Mødedato: 23.06.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Kampsportens Hus

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til den videre proces vedrørende Kampsportens Hus.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender status og tidsplan for det videre arbejde med Kampsportens Hus.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede med Budget 2016 en placering af Kampsportens Hus på Skodagrunden og afsatte 4,1 mio. kr. i planlægningsbevilling til afdækning af projektets økonomi og risici. Det blev samtidigt besluttet, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skulle afklare mulighederne for fondsfinansiering frem mod overførselssagen 2015/2016.

I forbindelse med overførselssagen 2015/2016 blev det tilkendegivet, at Kampsportens Hus ville indgå i forhandlingerne om Budget 2017.

Løsning

Fondsdialog og finansiering
Der har siden vedtagelsen af Budget  2016 været dialog med flere fonde. Lokale og Anlægsfonden har tilkendegivet, at de gerne vil deltage i udviklingen af huset. Desuden har der været en konstruktiv dialog med en anden, større fond. Det er endnu ikke afklaret, i hvilket omfang - og med hvilket beløb - fondene i givet fald vil gå ind i finansieringen af Kampsportens Hus.

Dialogen med fondene har afsæt i en samlet anlægssum på 107 mio. kr. p/l 2017 (eksklusiv fondsmoms), som er det beløb Byggeri København, sammen med en ekstern rådgiver, har estimeret, at Kampsportens Hus kan anlægges for som kommunalt byggeri. I anlægssummen er der taget højde for omlægning af ledninger, miljøundersøgelser samt afholdelse af arkitektkonkurrence.

Baggrund

Interessen for kampsport er stor blandt københavnerne. Det gælder især på Nørrebro, hvor kampsport er en af de mest populære foreningsaktiviteter - særligt blandt børn og unge. Det betyder også, at der er en stigende efterspørgsel på faciliteter til kampsport. 

Der har gennem længere tid været arbejdet for opførelsen af en idrætsfacilitet, hvor indhold og udførsel er målrettet kampsporten. Et sådant Kampsportens Hus skal styrke såvel breddeidrætten som eliteidrætten. Samtidigt skal et fælles hus understøtte kampsportsforeningernes vigtige arbejde med at engagere børn og unge i et sundt og aktivt fritidsliv.

Med placeringen af Kampsportens Hus på Skodagrunden, tæt på Nørrebro Station og den kommende metro, vil Nørrebro få et nyt sportsligt, socialt og kulturelt centrum - det første af sin slags i København. Huset vil kunne blive et vartegn for bydelen og et attraktivt mødested for københavnerne.

Bygning og indhold
Det foreløbige program for Kampsportens Hus indeholder træningssale samt fælles faciliteter herunder omklædning, kontorer og klublokaler. Hertil kommer mere udadvendte funktioner såsom café, butik og udstillingsområde, der kan være med til at gøre Kampsportens Hus offentligt tilgængeligt og synliggøre aktiviteterne.

Målsætningen er at skabe et lokalt forankret, brugerdrevet hus for en gruppe af de mange kampsportsforeninger, som i dag har adresse på Nørrebro. Herudover skal træningsfaciliteter og øvrige lokaler kunne benyttes af andre folkeoplysende foreninger og aktører f.eks. i dagtimerne. Det er tanken, at Kampsportens Hus skal tiltrække en mangfoldig brugergruppe, og at projektet skal udvikles i tæt dialog med interessenterne i lokalområdet.

Tidsplan
Frem mod forhandlingerne om overførselssagen 2016/2017 vil der ske en videre dialog med fonde, og der vil blive arbejdet videre med konkretiseringen af projektet både økonomisk, planmæssigt og indholdsmæssigt. Dette vil ske indenfor rammerne af den planlægningsbevilling, der er givet samt i yderligere dialog med interessenterne. 

Sigtet er, at udføre så meget af det forberedende arbejde som muligt frem mod arkitektkonkurrencen, herunder eventuelt også konkurrenceprogram. Hermed vil arkitektkonkurrencen kunne igangsættes i det øjeblik, den samlede finansiering er på plads. Kultur- og Fritidsforvaltningen og Byggeri København er desuden i dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen om mulighederne for tidligere opstart af lokalplanprocessen.

Forvaltningen planlægger med en tidshorisont på minimum 4 år fra politisk godkendelse til færdigt byggeri. Dette skyldes, at der skal indregnes lokalplanproces af 52 ugers varighed, ligesom det forventes, at der skal udarbejdes en arkitektkonkurrence. Med anlægsbevilling i forbindelse med overførselssagen 2016/2017 vurderes byggeriet at kunne ibrugtages i 3. kvartal 2021.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning kommunikeres videre til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen umiddelbart efter udvalgsmødet. Dette sker i lyset af, at det er Borgerrepræsentationen, der har igangsat arbejdet, ligesom det også er Borgerrepræsentationen, der har anmodet Kultur- og Fritidsforvaltningen om at gå i dialog med fonde.  



Carsten Haurum

                                  /Mads Kamp Hansen     

    

 

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. juni 2016:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top