Fremtidig drift og organisering af Huset i Magstræde
Fremtidig drift og organisering af Huset i Magstræde
Kultur- ogFritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 23. oktober 2003
9.
(KFU 294/2003)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
at Kultur- ogFritidsudvalget bemyndiger forvaltningen til at færdigforhandle og indgåkontrakt, i overensstemmelse med nedenstående principper om drift af Huset iMagstræde, med den erhvervsdrivende fond Musik I Centrum (MIC), inden for ensamlet nettodriftsramme på 2,42 mio. kr.
at Kultur- ogFritidsforvaltningen forbereder indstilling til Borgerrepræsentationen omoprettelse af den erhvervsdrivende fond MIC, og
at der anvisesdækning for tilskuddet i 2004 på 2,42 mio. kr. fra konto 0.35.1 AndreFritidsfaciliteter.
RESUME
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på sit møde den 29.august 2002 (KFU 315/2002), at forvaltningen på baggrund af høringssvarene iforbindelse med kommunaliseringen af kultur- og medborgerhusene skulleudarbejde et forslag til den fremtidige drift og organisering af Huset iMagstræde.
Forvaltningen indstiller på den baggrund, at Københavns Kommune stifter en erhvervsdrivendefond Musik I Centrum (MIC), der i fællesskab med foreningen Musik I Huset(MIHU) (bilag 1) skal varetage den kunstneriske og forretningsmæssige drift afHuset.
Forslaget indebærer, at fonden overtager driften af Huset 1. januar 2004, og atder indgås en kontrakt i lighed med kontrakten med Pumpehuset.
Fonden ydes et årligt driftstilskud på 2,42 mio. kr., svarende til niveauet fordet hidtidige driftstilskud til Huset.
SAGSBESKRIVELSE
Forvaltningen har, på initiativ fra fem udøvendemusikforeninger, Dansk Musiker Forbund og Dansk Jazz Forbund, og i samarbejdemed disse, udarbejdet et forslag til den fremtidige drift og organisering afHuset i Magstræde (bilag 1).
Forslaget indebærer at Huset skal drives somstorbyspillested med flere spillesteder på en gang, og at de koncert-, musik-og kulturaktiviteter, der i dag udfolder sig i Huset, videreføres og udvikles.Hovedvægten skal ligge på jazz'en, og primært nyere, eksperimenterende jazz.
Til at administrere det kunstneriske liv i Huset stiftes en forening, MIHU(Musik I Huset). Til at varetage en forsvarlig økonomisk drift stiftes enerhvervsdrivende fond, MIC (Musik I Centrum). Fonden oprettes af KøbenhavnsKommune efter vedtagelse herom i Borgerrepræsentationen.
De fem udøvende musikforeninger er Kanten, Swinging Copenhagen, Paradise Jazz,Club Electric og Den Cubanske Kulturforening. Foreningerne repræsenterer etbredt spektrum af både ny og ældre musik og har erfaringerne og denkunstneriske ekspertise til at udvikle musikken i Huset. Dansk Jazz Forbund ogDansk Musiker Forbund er medinitiativtagere til projektet.
Historik
Kultur- og Fritidsudvalget tiltrådte den 29. august 2002forvaltningens indstilling (KFU 315/2002) om: "…at Kultur- og Fritidsudvalgetbeslutter, at forvaltningen indgår i drøftelser omkring den fremtidigeorganisering og drift af Huset i Magstræde på baggrund af de indsendte forslagfra brugerbestyrelsen for Huset i Magstræde, projektgruppen "Musik iHuset" samt brugerbestyrelsen for Indre By Medborgerhus. Kultur- ogFritidsforvaltningen forelægger indstilling om sagen for Kultur- og Fritidsudvalgetinden udgangen af 2002."
Der blev derfor i forbindelse med kommunaliseringen af husene ikke indgåetdriftskontrakt med Huset, som således pt. er uden driftskontrakt.
