Folkets Hus. Statusrapport 2015
Indstilling og beslutning
- at statusrapport om Folkets Hus tages til efterretning,
- at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter driften af huset fra 2016 og frem.
Problemstilling
Løsning
Borgerrepræsentationen har i 2014 og 2015 bevilget et tilskud til Fonden for de Åbne Rum til ansættelse af personale i Folkets Hus. Tilskuddet var i 2014 på 1,9 mio. kr. mens det i 2015 er på 1,775 mio. kr.. Tilskuddet er begge år bevilget fra akutpuljer under Sikker By, Økonomiforvaltningen. Alle aktiviteter i Folkets Hus var indtil 2014 drevet af frivillige kræfter/aktivister, men da der ikke var den nødvendige opbakning blandt alle brugere til at respektere de grundlæggende retningslinjer i husordenen, herunder forbud mod hash, våben og uniformering, ønskede husets aktivister ikke længere at støtte op om husets aktiviteter. Formålet med ansættelsen af personale i Folkets Hus har derfor haft det formål at genoprette husets drift og aktiviteter med fokus på overholdelse af husordenen.
Fonden for de Åbne Rum har den 1. april 2015 indsendt en statusrapport om Folkets Hus til Kultur- og Fritidsforvaltningen. Statusrapporten er udarbejdet i samarbejde med de ansatte i Folkets Hus og den redegør for Folkets Hus' aktiviteter, brugere og fremtid:
Aktiviteter (bilag 1)
Der er aktiviteter på alle fire etager i Folkets Hus. I stuen ligger husets café, som er nyetableret og åbnede i september 2014. Caféen har åbent fra kl. 10-22 i hverdagene (tirs.-fre) og fra kl. 10-13 om søndagen. Caféen er omdrejningspunkt for mange af husets aktiviteter. Den er ramme for ugentlige tirsdagsmøder for aktivister, som er engageret i aktiviteter i caféen og på 1. sal. En gang om måneden mødes alle husets aktivister i caféen. En del af caféen er indrettet som et bibliotek og bruges af flere studerende til gruppearbejde og som læsesal. Derudover foregår der offentlige arrangementer som filmvisning, debatter og det månedlige folkekøkken Suppe og Bajere i caféen.
Husets 1. sal rummer et stort lokale, som også bruges til debatmøder, folkekøkkener, støttefester, koncerter og foreningsmøder. Hvert måned arrangeres der på etagen tre folkekøkkener, Burger House, Feministisk Køkken og No boarders , som er populære og velbesøgte. 1. sals åbningstider er ikke fast.
Husets 2. sal rummer en gruppe af faste brugere, som består af unge mænd fra lokalområdet. De anvender primært 2. salen til at se fjernsyn og spille playstation. I 2015 har Folkets Hus afholdt to dansefester i samarbejde med Støberiet. Begge fester foregik i caféen, på 1. og 2. salen og var besøgt af mere end 1000 gæster. Brugere fra 2. salen tog i samarbejde med husets aktivister del i planlægningen og afviklingen af festen. Festens overskud fordeles mellem husets aktivister og brugere.
Husets 3. sal fungerer som et sportsrum og er åbent alle ugens dage. Her foregår faste aktiviteter som yoga, trommedans, Thai Chi for ældre, kick boksning for kvinder og transpersoner, selvforsvar, musikholdbordtennis og bobspil. En gruppe af aktivister koordinerer aktiviteterne på 3. sal.
Brugere og frivillige
Alle aktiviteter i Folkets Hus planlægges og afvikles af husets aktivister. Husets aktivistgruppe består af omkring 60 personer, heraf tager 15 del i husets drift og organisatoriske arbejde, mens de øvrige tager vagter i caféen og ved arrangementer. En gruppe af lærere fra Blågård Skole og Områdefornyelse Indre Nørrebro tager i deres fritid tager vagter i caféen. Unge fra Kvistens Pigeklub hjælper også til og står for søndagsbrunch hver 14. dag. Mange af husets brugere er fra lokalområdet. Efter åbningen af caféen og renoveringen af Folkets Park er flere børnefamilier også begyndt at komme i huset. Flere af brugerne og aktivisterne er organiseret i foreninger og NGO'er.
