Nedlæggelse af 2 gymnastiksale på Højdevangens Skole - svar til Børne- og Ungdomsudvalget
Kultur- og Fritidsudvalget skal afgive høringssvar på Børne- og Ungdomsforvaltningens indstilling om at nedlægge to gymnastiksale på Højdevangens skole.
Indstilling og beslutning
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender denne indstilling som udvalgets høringssvar til Børne- og Ungdomsudvalget.
Problemstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen har fredag den 9. marts 2012, jf. bilag 1, anmodet om Kultur- og Fritidsforvaltningens/Kultur- og Fritidsudvalgets bemærkninger til Børne- og Ungdomsforvaltningens indstilling om at ombygge to gymnastiksale på Højdevangens skole til Ungdomsarealer, jf. Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 8. februar 2012. Faciliteterne rummer i dag skolens idrætsaktiviteter samt i tidsrummet 15-22 foreningsaktiviteter for 3-400 børn og unge i samlet 54,5 timer om ugen.
Der henvises i øvrigt til kultur- og fritidsborgmesterens brev af 23. februar 2012 til henholdsvis børne- og ungdomsborgmesteren (bilag 2) og overborgmesteren (bilag 3).
Løsning
Indholdsmæssige betragtninger
Der er stort pres på de københavnske idrætsfaciliteter. Det skyldes dels at København – i forhold til f.eks. de andre 6-byer – må betegnes som underforsynet hvad idrætsfaciliteter angår, dels de senere års stigning i befolkningstallet med nye, idrætsaktive borgere.
Derfor har Københavns Kommune gennem de senere år arbejdet på at udbygge idrætstilbuddet på flere områder.
For det første er de bestående idrætsfaciliteter blevet renoveret, så lokalerne kan udnyttes maksimalt.
For det andet er der blevet bygget nye faciliteter. Her er det nu besluttet, at der altid opføres egentlige idrætshaller i forbindelse med nye skoler.
For det tredje er antallet af åbne timer forøget. Ikke mindst for skolegymnastiksalene er der skabt øget brug gennem øget weekendåbning og installation af nøglekort.
Ud fra et kultur- og fritidsperspektiv er det uhensigtsmæssigt at nedlægge idrætsfaciliteterne på Højdevangens skole. En væsentlig del af tiderne benyttes i dag af B 1908 og Fremad Amager, som har hjemsted i Sundby Idrætspark, der ligger op ad Højdevangen skole. Idrætsfaciliteter i nærområdet er væsentlige for aktiviteter for børn. Når faciliteterne ligger på en skole, er det samtidig en sikring af at der er tænkt i sikre veje, hvor børn kan transportere sig selv til idræt.
Da der ikke er erstatningsfaciliteter i nærområdet må konsekvensen af en nedlæggelse af gymnastiksalene forventes at være, at en væsentlig del af aktiviteterne ikke flytter, men ophører, hvilket vil berøre omkring 400 fritidsbrugere.
Da skolen efter det oplyste vil lægge særligt vægt på idræt virker det endnu mere uhensigtsmæssigt at nedlægge idrætsfaciliteterne og i stedet søge løsninger på nærliggende idrætsanlæg.
Den mest nærliggende løsning ud fra et idrætsligt perspektiv er derfor at ungemiljøet indrettes andetsteds.
Såfremt løsningen med at nedlægge gymnastiksalene fastholdes, kan Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslå en række muligheder, der i større eller mindre grad kompenserer for tabet af gymnastiksale..
-
En mulighed er at tilføre området en ny hal .
-
En anden mulighed er at tilføre mindre indendørs idrætsfaciliteter.
-
En tredje mulighed er at tilføre området øget kunstgræsbanekapacitet. Da mange af timerne i dag benyttes til indendørs fodbold for børn, vil dette give mening for mange brugere.
En tilførsel af idrætskapacitet kan ske enten på skolen eller i den tilstødende Sundby Idrætspark og vil være til gavn for både skole og fritidsbrugere.
De økonomiske og planmæssige forhold for løsningerne er ikke undersøgt nærmere. En hal vurderes at koste op til 60 mio. kr., en mindre indendørs facilitet op til 30 mio. kr. og kunstgræskapacitet op til 10 mio. kr.
Formelle betragtninger
Det er en forvaltnings opgave at sikre, at en sag er tilstrækkeligt oplyst, inden den forelægges et stående udvalg. Når sagen har væsentlig betydning for et andet udvalg skal dette fremgå af oplysningsgrundlaget og ifølge styrelseslovens § 21, stk. 2, har det udvalg, der agter at træffe en beslutning, der på denne måde berører et andet udvalg, pligten til at foretage den nødvendige forhandling, evt. under inddragelse af overborgmesteren. I den foreliggende sag er det Børne- og Ungdomsforvaltningen, der har denne pligt.
Det forhold, at der har været ført telefonsamtaler, holdt møder eller at et problem har været beskrevet i f.eks. et budgetnotat, friholder ikke pågældende forvaltning fra dels at beskrive problemstillingen i den indstilling, der forelægges de politiske udvalg, dels at tage initiativ til de nødvendige forhandlinger med det udvalg, der berøres af beslutningen.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har gennem hele forløbet bemærket, at nedlæggelse af idrætsfaciliteter på en skole med idrætsvinkel virker uhensigtsmæssig og at konsekvenserne for fritidsbrugernes forhold skulle være tydeligt belyst, når sagen skulle behandles politisk. Kultur- og Fritidsforvaltningen må derfor stille sig uforstående over for, at Børne- og Ungdomsforvaltningen hverken har fundet anledning til at gøre rede for fritidsbrugernes forhold, har orienteret Kultur- og Fritidsforvaltningen om at sagen var på vej til udvalgsbehandling eller har foretaget den nødvendige høring i medfør af styrelsesloven.
Hertil kommer, at der gik 14 dage fra kultur- og fritidsborgmesterens brev til børne- og ungdomsborgmesteren, inden Børne- og Ungdomsforvaltningen officielt reagerede. Kultur- og Fritidsforvaltningen finder, at den medgåede tid ikke harmonerer med ønsket om at sagen kommer hurtigt frem til en afgørelse.
Kultur- og Fritidsforvaltningen forudsætter, at i det omfang Børne- og Ungdomsforvaltningen fremlægger sager om ændringer i idrætskapaciteten på skoler, vil der fremover ske en rettidig inddragelse af Kultur- og Fritidsudvalget.
Økonomi
Afgivelsen af høringssvaret har ingen økonomiske konsekvenser. Opførelse af nye faciliteter er ikke finansieret
Videre proces
Carsten Haurum
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Følgende supplerende materiale var udsendt/omdelt:
- Henvendelse fra skolebestyrelsen på Højdevangens Skole
- Henvendelse fra DBU
Der blev begæret afstemning om indstillingen.
Et flertal (Neil Stenbæk Bloem, Marialise Rømer, Pia Allerslev, Leslie Arentoft, Birthe Skaarup, Susanne Møller og Allan Ahmad) stemte for indstillingen.
Ingen stemte imod.
Taner Yilmaz, Muhammad Aslam og Tue Hækkerup undlod at stemme.
Indstillingen blev godkendt.
Et enigt Kultur- og Fritidsudvalget tilkendegiver, at Kultur- og Fritidsudvalget ønsker, at der i sagen om overførselsforhandlingerne afsættes midler til en lethal i Sundby Idrætspark. På den måde kan både fritidsbrugerne og skolens ønske om nyindretning af lokalerne tilgodeses.
Bjarne Fey deltog ikke i sagens behandling.