Mødedato: 23.05.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

B-sag: Kultur- og Fritidsudvalgets statusredegørelse til Inklusionspolitikken, 2013

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til forslag til statusredegørelse til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget  for 2013 for Inklusionspolitikken.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender bilag 1 som Kultur- og Fritidsudvalgets statusredegørelse for 2013 for Inklusionspolitikken.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har vedtaget en Inklusionspolitik for 2011-2014. På den baggrund har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anmodet Kultur- og Fritidsudvalget om at udarbejde en årlig statusredegørelse på integrationsområdet på baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets handleplan på integrationsområdet (handleplanen blev vedtaget 5. maj 2011, vedlagt som bilag 2).

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anmoder Kultur- og Fritidsudvalget om, at redegørelsen beskriver status i forhold til de relevante overordnede mål i inklusionspolitikken, og at redegørelsen inddrager udviklingen i de relevante barometerindikatorer samt beskriver status for udvalgets inklusionshandleplan.

Statusredegørelsen (bilag 1) lægger sig tæt op af Kultur- og Fritidsudvalgets handleplan for Inklusionspoltitikken (bilag 2). Desuden nævnes de fokuspunkter, som Kultur- og Fritidsudvalget fremover vil arbejde med i henhold til udvalgets Kultur- og Fritidspolitik.

Redegørelsen er delt op i fire afsnit: 1) Status for handleplan, 2) Udvikling på inklusionsbarometret, 3) Eventuelt samarbejde på tværs i kommunen og 4) Fremtidens inklusion.

1) Status for handleplan
Indeholder en beskrivelse af de inklusionsudfordringer, der eksisterer på kultur- og fritidsområdet, herunder sociale, økonomiske og sproglige barrierer i forhold til etniske minoriteters deltagelse i kultur- og fritidslivet, etniske minoritetspigers særligt lave deltagelse i foreningslivet, manglen på frivillige med etnisk minoritetsbaggrund, inddragelsen af etniske minoritetsforældre og de frivillige foreninger og kultur- og idrætsinstitutioners manglende ressourcer og kompetencer til at arbejde med socialt udsatte børn og unge.

Efterfølgende nævnes hvilke initiativer, som findes i Kultur- og Fritidsforvaltningen for at imødekomme disse udfordringer set i forhold til målene i inklusionspolitikken, herunder det daglige arbejde i kulturhusene, idrætsanlæggene og bibliotekerne, basisdriften af Integration & Fritid samt de særlige integrationsmidler, og projekterne ForeningsGuiderne, KulturGuiderne, FerieCamp, Minipartnerskaber, CSR-partnerskaber, Foreningsdage, Bavnehøj i Bevægelse, Læsegrupper, Udvidede åbningstider og ProjektVærkstedets rådgivningsforløb for etniske minoritetsforeninger. Herudover nævnes den udarbejdede pigestrategi, der er under implementering.

2) Udvikling på Inklusionsbarometret 
Indeholder en status på de projekter og indsatser, der støtter op om målene i Inklusionspolitikken. I Inklusionspolitikken er det primært mål 4 og 5 under indsatsområde 3: ”En hånd til udsatte grupper”, som KFFs indsatser og projekter støtter op om.
Indikatorerne i Inklusionsbarometeret måler ikke specifikt på områder, som direkte er påvirket af KFFs indsatser.

3) Eventuelt samarbejde på tværs i kommunen
Her nævnes det, at for mange af Kultur- og Fritidsforvaltningens indsatser er samarbejde på tværs af kommunen afgørende. Af konkrete samarbejder nævnes samarbejde med institutioner og skoler i de udsatte byområder (BUF), samarbejde med gadeplansindsatsen (SOF) og samarbejde med forebyggelsescentre og sundhedspleje (SUF).

Herudover nævnes de tværkommunale netværk, som Kultur- og Fritidsforvaltningen sidder med i. Heriblandt nævnes:
udarbejdelse af ungebydelsplaner på tværs af kommune, SSP, lokaludvalg, boligselskaber (forankret i BUF), projektkontrakter med helhedsplaner og udviklingsplaner (TMF) og partnerskab under Sikker By (ØKF). Udover samarbejdet på tværs i kommunen nævnes forvaltningens samarbejde med boligsociale indsatser og lokale aktører i de udsatte boligområder.

4) Fremtidens inklusion
Indeholder en beskrivelse af indsatser og projekter, der ønskes iværksat eller videreført fremadrettet for at imødekomme de udfordringer, der vurderes at være i forhold til inklusion på kultur- og fritidsområdet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Godkender Kultur- og Fritidsudvalget statusredegørelsen, sendes den videre til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Efterfølgende vil den samlede statusredegørelse fra alle udvalg blive forelagt Borgerrepræsentationen. 


Carsten Haurum 

                                                /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2013:

Punktet blev behandlet umiddelbart efter dagsordenens punkt 1 (Godkendelse af dagsorden).
Indstillingen blev godkendt.
Til top