Folkets Hus - fremtid
Med ansættelsen af personale er der skabt en ro og en kontinuitet i Folkets Hus. Husets drift og aktiviteter er blevet stabiliseret og genoprettet. De ansatte har sat skub i husets sociale og kulturelle aktiviteter, samtidig med at husets flade struktur bibeholdes. Samtidig har de ansatte været med til at sikre, at husordenen overholdes, dvs. at der ikke begås ulovligheder som salg af hash og våben, som det var tilfældet i begyndelse af 2014. Sammen med husets aktivister arbejder de ansatte med at involvere brugerne fra 2. sal i husets aktiviteter og åbne 2. salen for flere. 2. salen indgår som ovenfor beskrevet i husets store fester, der involverer flere etager. Husets brugere samles også på 2. salen og ser fjernsyn, når der er fodboldkampe.
Der holdes kvartalsmæssige møder, hvor Kultur- og Fritidsforvaltningen, Sikker By, SSP, Fonden for de Åbne Rum, personale fra Folkets Hus og Københavns Politi deltager. Udviklingen på 2. sal er på disse møder, også af Københavns Politi, blevet vurderet som positiv.
I følge Fonden for de Åbne Rum ser man positivt på fremtiden, da det er lykkes at engagere flere frivillige og brugere i husets aktiviteter. Samarbejdet mellem de ansatte og husets aktivister fungerer godt. I takt med at flere aktivister er aktive i huset, er det blevet muligt at overdrage flere funktioner til aktivisterne, således ansvaret ikke længere kun er placeret hos ansatte. Situationen i Folkets Hus er ifølge Fonden for de Åbne Rum ikke længere akut, men man vurderer, at der fortsat efter 2015 vil være et behov for at have ansatte i Folkets Hus. De ansatte kan sikre, at man ikke vender tilbage til samme situation som i begyndelsen af 2014, hvor husets aktivister var faldet fra på grund af, at husordenen ikke blev overholdt. Samtidig er der fortsat administrationsomkostninger og aktiviteter, som husets egenindtægt ikke selv kan dække endnu. Fonden for de Åbne Rum mener, at den fremtidige drift bør sikres ved, at Folkets Hus får tildelt et almindeligt driftstilskud af Københavns Kommune og ikke blot en akutbevilling.
På nuværende tidspunkt er problemerne i Folkets Hus håndterbare i kraft af de ansattes indsats. På længere sigt kan man gå to veje: Man kan sikre at stedet fungerer med en fortsættelse af tilskuddet til ansat hjælp, eller man kan sørge for, at kun almindelige brugere har adgang til huset. Sidstnævnte skønnes ikke realistisk i et åbent hus, som er med til at inkludere alle brugergrupper i et fælles frivilligt arbejde, og i forhold til de konsekvenser, der kan komme i form af at nogen af brugerne så vil opholde sig udenfor huset. Det er således Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at den positive udvikling, hvorefter flere og flere frivillige overtager ansvar for aktiviteterne i Folkets Hus, fortsat er afhængig af ansat hjælp og indsats.
Nørrebro Lokaludvalg - budgetønske
Nørrebro Lokaludvalg har til Borgerrepræsentationen den 17. februar sendt seks ønsker til budget 2016, hvoraf et af ønskerne er afsættelse af midler til ansættelse og videreuddannelse af tre medarbejdere i Folkets Hus. Budgetønsket er på 1,8 mio. kr.
Økonomi
Videre proces
Carsten Haurum
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. april 2015:
Forvaltningen havde eftersendt politimæssig vurdering af 22. april 2015 af situationen i Folkets Hus.
Der blev begæret afstemning om følgende forslag:
Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at Kultur- og Fritidsforvaltningen får et mandat til at gå i dialog med Fonden De Åbne Rum og vender tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget med et udkast til ny aftale, baseret på følgende punkter:
Der er tale om et brugerdrevet hus
Der skal ske en forbedring af forholdene på 2. sal.
Et flertal (Neil Bloem, Rune Dybvad, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Allan Ahmad, Carl Christian Ebbesen, Jens-Kristian Lütken og Andreas Pourkamali) stemte for forslaget.
Et mindretal (Lilian Parker Kaule) stemte imod.
Forslaget blev således godkendt.
Når sagen forelægges Kultur- og Fritidsudvalget på ny inviteres fonden, brugerne og Københavns Politi til punktet.
Neil Bloem, Rune Dybvad, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Allan Ahmad, Carl Christian Ebbesen, Jens-Kristian Lütken og Andreas Pourkamali ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Det indskærpes, at det skal sikres, at hver gang der sker en overtrædelse af husordenen, som de ansatte ikke er i stand til selv at løse, skal politiet kontaktes.”
Lilian Parker Kaule ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:
”LA kan desværre konstatere, at det ikke har løst problemet at ansætte 3 medarbejdere og vil fortsat ikke støtte driften af Folkets Hus.”