Mødedato: 23.08.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Anvendelsen af Direktør Michael Herman Nielsens mindelegat

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal som legatbestyrelse tage stilling til, om der, i tillæg til de eksisterende uddelingskriterier, skal fastsættes nogle uddybende kriterier for det skandinaviske samarbejde, samt om der skal fastsættes to årlige ansøgningsfrister.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der, i tillæg til de eksisterende uddelingskriterier, fastsættes uddybende kriterier for formål, der fremmer det skandinaviske samarbejde
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der fremover fastsættes to årlige ansøgningsfrister for legatet, henholdsvis den 1. april og den 1. oktober

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2018:

Sagen blev udsat.  

Problemstilling

Københavns Kommune administrerer en række legater, hvor Kultur- og Fritidsudvalget er legatbestyrelse. Kultur- og Fritidsforvaltningen har det administrative ansvar for legaterne. Et af disse legater er 'Direktør Michael Herman Nielsens mindelegat´.

Uddeling fra dette legat sker i henhold til fundatsen. Ifølge fundatsens formålsbestemmelse (bilag 1) skal udbyttet af legatkapitalen uddeles til:

1. Trængende gamle husassistenter eller institutioner, der virker herfor

2. Fremme af den videnskabelige sygdomsforskning, særlig kræft-, tuberkulose- og gigtforskning 

3. Fremme af samarbejdet mellem de skandinaviske nationer 

Det skal tilstræbes, at overskuddet fra legatet uddeles ligeligt mellem de tre formål. I dag er der i praksis kun to formål tilbage, idet der ikke uddeles til trængende gamle husassistenter, da dette ikke længere er muligt.

Løsning

Der har i en årrække været meget få uddelinger fra legatet (bilag 2). Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 25. august 2016 at frasælge legatets to ejendomme i København, og da salgssummen blev frigivet, blev midlerne anbragt i værdipapirer med henblik på at skabe afkast til legatet. Således er det disponible beløb til uddeling pr. 1. juni 2018 ca. 2 mio. kr.

Da ejendommene er solgt i 2017 er der endnu ikke konkrete erfaringer med afkastet, men det forventes, at overskuddet til uddeling fremover årligt vil være ca. 2 mio. kr., eller årligt ca. 1 mio. kr. til hvert af de to formål.

Legatet kan i praksis uddeles til to af legatets tre formål: sygdomsforskning inden for kræft, tuberkulose og gigt samt til formål der fremmer skandinavisk samarbejde. 

Forvaltningen er - i samarbejde med Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet - ved at udarbejde en proces for den del af legatet, der vedrører sygdomsforskning. Kultur- og Fritidsudvalget vil senere få forelagt en indstilling med forslag til proces og kriterier på denne del af legatet. 

For den anden del af legatet er kriteriet i fundatsen, at uddelingerne skal ske til fremme af samarbejdet mellem de skandinaviske nationer.

Forvaltningen foreslår, at der fastsættes uddybende kriterier, så flere potentielle ansøgere i fremtiden kan få øje på legatets muligheder og relevans inden for områder, som kan fremme det skandinaviske samarbejde og derved sikre en aktiv anvendelse. Uddybende kriterier skal holdes indenfor rammerne af fundatsen.

Forslag til uddybende kriterier:

  1. Fremme af formidling og kultursamarbejde mellem de skandinaviske lande, eksempelvis via scenekunst, musik, visuel kunst, design, mad eller tværgående kunstneriske projekter
  2. Samfunds- og kulturprojekter, hvis formål er at formidle og udvikle de skandinaviske landes kulturliv og øge kendskabet til landenes fælles historie - både i de skandinaviske lande og i  resten af verden

På nuværende tidspunkt kan legatet søges hele året, og Kultur- og Fritidsudvalget kan som legatbestyrelse derfor løbende blive forelagt ansøgninger til legatet. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at ansøgningsproceduren ændres, således der fremadrettet fastsættes to årlige ansøgningsfrister, henholdsvis den 1. april og 1. oktober med henblik på at sikre en mere aktiv og strategisk anvendelse af midlerne i legatet.

Herved kan Kultur- og Fritidsudvalget få et samlet overblik over indkomne ansøgninger og på baggrund heraf vurdere og udvælge de bedste egnede projekter.

I dag kan oplysninger om legatet findes på Københavns Kommunes hjemmeside og i legathåndbogen. Derudover oplyser Kultur- og Fritidsforvaltningen løbende om legatet, når der generelt ansøges om projekter, hvor legatet kunne være relevant.

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at fastsætte to årlige ansøgningsfrister, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen i perioden op til ansøgningsfristerne annoncere på bl.a. de sociale medier og kk.dk med henblik på at øge kendskabet til legatet og dets muligheder. Forvaltningen håber derved, at ansøgerfeltet til legatet kan udvides.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil de uddybende kriterier og ansøgningsfristerne blive implementeret. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil forberede annonceringen op til den førstkommende ansøgningsfrist.

 

Mette Touborg

                                                 /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. august 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen, idet udvalget bemærkede at legatet synes relevant i forhold til kunststrategien og det Nordiske Hovedstadssamarbejde.

Til top