Mødedato: 23.08.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Svømmehal på Beauvaisgrunden

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om finansieringen af en ny svømmehal på Beauvaisgrunden, Østerbro, skal henvises til forhandlingerne om Budget 2019.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser en planlægningsbevilling på 4 mio. kr. til en svømmehal på Beauvaisgrunden til forhandlingerne om Budget 2019.

Problemstilling

Arealplanen for kultur- og fritidsområdet peger på, at der med 200.000 nye københavnere frem imod år 2050 skal etableres to nye svømmehaller, hvis det nuværende serviceniveau skal fastholdes.

Arealplanen anviser imidlertid mulighed for placering af fire svømmehaller, da dette giver mulighed for at hæve serviceniveauet. De københavnske svømmehaller er fuldt belagte, og der er en massiv efterspørgsel på området.

Der er opstået en mulighed for at etablere en svømmehal på Beauvaisgrunden, Østerbro, matr. 2208b, delområde II i lokalplan 522, i et samlokaliseringsprojekt med Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget (Bilag 1).

Med et forslag om en svømmehal i Sydhavnen og nærværende forslag om svømmehal på Beauvaisgrunden imødekommes behovet for to nye svømmehaller, som sikrer en "status quo" på serviceniveauet.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at en planlægningsbevilling på 4 mio. kr. til en svømmehal på Beauvaisgrunden henvises til forhandlingerne om Budget 2019.

Samlokalisering på Beauvaisgrunden
Økonomiforvaltningen har henover sommeren 2018 gennemført en screening af Beauvaisgrunden på Østerbro, matr. 2208, delområde II i lokalplanen 522 med baggrund i at opfylde en række af udvalgenes arealbehov, som beskrevet i arealplanerne.

Arealplanen for socialområdet peger på et akut behov for oprettelse af flere botilbud til borgere med sindslidelse, og arealplanen for sundheds- og omsorgsområdet peger på et behov for flere plejehjemspladser. Arealplanen for kultur- og fritidsområdet peger på et behov for flere svømmehaller.

Beauvaisgrunden ligger på Østerbro tæt på både Nørrebro og Bispebjerg. De nærmeste svømmehaller er Øbrohallen på Østerbro, Emdrupbadet i Bispebjerg og Hillerødgade Bad på Nørrebro. Beauvaisgrunden ligger tæt på Ryparken station, hvorfra der er god infrastruktur, og en svømmehal vil derfor kunne servicere store dele af byen.

Der er høj støjforurening på Beauvaisgrunden, hvilket medfører særlige krav til byggeri. En svømmehal er ikke en støjfølsom funktion, og kan derfor også fungere som en støjskærmende foranstaltning for botilbud og plejehjem. Det kan fx gøres ved at placere en svømmehal i de nederste etager med boliger ovenpå eller at placere svømmehallen foran et plejehjem. En støjskærmende foranstaltning for botilbud og plejehjem kan vise sig afgørende for at kunne fremme et samlet anlægsprojekt på Beauvaisgrunden. Det er samtidig svært at finde grunde til svømmehaller i København, særligt i de allerede udbyggede byområder, hvorfor det er en god mulighed for at placere en svømmehal i en allerede befolket bydel. Grunden ejes af Københavns Kommune, hvorfor en svømmehal på grunden ikke vil medføre behov for grundkøb.

Socialudvalget søger om en planlægningsbevilling på Beauvaisgrunden med henblik på etablering af et botilbud med 35 pladser til borgere med sindslidelse ved forhandlingerne om Budget 2019. Socialudvalgets budgetnotat er inden for kategorien need to – kapacitet. Sundheds- og Omsorgsudvalget har midler til en planlægningsfase for et plejehjem.

For Kultur- og Fritidsudvalget er en svømmehal ikke i need to kategorien. Det er imidlertid en god mulighed for at etablere en idrætsfacilitet på kanten mellem Østerbro og Nørrebro, hvor der er stor efterspørgsel på flere faciliteter.  

Efterspørgsel på svømmefaciliteter
Svømning er blandt de mest populære idrætsformer i København. Svømning tiltrækker desuden meget brede dele af befolkningen, herunder befolkningsgrupper der sjældent benytter sig af andre idrætstilbud, f.eks. ældre og bevægelsesbesværede. Der er stor efterspørgsel på nye og forbedrede svømmefaciliteter blandt københavnerne, og efterspørgslen stiger i takt med, at der kommer flere borgere til byen. Københavns Kommune er en af de kommuner i landet med flest borgere pr. svømmefacilitet, og København er ringere stillet end de byer, som kommunen typisk sammenligner sig med.

Svømmehal på Beauvaisgrunden (ca. 3.500 m2 brutto)
Med udgangspunkt i erfaringer fra det nyeste svømmeanlæg i København vil der blive taget afsæt i en svømmefacilitet på i alt ca. 3.500 m2. En svømmefacilitet i denne størrelsesorden giver plads til forskelligartede vandoplevelser, både inden for motion og leg, arrangementer for foreninger mv. Det giver også mulighed for en 25 m. svømmebane, der kan bruges af områdets skoler til svømmeundervisning af skolebørn.

Kultur- og Fritidsudvalget arealplan
Forslaget skal ses i sammenhæng med Københavns Kommunes arbejde med arealplanen, der sigter mod at fremtidssikre byen i forhold til arealer og faciliteter. Planen afdækker konkrete placeringsmuligheder til faciliteter for strategisk at kunne imødekomme fremtidens kapacitetsbehov. Denne placering er udpeget på baggrund af arbejdet med arealplanen.

Forventede anlægs- og driftsudgifter
Byggeri København anslår, at byggesummen for et svømmehalsbyggeri på 3.500 m2 er 120-170 mio. kr. Dette beløb baserer sig på en sammenligning med andre svømmehaller i samme størrelsesorden. Hertil kommer udgifter til nedrivning, byggemodning, planmæssige betingelser samt stedsspecifikke udgifter. Med erfaringstal for drift af andre svømmefaciliteter, f.eks. Valby Vandkulturhus, vurderes driftsomkostningerne at ligge i størrelsesordenen 7-9 mio. kr. årligt (eksklusiv husleje). Den endelige anlægssum samt udgifter til drift vil blive konkretiseret i en planlægningsfase.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen udarbejde et budgetnotat, der vil indgå i forhandlingerne om Budget 2019. Efter Økonomiforvaltningens anbefaling sigtes der mod udarbejdelse af et fælles budgetnotat med Socialforvaltningen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil også indgå i samarbejdet.

 

Mette Touborg

                                            /Mads Kamp Hansen

 

 

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. august 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top