Mødedato: 23.03.2012, kl. 11:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Brønshøj Sportshal

Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte mulige scenarier for den privatejede Brønshøj Sporthal, som kommunen er blevet tilbudt.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter forskellige scenarier for Brønshøj Sportshal.

Problemstilling

Ejerkredsen bag Brønshøj Sportshal har flere gange rettet henvendelse til Københavns Kommune pga. økonomiske vanskeligheder med driften af hallen - senest i efteråret 2011.

Ejerkredsen tilbyder kommunen at overtage hallen  for kr. 1 på betingelse af, at de nuværende ejere vil få mulighed for at spille badminton i hallen i en given årrække.

Hvis ikke der findes en anden løsning, forventes hallen at indstille driften den 1. juni 2012 og sættes til salg.

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede på sit møde den 2. februar 2012 om en nærmere redegørelse for forskellige scenarier for hallen.

Løsning

Brønshøj Sportshal ejes af Sammenslutningen af Brønshøj Sportshal, der består af tre klubber: BK36, der ejer 66,33 % samt firmaklubberne for DISA og TDC, der ejer de sidste 33,67 %. Ejerne kan ikke klare sine forpligtigelser fra den 1. juni 2012.

Den offentlige vurdering af ejendommen er i 2010 kr. 5.350.000, hvoraf grundværdien udgør kr. 3.020.300. De årlige driftsomkostninger er godt 800.000 kr., og der er årligt et driftsunderskud på 200-300.000 kr.  BK36 modtager årligt omkring 100.000 kr. i driftstilskud til hallen fra folkeoplysningsrammen.
 
Brønshøj Sportshal er beliggende Sallingvej 61 i Vanløse. Hallen indeholder seks badmintonbaner, et cafeteria, to mødelokaler/klubfaciliteter samt herre- og dameomklædning. I hallen er beskæftiget en halinspektør, der også driver cafeteriet. Halinspektøren er opsagt pr. 1. juni 2012. 

Lokalerne og interiøret er af ældre dato og slidt. Der må påregnes istandsættelse af både hallen og de omgivende faciliteter.

Der er umiddelbart fire scenarier for hallen:

  1. Københavns Kommune overtager hallen med henblik på, at den skal være en idrætsfacilitet for Katrinedal Skole. Hallen ejes af Københavns Ejendomme, der udlejer den til Børne- og Ungdomsforvaltningen.
  2. Københavns Badminton Klub (KBK) overtager hallen og modtager driftstilskud fra folkeoplysningsrammen.
  3. Der bevilliges et ekstraordinært tilskud til BK36 for at kunne holde driften kørende året ud, så emnet kan indgå i forhandlingerne om budget 2013.
  4. Københavns Kommune involverer sig ikke, og hallen sættes til salg på kommercielle vilkår.  

Ad 1) Børne- og Ungdomsforvaltningen har iværksat undersøgelser af hallens egnethed som idrætsfacilitet for Katrinedal Skole i forbindelse med renoveringen af denne. Undersøgelserne er endnu ikke afsluttet, og der foreligger således ikke oplysninger om, hvorvidt dette scenarie er aktuelt. Såfremt hallen bliver en skolefacilitet, vil de folkeoplysende foreninger kunne tildeles tider eftermiddag og aften på hverdage samt hele dagen i weekenden.


Økonomi
: Det er ikke muligt at vurdere de økonomiske konsekvenser. Denne løsning vil skulle løftes i Børne- og Ungdomsudvalget.



Ad 2)
Kultur- og Fritidsudvalget har været i dialog med KBK og ejerne af Brønshøj Sportshal mhp at undersøge muligheden for, at KBK kunne videreføre faciliteten. Scenariet forudsætter, at KBK og BK36 kan nå til enighed om rammerne for overtagelse af hallen, og at dette kan træde i kraft i løbet af sommeren 2012. Dette er ikke tilfældet p.t.

KBK er interesseret i at oprette en satellitforening (KBK II) og ad den vej opbygge et godt badmintonmiljø i Brønshøj efter samme model som den, der med succes er gennemført på Østerbro.

Ejerne af Brønshøj Sportshal vil skulle overdrage hallen til foreningen KBK II, mod at de nuværende ejere får øremærkede timer stillet vederlagsfrit til rådighed i en periode. KBK II stiller som betingelse, at der kan opnås tilskud fra Klubhuspuljen 2013 eller evt. uforbrugte midler i 2012 på 700.000 kr. til renovering af især omklædningsfaciliteterne. KBK II vil søge udviklingspuljen om min. 250.000 kr. til et opstartprojekt for hallen og området. KBK forventer, at Folkeoplysningsudvalget vil se velvilligt herpå, idet der refereres til et lignende projekt på Østerbro, som blev gennemført med succes i moderklubben. KBK II vil de første fem år efter overdragelsen give Københavns Kommune forkøbsret til hallen baseret på kostpris og eventuel gæld i foreningen.

Baggrunden for at lave en satellitklub er, at KBK ikke ønsker at sætte den nuværende velfungerende forenings økonomi på spil. KBK II vil forsøge at finansiere ombygning og driftsopstart med sikkerhed i ejendommen. Dette for at sikre den fornødne likviditet, indtil penge fra Klubhuspuljen, Udviklingspuljen, Tilskud fra Folkeoplysning, kontingenter og indtægter fra baneudlejning skaber det økonomiske fundament for en solid løbende drift.  KBK vurderer, at det vil være særdeles vanskeligt som en forening at optage lån alene med sikkerhed i en ejendom. Derfor foreslår klubben en kommunal underskudsgaranti i en opstartsperiode på op mod tre år.

KBK agter, med udgangspunkt i BK36’s ungdomsafdeling på omtrent 70 medlemmer, at skabe en stor badmintonforening i Brønshøj og Vanløse. Der vil endvidere søges samarbejdet med de omkringliggende skoler samt Dansk Badminton Forbund om brug af hallen. Endelig vil aftenerne hovedsageligt være udlagt til udlejning til voksne medlemmer af foreningen.

Økonomi: Løsningen forudsætter:  at der gives et tilskud på 700.000 kr. fra Klubhuspuljen 2013,   at Folkeoplysningsudvalget ser velvilligt på en projektansøgning til udviklingspuljen på min. 250.000 kr., og at der gives en underskudsgaranti på 500.000 kr. i tre år. 


Ad 3)
Brønshøj Sportshal tildeles et ekstraordinært tilskud, der kan sikre driften året ud, hvorefter hallen kan indgå i budgetforhandlingerne for 2013. BK36 har tilkendegivet, at dette er en mulighed.

Økonomi
: Et engangstilskud på 300.000 kr. finansieret af udvalgets frie midler.


Ad 4)
Københavns Kommune foretager ikke yderligere i sagen. Ejerne af hallen vil sandsynligvis sætte hallen til salg med det samme.

Økonomi
: Intet.

Økonomi

 Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med sagen baseret på udvalgets tilkendegivelser.

        Carsten Haurum

                                                / Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. marts 2012:

Kultur- og Fritidsforvaltningen havde omdelt ansøgning fra Københavns Badminton Klub.

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen.

På baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser arbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen videre med sagen og vender tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget.
Til top