Huset har siden foråret 2003 haft konstitueret leder. Bestræbelserne på atfinde en ny organisationsform har i en periode været sat i bero, men er fra medio2003 blevet konkretiseret væsentligt af musikforeningerne og forvaltningen meddet forslag der nu foreligger.
Forvaltningen har haft en række drøftelser med brugerbestyrelsen i Indre By medborgerhusomkring det fremsendte forslag om koordination mellem husene i Indre By, menparterne er enige om at der ikke er overensstemmelse mellem det foreslåedeindhold i Huset i Magstræde og Indre by Medborgerhus.
Husets personale er blevet orienteret om de igangværendeforhandlinger med initiativgruppen bag MIC.
Forvaltningen finder på baggrund af forslagets kunstneriske visioner og denskitserede organisering, at forslaget vil styrke og udvikle de aktiviteter derallerede foregår i Huset og samtidig tilføre nye.
Huset har gennem en årrække gennemgået en positiv udvikling via mange forskelligartedekulturelle aktiviteter – især den eksperimenterende jazz, har fået fodfæste, ogforslaget understøtter denne udvikling.
Organiseringen
De fem foreninger danner foreningen MIHU. Foreningensbestyrelse får det overordnede koordinerende ansvar for de kunstneriskeaktiviteter i Huset. Bestyrelsen sammensættes, så alle relevante kompetencer iHuset inden for musik, teater, billedkunst, gastronomi og kultur generelt errepræsenteret, men ikke nødvendigvis så alle interessenter og foreninger iHuset har plads. Dette skal sikre en uafhængig, kompetent og handlekraftigbestyrelse.
Samtidig opretter Københavns Kommune fonden MIC, hvortil der knyttes en bestyrelse.Fondens bestyrelse har det overordnede økonomiske ansvar for Husets aktiviteter.1-2 personer vil være gengangere i både foreningens og fondens bestyrelse. Nyeaktører og aktiviteter i Huset skal godkendes af fondsbestyrelsen, men foreningensbestyrelse har indstillingsretten. Denne struktur svarer til nyorganiseringen iCopenhagen Jazzhouse.
Fondens grundkapital på 300.000 kr. tilvejebringes ved enværdisættelse af Husets inventar mv., og fonden stiftes af Københavns Kommune.Der forelægges særskilt indstilling til godkendelse i Økonomiudvalget ogBorgerrepræsentationen.
Fonden skal oprettes af Københavns Kommune og der vil blive forelagt særskiltindstilling til godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Begge bestyrelser udpeges af stifterne. Vedtægterne skal sikre udskiftning ogsupplering, så både kontinuitet, dynamik og fremdrift sikres.
Der ansættes en leder, der styrer den daglige drift af Huset, herunderkontakten til foreninger og aktører i Huset. Lederen refererer tilfondsbestyrelsen.
Den erhvervsdrivende fond MIC skal sikre et højt kunstneriskniveau i Huset og sikre at stedet drives forretningsmæssigt forsvarligt.
MIC indgår åremålskontrakter med alle aktører og foreninger med klartdefinerede krav til kunstnerisk udvikling og kvalitet, samt krav til denøkonomiske formåen. Kontrakterne udformes, så de både giver handlerum og tidtil at etablere en levedygtig scene, men samtidig fastholder MIC's ret og pligttil at forvalte den samlede profil og økonomi i Huset bedst muligt.
Det er forvaltningens vurdering, at konstruktionen vil sikre en hensigtsmæssigvægtning af henholdsvis de kunstneriske og de forretningsmæssige aspekter ved Husetsdrift og videreudvikling.
Overtagelse af bygninger,lejere, personale og øvrige forpligtigelser
Bygninger
Hele Huset overdrages. Bygningen overdrages som beset med mur-og nagelfast inventar. Den indvendige vedligeholdelse påhviler lejer og denudvendige vedligeholdelse Københavns Kommune.
Forhusets 2. og 3. sal samt baghusets 2. sal rummer i dag Kunst & Kultur,der flytter til Flæsketorvet i begyndelsen af 2004. Forhusets stueetage ogkælder rummer Use It/Ungdomsinformationen, som
der også er overvejelser om atflytte fra Huset – der er dog ikke fastsat et tidspunkt for en eventuelflytning.
