Mødedato: 23.03.2012, kl. 11:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ungekulturpakke 2013

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte forslag til Ungekulturpakke.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter forslaget til Ungekulturpakke 2013,
2. at forslaget indgår i forhandlingerne om budget 2013.

Problemstilling

Flere af bevillingerne til det alternative ungdomskulturelle område udløber med udgangen af 2012.

På den baggrund godkendte Kultur- og Fritidsudvalget på sit møde den 8. december 2011, at iværksætte en proces for afdækning af behov og ønsker med henblik på en fortsættelse og videreudvikling af alternative ungdomskulturmiljøer i København fra 2013 og frem.

Det indstilles at finansieringen af ungekulturpakken indgår i forhandlingerne om budget 2013.

Løsning

I december og januar 2011/12 har Kraftwerket, Københavns Projekthus samt forvaltningens ungekulturkonsulent arbejdet med at afdække unges ønsker og visioner. Der er afholdt fokusgruppeinterviews, møder med repræsentanter for forskellige miljøer og institutioner, foretaget brugerundersøgelser samt indsamlet inputs fra bydelsplanerne.

De initiativer der på denne baggrund foreslås i en Ungekulturpakke, skal ses i sammenhæng med den Ungestrategi, der p.t. udarbejdes på tværs af BUF, BIF, SOF og KFF i forlængelse af Budget 2012. Ungestrategien forelægges Kultur- og Fritidsudvalget inden sommerferien, og budgetønsker fra Ungekulturpakken vil også kunne indgå heri.

Ønsker og visioner
Afdækningen af de unges ønsker og visioner for det ungdomskulturelle område viser, at der i høj grad er opbakning til en fortsættelse af de forskellige støtte- og vejledningsmuligheder, faciliteter mv. for unge, som er iværksat siden 2008.  Det fremhæves af de unge at:

·          Rådgivningstilbud og rammer for hjælp til selvhjælp er blevet styrket afgørende

·          Risikovillige puljer som Snabslanten giver unikke muligheder for, at unge kan afprøve egne ideer

·         Faciliteter til projekter, events og værksteder skaber miljøer, hvor unge kan realisere store og små projekter i kortere og længere forløb

·         Selvstyrende rammer for unge bidrager til aktive og mangfoldige ungemiljøer.

Hvis aktivitetsniveau og indsatser skal fastholdes, foreslås det, at de nuværende tilskud til Københavns Projekthus og Ungdomshuset videreføres i 2013 og frem.

Der er med budget 2012 allerede afsat 0,5 mio. kr. årligt til en fortsættelse af Snabslanten i 2012-15. Det foreslås, at denne bevilling øges med 0,75 mio. kr., så Snabslanten fortsættes på 2009-11 niveau med 1,25 mio. kr. årligt i 2013-16.

Bevillingerne til fortsættelse af de foreslåede indsatser fremgår af skemaet (angivet i p/l 2012)

Bevilling

2013

2014

2015

2016

Ungdomshuset

1,57 mio. kr.

1,61 mio. kr.

1,66 mio. kr.

1,71 mio. kr.

KPH Projects

2,82 mio. kr.

2,82 mio. kr.

2,82 mio. kr.

2,82 mio. kr.

Snabslanten

0,75 mio. kr.

0,75 mio. kr.

0,75 mio. kr.

1,25 mio. kr.

I alt

5,14 mio. kr.

5,18 mio. kr.

5,23 mio. kr.

5,78 mio. kr.


Det fremhæves af de unge, at tilbuddene medvirker til at skabe et København med gode udfoldelsesmuligheder og en dynamisk og mangfoldig ungekultur. Rådgivnings- og projektstøttetilbuddene i form af Snabslanten og faciliteter er afgørende led i den kulturelle fødekæde, og understøtter iværksætteri og innovation. Det giver de unge mulighed for at udvikle egne kompetencer, og til at unge – der måske ikke går den lige vej gennem uddannelsessystemet - kan udvikle og kompetenceløfte sig på alternative måder.

I forhold til en videreudvikling af ungekulturområdet fremhæves det af de unge at:

·         Der er et ønske om flere muligheder for unges selvorganiserede og selvstyrende initiativer

·         Behovet for projektpladser, projektvejledning og rådgivning kan ikke imødekommes med den nuværende kapacitet

·         Videndelingen mellem forskellige ungdomskulturelle miljøer bør styrkes

·         Hvis det fulde potentiale hos unge projektmagere skal udfoldes helt, skal de nuværende projekt-miljøer udvides til også at rumme det næste skridt i fødekæden, dvs. iværksætterne

·         Potentialet i de mange unge ”kulturfrivillige” i byen kan videreudvikles, samt indgå i Ungestrategiens mål.

På denne baggrund vil nedenstående fire initiativer kunne styrke området yderligere. 

1.København i vækst - fra projektmager til iværksætter - 5,5 mio. kr. i anlæg i 2013 og 0,5 mio. kr. i drift 2013-16
Projektrådgivning og projektmiljøer er tilbud med vidtrækkende potentiale for udvikling af kulturlivet, innovation og iværksætteri. Der er behov for miljøer for projektmagere, der kan blive iværksættere med kulturelle og sociale projekter og virksomhedsideer.

