter. 
  • 1 bestyrelsesmedlem: Juridiske kompetencer. Når man sammenligner med lignende bestyrelser, vil der i en museumsbestyrelse ofte indgår en advokat med en særlig, for institutionen relevant, ekspertise. Det er derfor forvaltningens anbefaling, at der i bestyrelsen for KKM indgår en advokat, der har en særlig ekspertise i bestyrelsesarbejdet på institutionsområdet i almindelighed, og evt. på museumsområdet i særdeleshed.
  • 4 bestyrelsesmedlemmer: Den kultur- og kunstfaglige vinkel. De 4 museale institutioner hver især er specialiserede og det er derfor vigtigt, at kompetencerne vedrørende kulturhistorie, kunsthistorie, samtidskunst og arkiv afspejles i bestyrelsen. Disse kultur- og kunstfaglige bestyrelsesmedlemmer skal have ekspertise vedrørende Slotsholmsalliancen og museets internationale profil, ligesom medlemmerne skal være faglig sparringspartner for direktøren for KKM.
 
Med denne model ville bestyrelsen for KKM bestå af i alt 7 medlemmer.

Det skal understreges at den beskrevne bestyrelsessammensætning alene er et eksempel på en model, og den konkrete sammensætning og vægtningen af de enkelte kompetencer vil naturligvis kunne varieres og justeres. Modellen vil imidlertid efter forvaltningens vurdering imødekomme Kulturstyrelsens generelle anbefalinger.


Særligt om Thorvaldsens Museum
Kulturstyrelsen har anmodet om, at Thorvaldsens Museum og Københavns Kommune i et samarbejde revurderer sammensætningen af Thorvaldsens Museums bestyrelse og sikre et entydigt ledelsesansvar. Bestyrelsen for Thorvaldsens Museum består af følgende medlemmer: 
Kultur- og fritidsborgmesteren
3 medlemmer vælges af Akademiet for de skønne Kunster ved Akademiraadet – heraf skal 2 skal være medlemmer af Akademiet
Borgerrepræsentationen vælger 2 medlemmer blandt forsamlingens medlemmer.
Højesteret vælger blandt dommerne ved en af de kollegiale domstole i København 1 medlem. 

Afhængig af udfaldet af Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser den 23. oktober 2014 vil forvaltningen til udvalgsmødet den 20. november 2014 udarbejde en indstilling med modeller for den fremtidige bestyrelse for Thorvaldsens Museum.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Når der er taget stilling til de fremtidige styrelsesforhold for KKM, herunder Thorvaldsens Museum, vil forvaltningen tage kontakt til Kulturstyrelsen med henblik på at tilrettelægge den videre proces og for at sikre, at den fremtidige konstruktion samt de kommende vedtægter opfylder Kulturstyrelsens krav, således at KKM kan forblive et statsanerkendt museum og at statstilskuddet kan opretholdes. 

Carsten Haurum 

                            
/Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. oktober 2014:

Kultur- og Fritidsudvalget tilsluttede sig inspirationsoplægget for visionen for sammenlægningen af Museer, Arkiv og Kunst.

Kultur- og Fritidsudvalget tilsluttede sig forvaltningens generelle bemærkninger samt forslag til bestyrelsessammensætning med følgende bemærkninger:
Kultur- og Fritidsudvalget er enig i bemærkningerne om et entydigt ledelsesansvar og finder det naturligt, at bestyrelsen fremadrettet er repræsenteret i ansættelsesudvalget.

Kultur- og Fritidsudvalget er enig i en bestyrelse på 7 medlemmer. Imidlertid skal der ud over de allerede nævnte kompetencer også indgå innovative kompetencer og pædagogiske kompetencer.
Til top