Mødedato: 23.05.2024, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Livestreaming på Idrætsanlæg

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer på baggrund af en stigende efterspørgsel fra foreninger og forbund om livestreaming på kommunale idrætsanlæg, at det er hensigtsmæssigt at vedtage generelle retningslinjer. Indtil nu er spørgsmål om muligheden for livestreamning løst ad-hoc på de enkelte idrætsanlæg.

Forslaget til retningslinjerne indebærer, at der tages stilling til, hvilke begivenheder der må livestreames, tekniske krav og hvilket ansvar aktøren, der streamer, påtager sig (bilag 3).

Forvaltningen indstiller, at Københavns Kommune følger DIFs anbefalinger om, at streamingen som udgangspunkt kun omfatter voksne over 18 år. Det vil være udbyderen af streamingen, der ejer udstyret og dermed har ansvaret for alle forhold vedrørende overholdelse af databeskyttelseslovgivningen.

Såfremt udvalget godkender forslaget til retningslinjerne, vil forvaltningen udarbejde kontrakter med de konkrete udbydere, hvor de tekniske forhold nærmere beskrives. Kontrakterne indgås på administrativt niveau med udgangspunkt i de politisk vedtagne retningslinjer.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at:

  1. Kultur- og Fritidsudvalget godkender forslag til retningslinjer for livestreaming på de kommunale idrætsanlæg, jf. bilag 3. 

Problemstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt med politisk vedtagne retningslinjer vedrørende livestreaming på de kommunale idrætsanlæg.

Løsning

Livestreaming er levende billeder transmitteret direkte over internettet. Livestreaming er de seneste år blevet mere og mere udbredt på tværs af idrætsgrene og niveauer. Det er fx foreningers og forbunds kampe og konkurrencer på YouTube, Facebook eller lignende, andre hyrer professionelle produktionsselskaber eller har medieaftaler med en streamingplatform.

Ifølge DIFs anbefalinger om livestreaming af børne- og ungeidræt (bilag 1) kan livestreaming potentielt udfordre det trygge frirum, hvor børn og unge tør udfordre sig selv og fejle. DIF vurderer, at der bl.a. er en risiko for mobning og øget fokus på resultater frem for udvikling ved livestreaming af børne -og ungeidræt.

Ønsket om livestreaming beror bl.a. på et ønske om eksponering af idrætterne, mulighed for at spillere og trænere kan analysere kampe samt en indtjeningsmulighed for foreninger/forbund. 

Der er pt. opsat faste kameraer til livestreaming på ti idrætsanlæg i Københavns Kommune (bilag 2). Der er indgået en skriftlig kontrakt i de fleste tilfælde. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil fremover udarbejde kontrakter på baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning om retningslinjer.

Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag til retningslinjer

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår at der udarbejdes overordnede retningslinjer til brug for indgåelse af kontrakter med konkrete udbydere der, hvor der er et ønske om at kunne livestreame. Retningslinjerne omfatter følgende områder, som er uddybet i bilag 3:

Hvilke begivenheder må livestreames:

  • Der må som udgangspunkt ikke livestreames fra børn- og ungeidrætten under 18 år.
  • Der må gerne livestreames fra turneringskampe i de to øverste divisioner i alle sportsgrene for udøvere over 18 år.

Tekniske krav til livestreaming:

  • Der skal indgås en kontrakt mellem livestreaming-udbyderen og idrætsanlægget ved opsætning af faste kameraer.
  • Københavns Kommunes netværk må ikke benyttes til livestreaming, idet det ikke må anvendes kommercielt.

Ansvar for aktøren, der livestreamer:

  • At der etableres den rette internetforbindelse til livestreaming.
  • At det tydeligt skiltes, at der kan forekomme livestreaming på anlægget ifm. de relevante kampe og efter aftale med det enkelte anlæg.
  • At det kun er udvalgte zoner, der streames fra.
  • At personoplysninger behandles i overensstemmelse med databeskyttelsesreglerne og reglerne for beskyttelse af mindreårige. Det er udbyderen, der ejer kameraerne og er dataansvarlig i den forbindelse
  • At det sikres, at der ved en permanent kameraopsætning kun sker livestreaming af de brugere, som er omfattet af retningslinjerne.
  • At montere, vedligeholde, forsikre, nedtage m.v. deres eget udstyr.

Retningslinjerne administreres af forvaltningen, og det er de lokale idrætsledere på anlæggene, der har ansvaret for at håndhæve dem i dialogen med foreninger/forbund og livestreaming-udbydere.

Retningslinjerne skal gælde for de kommunale idrætsanlæg under Kultur- og Fritidsforvaltningen, men opstår der efterspørgsel på livestreaming fra selvejende idrætsanlæg i kommunen anbefales det, at retningslinjerne også kan gælde her. Der afvikles pt. ikke turneringskampe og stævner i skoleidrætshallerne, og de er derfor ikke relevante ift. livestreaming.

Der kan i helt særlige tilfælde dispenseres fra retningslinjerne, hvis der fx opstår ønske om livestreaming fra relevante ungdomsturneringer på højt niveau (DM, EM, VM og lignende).

Vedtages retningslinjerne, vil forvaltningen genforhandle de eksisterende kontrakter med de nuværende udbydere af livestreaming. Forvaltningen vurderer ikke umiddelbart, at der er behov for at fjerne kameraer, idet de eksisterende kontrakter i høj grad ligger i tråd med de foreslåede retningslinjer. Der bliver indgået nye kontrakter, når de nuværende kontrakter udløber

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af udvalgets beslutning håndterer Kultur- og Fritidsforvaltningen fremover livestreaming på kommunens idrætsanlæg efter de vedtagne retningslinjer.

 

 Søren Tegen Pedersen

                                                           /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2024

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning

Til top