Mødedato: 23.08.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar til Ressource- og Affaldsplan 2018

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal afgive høringssvar til Teknik- og Miljøudvalgets udkast til Ressource- og Affaldsplan 2018. Planen sendes i offentlig høring i perioden 24. august-19. oktober 2012.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget godkender,

  1. at nærværende indstilling godkendes for Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar i forhold til Teknik- og Miljøudvalget Ressource- og Affaldsplan 2018
  2. at udgiften på 2,5 mio. kr. i 2013 til en PCB-strategi i Ressource- og Affaldsplan 2018 indgår som ønske i budgetforhandlingerne for 2013

Problemstilling

Udkast til Ressource- og Affaldsplan 2018 blev godkendt på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 18. juni 2012. Udkastet skal godkendes af Borgerrepræsentationen, inden den sendes i offentlig høring. Nærværende indstilling vil, såfremt den bliver godkendt af Kultur- og Fritidsudvalget, blive medsendt Teknik- og Miljøudvalgets sag om Ressource- og Affaldsplan 2018 som Kultur- og Fritidsudvalgets interne høringssvar. Planen forventes at blive sendt i offentlig høring i perioden 24. august - 19. oktober 2012.

Ressource- og Affaldsplan 2018 sætter rammerne for kommunens indsats på affaldsområdet i perioden 2013-2018. Det er et nationalt krav, at kommunerne hvert 6. år udarbejder en plan på affaldsområdet. Planen skal udstikke pejlemærker for kommunens indsats på affaldsområdet de næste seks år og planen indeholder også initiativer, der vedrører kommunale institutioner.

Et af initiativerne i Ressource- og Affaldsplan 2018 berører kommunens egne bygninger: ”Miljøkortlægning af kommunale bygninger og PCB-strategi”. Udgiften til dette initiativ ligger udenfor det gebyrfinansierede affaldsområde, og det er derfor nødvendigt – hvis initiativet skal gennemføres – at udgiften afholdes af Kultur- og Fritidsudvalget. 

Løsning

Hovedtemaerne i Ressource- og Affaldsplan 2018 er affaldsforebyggelse og bedre udnyttelse af ressourcerne i affaldet. Hovedparten af initiativerne i planen er målrettet borgernes affaldshåndtering, men planen har også enkelte initiativer vedrørende kommunens egen indsats på affaldsområdet.

Planen indeholder blandt andet forslag om en PCB-strategi for de kommunale ejendomme med fokus på bygninger, hvor der færdes børn og unge. Strategien skal tage udgangspunkt i en identifikation af bygninger med risikoprofil og skal indeholde indeluftmålinger, oversigt og beskrivelse af relevante afhjælpningstiltag og økonomiske konsekvenser ved disse samt en vejledning for forundersøgelser. En PCB-strategi vil give et godt overblik over omfanget af PCB i ejendomsporteføljen og få beskrevet og kvalificeret, hvilke afhjælpningstiltag der bør gøres for at fjerne sundhedsrisikoen i kommunens bygninger.

Initiativet har tidligere været fremsat som budgetønske for 2012 og er blevet yderligere aktualiseret: Der har i foråret 2012 været høring om en ny paragraf i affaldsbekendtgørelsen (§ 57a), som pålægger bygherren at foretage en screening af bygninger eller anlæg inden renovering eller nedrivning for at afdække, om bygningen indeholder PCB-holdigt materiale. I forlængelse af den forventede kommende ændring af affaldsbekendtgørelsen samt den øgede fokus på PCB anbefaler Kultur- og Fritidsforvaltningen, at udgifterne på 2,5 mio. kr. indgår i budgetforhandlingerne for 2013.

Derudover lægger Ressource- og Affaldsplan 2018 op til øget genbrug af byggematerialer samt en bedre genanvendelse af byggeaffald. Det skal blandt andet ske ved, at der foretages en miljøkortlægning af de kommunale byggeprojekter, så farlige stoffer identificeres inden nedrivning/renovering påbegyndes. Københavns Ejendomme har deltaget i pilotprojektet med udarbejdelsen af skemaet til miljøkortlægningen, som er ved at være implementeret i Københavns Ejendomme.

Flere byggematerialer skal genbruges direkte. Her tænkes fx på gamle mursten, som i dag ved en enkel teknik kan genbruges og samtidig reducere CO2-forbruget i forhold til anvendelsen af nye mursten. Københavns Ejendomme skal bidrage med at indsamle erfaringer med metoder, som sikrer en effektiv og miljørigtig måde at renovere eller nedrive, således at flest mulige byggematerialer kan genbruges direkte. Der vil også blive kigget på valg af byggematerialer og metoder ved nybyggeri, så det giver mindst mulig miljøbelastning og ressourcespild, når bygningerne engang skal rives ned eller renoveres. Erfaringerne fra blandt andet Københavns Ejendomme skal anvendes i revisionen af kommunens retningslinjer for ”Miljø i anlæg og byggeri”. 

Kommunens eget affald indsamles i en særskilt entreprise via Københavns Ejendomme, hvilket giver bedre mulighed for at målrette indsamlingen, så den passer til institutionernes behov. Ressource- og Affaldsplan 2018 foreslår øget sortering på de kommunale institutioner. Den øgede sortering på institutionerne skal fremmes via dialog og information, som forventes udført i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen. Derudover vil der blive undersøgt mulighederne for at fremme ressourcegenvindingen af kommunens eget elektronikaffald.

Københavns Kommune køber varer og tjenesteydelser ind for flere milliarder kroner årligt. Kommunen har blandt andet indgået et ”Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb” sammen med Miljøministeriet og fem andre kommuner. Herigennem kan kommunen være med til at stille krav til indkøb af fødevarer, transport og byggeri.  Der lægges i Ressource- og Affaldsplan 2018 op til, at Københavns Kommune skal gå forrest ved at stille krav til design, returordninger, krav til emballager m.v. for at mindske mængden af affald fra kommunens institutioner.

I løbet af planperioden vil mulighederne for anvendelse af genbrugsbægre ved koncerter, fodboldkampe og andre større arrangementer blive vurderet.

I forbindelse med etableringer af flere nærgenbrugsstationer vil det blive undersøgt, om det er muligt at sammentænke dem med andre tilbud for borgerne, fx boldbaner, lommeparker, legepladser og lignende. Det kunne eksempelvis være etablering af en skaterbane, hvor der i den ene ende er lavet en række indkast til blandt andet glas, papir, metal, plast, pizzabakker og restaffald. 

Der tages forbehold for evt. yderligere bemærkninger fra Kultur- og Fritidsforvaltningen til Ressource- og Affaldsplan 2018 i løbet af den offentlige høringsperiode.

Økonomi

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at udgifterne på 2,5 mio. kr. til en PCB-strategi for kommunens ejendomsportefølje indgår i budgetforhandlingerne for 2013.

De øvrige initiativer i Ressource- og Affaldsplan 2018, som vedrører Kultur- og Fritidsudvalget, forventes ikke at medføre øgede udgifter.

Videre proces

Nærværende indstilling vil, såfremt den bliver godkendt af Kultur- og Fritidsudvalget, blive medsendt Teknik- og Miljøudvalgets sag om Ressource- og Affaldsplan 2018 som Kultur- og Fritidsudvalgets interne høringssvar, ligesom initiativet om PCB-strategien med ønske om 2,5 mio. kr. vil indgå i budgetforhandlingerne for 2013.

Carsten Haurum

                                /Gyrithe Saltorp

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. august 2012:

Indstillingen blev godkendt.
Til top