Mødedato: 23.09.2004, kl. 16:00

Procedure og tidsplan for valg af små storbyteatre 2006 - 2008

Procedure og tidsplan for valg af små storbyteatre 2006 - 2008

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 23. september 2004

 

 

Sager til beslutning

 

7.      Procedure og tidsplan for valg af små storbyteatre 2006 - 2008

(KFU 293/2004)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender den foreslåede procedure og tidsplan ved valg af små storbyteatre for perioden 2006 – 2008 med det forbehold, at proceduren og tidsplanen tages op til fornyet overvejelse, såfremt et kommende teater(lovs)udspil fra kulturministeriet nødvendiggør dette.

 

 

RESUME

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede d. 5. august 2004 (KFU 236/2004) at forlænge de nuværende aftaler med de små storbyteatre med 1 år til 31. december 2005.

Den af Folketinget vedtagne strukturreform kan indebære nedlæggelse af Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab, hvorefter DST-teatrene efter en overgangsperiode på 4 år overføres til beliggenhedskommunerne. Der resterer dog fortsat forhandlinger om den nærmere udmøntning af strukturreformen på kulturområdet – herunder teaterområdet.

Hovedstadens Udviklingsråd har enstemmigt besluttet at rette henvendelse til kulturminister Brian Mikkelsen med forslag om oprettelse af en "Hovedstadens Landsdelsscene" samt et ønske om forlængelse af den nuværende bevillingsaftale med Kulturministeriet med 2 år til 30. juni 2008.

Der hersker således i dag en endnu større usikkerhed end for et år siden omkring fremtidens teaterbillede i København, og umiddelbart er der ikke noget, der tyder på, at en afklaring kan forventes inden for kort tid. Det er nødvendigt af hensyn til de små teatres planlægningshorisont at træffe beslutning om, hvilke teatre der fremover skal være små storbyteatre, samt deres tilskud senest i foråret 2005. I den situation vil et valg af små storbyteatre for en ny 3-årig periode i 2006 - 2008 – med mulighed for en 1-årig forlængelse til og med 2009 – skabe ro og sikre den nødvendige planlægningshorisont for de små teatre i perioden.  

På den baggrund indstilles det at vedtage og igangsætte vedlagte procedure og tidsplan. Såfremt et kommende teater(lovs)udspil fra kulturministeriet nødvendiggør det vil en ny procedure og tidsplan blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede d. 5. august 2004 (KFU 236/2004) at forlænge de nuværende aftaler med de små storbyteatre med 1 år til 31. december 2005. Udskydelsen var begrundet med, at der fra flere sider var iværksat større analysearbejder med henblik på at kortlægge de eksisterende ressourcer og behov på teaterområdet, og at Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab havde besluttet at udskyde deres bevillingsaftale med Kulturministeriet med 1 år. Udskydelsen gav således mulighed for den ønskede kortlægning samt at betragte det københavnske teaterbillede som en helhed.

Den af Folketinget vedtagne strukturreform kan dog indebære nedlæggelse af Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab, hvorefter DST-teatrene efter en overgangsperiode på 4 år overføres til beliggenhedskommunerne. Der resterer dog fortsat forhandlinger om den nærmere udmøntning af strukturreformen på kulturområdet – herunder teaterområdet.

På den baggrund har Hovedstadens Udviklingsråd enstemmigt besluttet at rette henvendelse til kulturminister Brian Mikkelsen med forslag om oprettelse af en "Hovedstadens Landsdelsscene" samt et ønske om forlængelse af den nuværende bevillingsaftale med Kulturministeriet med 2 år til 30. juni 2008. Såfremt Folketinget beslutter at oprette / videreføre et samarbejde omkring de nuværende DST-teatre, eventuelt som en hovedstadens landsdelsscene, vil der ikke være en afklaring af disse teatres struktur, profiler og støtteniveau før tidligst i foråret 2007. Forlængelsen vil give den myndighed / organ, der ifølge strukturreformen skal overtage ansvaret for teaterstøtten fra 1. januar 2007, mulighed for at forberede den kommende 4 årige bevillingsperiode, der begynder 1. juli 2008.

Der hersker således i dag en endnu større usikkerhed end for et år siden omkring fremtidens teaterbillede i København, og umiddelbart er der ikke noget, der tyder på, at en afklaring kan forventes inden for kort tid. I den situation vil et valg af små storbyteatre for en ny 3-årig periode i 2006 - 2008 – med mulighed for en 1-årig forlængelse til og med 2009 – skabe ro og sikre den nødvendige planlægningshorisont for de små teatre i perioden.

Det må forventes, at der i god tid inden denne periodes udløb foreligger en afklaring af, hvorledes de store teatre i regionen organiseres, herunder om der er basis for et metropolteater i hovedstaden som pendant til Det Kongelige Teater. De fremtidige profiler for de store teatre med nye forpligtelser omkring åbne scener, børneteater og dans må forventes at være kendte. Desuden kan der være mulighed for at inddrage Turbinehallerne i diskussionerne, da de tilbageføres til Københavns Kommune ved flytningen af Det Kongelige Teaters skuespil til et nyt skuespilhus på Kvæsthusbroen.

Resultatet af forhandlingerne mellem regeringen og Folketingets partier, herunder Dansk Folkeparti, om udmøntningen af strukturreformen på kulturområdet vil have afgørende betydning for det københavnske teaterliv. Omvendt er det nødvendigt nu at træffe beslutning om eventuel iværksættelse af ansøgningsproceduren omkring de små storbyteatre, da teatrenes planlægningshorisont er lang, og valg af nye små storbyteatre bør finde sted senest i foråret 2005.  

På den baggrund indstilles det at vedtage og igangsætte vedlagte procedure og tidsplan for indgåelse af budgetaftale med Kulturministeriet og valg af små storbyteatre 2006 – 2009 (bilag 1). Proceduren og tidsplanen har bl.a. som forudsætning, at der ikke inden for den nærmeste tid kommer et teater(lovs)udspil fra kulturministeriet, der nødvendiggør en ændring af procedure og tidsplan. Sker dette, vil en ny procedure og tidsplan blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget.

Ifølge proceduren foreslås det, at borgmesteren retter henvendelse til kulturministeren i oktober 2004 med henblik på forhandling af budgetaftalen for de kommende 4 år. Ligeledes foreslås det, at der i lighed med tidligere foretages offentligt opslag af muligheden for at søge ind som lille storbyteater, samt at der søges vedtaget en række principper for udvælgelsen, og at Kunststyrelsens teaterudvalg inviteres til møde med henblik på en kvalitativ vurdering af ansøgerne.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

 

BILAG

1.      Procedure og tidsplan for valg af nye små storbyteatre for perioden 2006 – 2008

2.      Oversigt over de nuværende rammebeløb og tilskud til teatrene

 

Carsten Haurum

/ Merete Evers

 


 


Til top