Nuværende lejere og aktiviteter i Huset
MIC-fonden overtager de nuværende lejeforhold og indtræder ikontraktforhold i stedet for Københavns Kommune som udlejer. Det angårSpisehuset, Husets Biograf samt teatret (Plan B).
Personale
Jævnfør Lov om lønmodtageres retsstilling vedvirksomhedsoverdragelse (VOL) overdrages berørte medarbejdere ansat i Huset påovertagelsestidspunktet.
Ifølge § 2 i VOL indtræder fonden umiddelbart i de rettigheder ogforpligtelser, som kommunen havde over for Husets medarbejdere før overtagelsenfandt sted. Medarbejdere, der overgår, medtager deres overenskomstmæssigerettigheder indtil udløbet af den overenskomst, hvorunder de er ansat.
I Huset er pr. 1. oktober 5 fastansatte, samt 4 ansat på særlige vilkår(jobtræning, servicejob, voksenelev). Lederstillingen i Huset er p.t. vakant ogvaretages af lederen af Valby Medborgerhus. Desuden er 9 tidligere timelønnedepr. 1. oktober overgået til månedsløn (8/37). Disse er ansat tidsbegrænset tiludgangen af december 2003. Dertil kommer 10 timelønnede.
I fald Kultur- & Fritidsudvalget tiltræder principperne i forvaltningensindstilling, vil der blive foretaget høring blandt personalet samt igangsat etforløb om overdragelsen i tæt samarbejde med Personale & Organisation ogmed inddragelse af de relevante faglige organisationer.
Kontrakt medKøbenhavns Kommune
I den første kontraktperiode bevilges et generelt årligtdriftstilskud. I de efterfølgende år bevilges tilskuddet til musikdriften,udfra samme vilkår som driftstilskuddet til de regionale spillesteder. Derindgås en kontrakt med MIC, der i høj grad svarer til den indgåede kontrakt medPumpehuset.
Det generelle driftstilskud i første kontraktperiode givesunder forudsætning af, at cafedriften adskilles fra den øvrige drift af stedet,og at driftstilskuddet ikke anvendes til cafedrift.
I forhandlingerne med MIC er det sigtet, at driften af Huset overdrages pr. 1.januar 2004.
Økonomi
Københavns Kommunes driftstilskud til Huset udgør i 2003 2,42 mio. kr. Derindgås en kontrakt inden for rammen af dette nettodriftstilskud.
Der forhandles med MIC om, at en del af driftstilskuddet kan anvendes tilafdrag på et lån, således at der skabes økonomisk råderum for istandsættelse afHuset.
Husleje
Af driftstilskuddet på 2,42 mio. kr. betales på nuværende tidspunkt 750.000 kr.i skatter og afgifter, samt rente på et afdragsfrit lån. Ejendomsudgifterne ersåledes indeholdt i det samlede driftstilskud. Såfremt der indføres enmarkedsbestemt husleje for MIC, opskrives driftstilskuddet tilsvarende –hvilket udlignes at et forøget indtægtskrav hos Ejendomsdrift. En indførelse afmarkedsbestemt husleje vil således være økonomisk neutral for kommunen.Imidlertid kendes den nuværende ordning, med alene at afholde ejendomsudgiftersvarende til ejendomsskatter og –afgifter, fra andre tilsvarende kontrakter,eksempelvis for Pumpehuset.
MILJØVURDERING
Der er ingen miljømæssige konsekvenser forbundet medindstillingen.
ØKONOMI
Der anvises dækning i 2004for beløbet på 2,42 mio. kr. fra konto 0.35.1 Andre Fritidsfaciliteter jf.nedenstående opstilling:
Nettodriftsbudget
Husleje, skatter og afgifter
I alt 2.420.000kr.
HØRING
Der foretages ikke høring i sagen.
BILAG
1. Musik I Centrum:beskrivelse af kunstneriske visioner, organisering og budget.
Carsten Haurum
/Merete Evers