Badmintonklubben BC 37 - økonomiske vanskeligheder
Badmintonklubben BC 37 - økonomiske vanskeligheder
Kultur- og Fritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 23. maj 2002
10. Badmintonklubben BC 37 - økonomiske vanskeligheder
(KFU 199/2002)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
at Kultur- og Fritidsudvalget tager redegørelsen om BC37s økonomi til efterretning.
RESUME
Badmintonklubben BC37 har et akut finansieringsbehov i størrelsesordenen 160.000 kr. En gennemgang af klubbens budget viser, at dette underskud vil være et tilbagevendende årligt underskud.
BC37 ejer en hal på Strandlodsvej 67-69. Hallen er beliggende på en knap 2.500 m2 grund, som ejes af Københavns Kommune. Kultur- og Fritidsforvaltningen administrerer arealet.
Lejemålet er indgået i 1984 og er uopsigeligt til udgangen af 2046. Det fremgår af lejekontrakten, at anlægget overgår vederlagsfrit til udlejeren ved kontraktperiodens udløb og hvis lejekontrakten misligholdes, herunder hvis klubben går konkurs.
Der er ikke umiddelbart udsigt til en bedring af klubbens økonomi. Det skyldes ikke mindst den dalende interesse for at spille badminton. Hertil kommer, at det er vanskeligt at skaffe de indtægter, der hidtil har været dækket ved frivilligt arbejde.
Når Københavns Kommune yder driftstilskud til idrætsforeninger, er det som udgangspunkt med midler i. h. t. folkeoplysningsloven. Der er ikke fortilfælde, hvor Københavns Kommune har ydet er permanent driftstilskud til en idrætsforening, der ligger ud over tilskuddet efter folkeoplysningsloven.
Hvis klubben går konkurs, vil hallen overgå til Københavns Kommune. Herefter må der tages stilling til, hvordan den kan drives videre.
SAGSBESKRIVELSE
Badmintonklubben BC37 har i brev af 21. marts 2002 redegjort for klubbens økonomiske vanskeligheder – herunder et akut finansieringsbehov i 2002 i størrelsesordenen 160.000 kr. En gennemgang af klubbens budget viser, at dette underskud er et tilbagevendende årligt underskud. Klubben er enig i denne vurdering.
Klubben BC37
Klubben har ifølge den seneste opgørelse i alt 403 aktive medlemmer. De er aldersfordelt, som følger: 169 medlemmer mellem 0 og 19 år, 22 medlemmer mellem 20 og 24 år og 217 medlemmer over 25 år.
Klubben har haft en tilbagegang i medlemstallet på 112 siden marts 2000. Ifølge klubben skyldes det en generelt dalende interesse for at spille badminton. Hallens belægningsprocent er omkring 80 pct.
Klubbens faciliteter
Badmintonklubben BC37 ejer en hal på Strandlodsvej 67-69. Hallen er beliggende på en knap 2.500 m2 grund, som ejes af Københavns Kommune. Kultur- og Fritidsforvaltningen administrerer arealet. Hallen indeholder 5 badmintonbaner samt omklædningsrum, toiletter, inspektørkontor og cafeteria. På 1. sal er det et klublokale på ca. 100 kvadratmeter. Lokalet udlejes til fester m.m.
Lejemålet er indgået i 1984 og er uopsigeligt fra begge parters side til udgangen af 2046. Det fremgår af lejekontrakten, at anlægget overgår vederlagsfrit til udlejeren ved kontraktperiodens udløb og hvis lejekontrakten misligholdes, herunder hvis klubben går konkurs.
Ved lejemålets ophør – herunder som følge af misligholdelse – kan udlejer kræve bygningerne overdraget i ubehæftet stand uden vederlag.
Tilskud fra Københavns Kommune
Ud over at stille arealet til rådighed har Københavns Kommune i september 2000 givet en bevilling til klubben på 524.328 kr. til udbedring af en tagskade. Skaden var opstået i 1998 i forbindelse med Ørestadsselskabets udgravninger til metroen nær ved hallen. Dette medførte så kraftige skader, at det var nødvendigt at udskifte hele taget. Tagudskiftningen blev finansieret dels ved hjælp af tilskuddet fra Københavns Kommune, dels ved erstatningen fra det selskab, der udførte byggearbejdet for Ørestadsselskabet (COMET).
Økonomien i klubben BC37
Den nuværende klub er genetableret i 1992, efter at den tidligere klub af samme navn gik konkurs i 1992/93. Det fremgår af regnskabet for 2001, at der er en terminsrestance til Nykredit på 630.000 kr. Klubben afdrager ikke på denne restance. Det fremgår samtidig af regnskabet, at et krav fra Nykredit om betaling af denne restance vil medføre, at den fortsatte drift af klubben er tvivlsom uden en rekonstruktion af foreningens økonomi.
Ud over lånet hos Nykredit har klubben en prioritetsgæld på knap 1,7 mill. kr. Klubben har årlige udgifter til renter og afdrag på denne gæld på knap 224.000 kr.
Klubben har fra år 2002 et løbende årligt driftsunderskud i størrelsesordenen 160.000 kr. Hertil kommer, at regnskab 2001 viser et underskud på 86.000 kr. Dette forklares umiddelbart med udgifter til en overført varmeregning på 34.000 kr., merudgifter på 15.000 kr. til en ungdomstræner samt 15.000 kr. til udskiftning af radiatorer.
Det forventede permanente driftsunderskud skyldes blandt andet, at det ikke i samme grad som tidligere er muligt at skaffe indtægter ved frivilligt arbejde. Tidligere har klubben haft indtægter ved at drive boder på Ullerup Marked, Roskilde Festivalen og Bellahøj Kræmmermarked. I den senere tid har det imidlertid dels ikke været muligt at få frivillige til at hjælpe i samme omfang som tidligere, dels giver markederne mindre indtægter pr. deltager end tidligere.
Klubben har ikke taget stilling til, om den vil genetablere sig efter en eventuel konkurs.
Vurdering
Badmintonklubben BC37 har et forventet permanent årligt driftsunderskud i størrelsesordenen 160.000 kr., og der er ikke umiddelbart udsigt til en bedring af klubbens økonomi. Det skyldes ikke mindst en dalende interesse for at spille badminton. Hertil kommer, at det er vanskeligt at skaffe de indtægter, der hidtil har været dækket ved frivilligt arbejde.
Når Københavns Kommune yder driftstilskud til idrætsforeninger, er det som udgangspunkt med midler fra i. h. t. reglerne i folkeoplysningsloven. Der er ikke fortilfælde, hvor Københavns Kommune har ydet et permanent driftstilskud til en idrætsforening, der ligger ud over tilskuddet efter folkeoplysningsloven.
Hvis klubben går konkurs, vil hallen overgå til Københavns Kommune. Herefter må der tages stilling til, hvordan den kan drives videre.
BC37 undersøger selv mulighederne for at udleje en større del af tiden i hallen til private firmaer m.m. Klubben har dialog med flere firmaer. Målet er, at klubben selv kan rette sin økonomi op. Det er usikkert om disse tiltag er tilstrækkelige.
MILJØVURDERING
Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
BILAG
- Brev af 21. marts 2002 fra Badmintonklubben BC37.
- Notat af 16. maj 2002 fra Badmintonklubben BC37.
Olga Brüniche-Olsen
/Pernille Vange