Ombygning af Club Danmark Hallen
Indstilling og beslutning
- at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at lade udgiften til ombygning af Club Danmark Hallen på 75 mio. kr. i anlæg og 4,7 mio. kr. i drift (p/l 2013) indgå i forhandlingerne om Budget 2013, og
- at Kultur- og Fritidsudvalget tager vedhæftede idéoplæg (bilag 1) om den mulige fremtidige indretning af Club Danmark Hallen til efterretning.
Problemstilling
Ved en ombygning kan kommunen for en relativt lille investering få en stor, spændende, multianvendelig og anderledes facilitet midt i Valby Idrætspark. Hertil kommer dels, at det ikke er ønskeligt, at hallen henligger som ruin på kommunens grund midt i Valby Idrætspark, dels at hallen på grund af sin utidssvarende indretning og begrænsede anvendelighed inden kollapset kun blev anvendt af relativt få brugere.
Løsning
I henhold til planen kan Club Danmark Hallen ombygges til en levende og multianvendelig idrætsfacilitet, som vil tilgodese både nuværende og fremtidige brugere i Valby Idrætspark i overensstemmelse med strategien for udvikling af denne.
Ombygningen
Som det fremgår af de vedhæftede illustrationer, ønskes hallen indrettet med et uopvarmet areal med kunstgræs (3.000 m2), to opvarmede multihaller (henholdsvis 900 m2 og 2.150 m2) samt endnu en opvarmet hal med sandområde (1.200 m2). I den tilbageværende endebue indsættes et etagedæk, og endebuen tænkes indrettet med omklædningsfaciliteter, depot- og teknikrum samt et større område til foreningsfitness. Med andre ord en nutidig udgave af store, multianvendelige faciliteter som Svanemøllehallen og Grøndal Centret.
De indvendige haller og gangarealerne imellem dem vil være opvarmede. Der vil være taget højde for alle gældende krav til omklædning, handicaptilgængelighed, sportsgulve, udluftning, lavenergiklasse 2015 etc.
Den nye facilitet vil, i modsætning til den hidtidige, være anvendelig på samme måde som kommunens øvrige faciliteter. Det vil sige, at foreningslivet kan få anvist tider, ligesom der vil blive afsat tid til brug for skoler og institutioner samt selvorganiseret idræt. Kunstgræsbanen vil være multianvendelig, og multihallerne vil dels være tiltænkt mindre pladskrævende aktiviteter (multihal 1) og holdsport (multihal 2). Begge multihaller kan opdeles i et større antal mindre arealer, som kan anvendes uafhængigt af hinanden. Sandområdet vil kunne anvendes til beachvolley, beachsoccer og lignende.
Prisen for denne indretning vil være ca. 67 mio. kr., hvortil kommer ca. 8 mio. kr. til nedrivning af den beskadigede apsis, opbygning af ny endevæg samt forstærkning af hovedhal og nordlig apsis. Med andre ord 75 mio. kr. for en idrætsfacilitet på ca. 10.000 m2, hvor én håndboldhal på 2.000 m2 koster i størrelsesordenen 35-60 mio. kr. Denne pris kan forklares ved, at når først der eksisterer en klimaskærm, som Club Danmark Hallen udgør, kan omkostningerne til "indendørs" bygninger og faciliteter holdes meget lavt. Budgettet for ombygningen er ifølge rådgiverne meget velunderbygget, men det er ved at blive verificeret af Københavns Ejendomme. Såfremt der er ændringer, vil budgetnotatet blive tilpasset op til budgetforhandlingerne.
Drift
Driftsudgifterne til hallen er anslået til ca. 6,3 mio. kr. årligt. Dette beløb fordeler sig med 3,3 mio. kr. til lønninger og administration, 1,3 mio. kr. til energiudgifter samt 1,7 mio. kr. til vedligeholdelsesbidrag til Københavns Ejendomme. Der er mulighed for, at der vil kunne genereres indtægter i forbindelse med drift af et foreningsfitnesscenter, udlejning af baner etc., men dette forventes at hvile i sig selv økonomisk. Hertil kommer, at kommunen indtil hallens kollaps årligt købte tid i hallen for 1,6 mio. kr. årligt. Dette beløb vil kunne anvendes til drift, såfremt hallen bliver erhvervet af kommunen. Den reelle merudgift, der ville skulle finansieres med henblik på drift, ville således være på 4,7 mio. kr. Driftsudgifterne vil ligeledes blive verificeret af Københavns Ejendomme inden budgetforhandlingerne.
Til sammenligning kan det oplyses, at Korsgadehallen (2.500 m2) har et driftsbudget på 4,8 mio. kr., og driftsbudgettet for Prismen (3.400 m2) er på 4,7 mio. kr.
Ejerforhold
Hallen ejes som bekendt af Valby Multihal Fonden, som på grund af økonomiske vanskeligheder er inaktiv. De af fondens kreditorer, der har pant i bygningen, vil skulle inddrages i planerne om en ombygning af hallen. Det er en forudsætning for ombygningen, at Københavns Kommune erhverver hallen, og i så fald vil der udover de ovennævnte driftsudgifter skulle afsættes midler til huslejeudgiften samt ca. 1,7 mio. kr. årligt i omkostninger til Københavns Ejendomme til vedligeholdelse mv. Dette relativt høje beløb skyldes, at det fastsættes ud fra antallet af kvadratmeter.
Økonomi
Videre proces
Carsten Haurum
/ Mads Kamp hansen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt, idet Kultur- og Fritidsudvalget forudsætter, at de nye faciliteter fra starten er indrettet til ubemandet adgang.