Der er oplagte muligheder for strategiske samarbejder med uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv og byens inkubationsmiljøer. Det foreslås, at 4. sal på Enghavevej 80-82, der ligger over Københavns Projekthus, tages i brug som platform for kulturelle og sociale iværksættere, evt. i samarbejde med festivaler. Rammerne kan administreres af KPH Projects, hvilket kan sikre sammenhæng mellem tilbuddene. KPH Projects har udarbejdet en beskrivelse af forslaget (bilag1). Der skal afsættes finansiering til husleje og forbrug, mens driften primært kan finansieres ved lejeindtægter og strategiske partnerskaber. Med initiativet opnås:

·         Bedre muligheder for at innovative unge realiserer gode projekter og ideer til deres fulde potentiale – evt. med et økonomisk rentabelt sigte

·         Vækstpotentiale for København

Det skal bemærkes, at bygningen Enghavevej 80-82, hvori de relevante lokaler er beliggende, er i dårlig stand. Ifølge Københavns Ejendomme kan 4. Sal først udlejes, når der er lagt nyt tag på bygningen. Det samlede istandsættelsesbehov for bygningen er (jf. groft estimat fra Københavns Ejendomme, baseret på nøgletal) anslået til 15 mio. kr., hvoraf 3,5-5 mio. kr. vedrører 4. sal. Skal lejemålet reserveres til formålet, skal der betales reservationsleje, ca. 0,5 mio. kr. årligt til leje samt drift.

Der afsættes 0,5 mio. kr. årligt i 2013-16 til leje samt drift af 4. sal på Enghavevej 80-82 som iværksættermiljø for kulturelle og sociale iværksættere.

Der afsættes 5 mio. kr. i anlæg i 2013 til renovering af taget.

Der afsættes 0,5 mio. kr. i anlæg i 2013 til nødvendigt nøglesystem, nødtørftig istandsættelse, mv.

2. Selvstyre og selvorganisering - 1 mio. kr. i anlæg i 2013
Unge ønsker flere steder, der er styret af unge. Der findes i dag forskellige tilbud, både kommunale som Kraftwerket, kommunalt støttede som Ungdomshuset, og selvorganiserede som Bolsjefabrikken.

Kraftwerket arbejder med en målsætning om at udvikle den fysiske lokalitet i Valby til i endnu højere grad at være brugerdrevet. Dels for at kunne udvide den bydækkende projektrådgivning, der efterspørges af unge, dels for at styrke arbejdet med at inddrage unge i byens ungdomskulturpolitik, og dels for at frigive ressourcer til at etablere et primært ungedrevet projektkultursted i en ny bydel med mangel på ungetilbud. Stedets drift finansieres gennem partnerskaber og de midler, der frigives ved en nytænkning af Kraftwerket.

Der afsættes 1 mio. kr. i anlæg i 2013 til etablering af nyt ungdomskultursted i ny bydel med behov for rammer for unges udfoldelse.

3. Kultur-frivillige – en ressource for byen - i alt 1 mio. kr. årligt i drift i 2013-14
Unge er frivillige på en række af byens større og mindre festivaler, events og kulturinstitutioner. Det er en ressource for arrangørerne, og samtidig kvalificerende for de unge, der opnår nye netværk og personlige kompetencer. I forbindelse med festivalernes mulighed for at ansøge KFU om midler til videreudvikling i januar 2012, indkom flere ansøgninger om støtte til at styrke arbejdet med frivillige. Copenhagen Volunteers vil, i samarbejde med festivalerne, kunne udvikle arbejdet med frivillige på området.

For mange unge er det en motivation til at gå ind i det frivillige arbejde, at de udvikler kompetencer og kan få bevis på det, de har lært. Open College Network (OCN) kan gøre det mere attraktivt for unge at være frivillig i byens kulturinstitutioner og festivaler. Samtidig kan OCN være Kultur- og Fritidsforvaltningens bidrag til Københavns Kommunes målsætning om at 95% af de unge får en erhvervskompetencegivende uddannelse, mens det stadig er værdien ”lyst”, der er drivende. Som et forsøg afprøves interesse og udbytte for unge og institutioner/festivaler ved at tilbyde OCN-kvalificering til frivillige. Forsøget skal ske i samarbejde med jobcentre og uddannelsesinstitutioner.

Videreudvikling af kulturfrivillige kan få to gavnlige effekter:

·         Festivalerne kan blive styrket i deres brug af og arbejde med frivillige som en ressource i planlægning og afvikling af events og festivaler

·         Unge kan opnå nye kompetencer og personlig udvikling og kvalifikationer til uddannelse og arbejdsliv, via rollen som kulturfrivillig.

Der afsættes 0,5 mio. kr. årligt i 2013-14 til udvikling af festivalers brug af frivillige i regi af Copenhagen Volunteers, og i samarbejde med festivalerne i byen.

Der afsættes 0,5 mio. kr. årligt i 2013-14 til modelforsøg med fokus på, hvordan frivilligt arbejde og projektarbejde kan bruges som kvalificering af unge gennem brug af OCN-metoden.

4. Bedre sammenhæng på tværs - 0,3 mio. kr. i 2013 og 0,2 mio. kr. i 2014
Generelt kan viden og kendskab på tværs af de ungdomskulturelle miljøer styrkes. Desuden er der fortsat grupper af unge, der kun i meget begrænset omfang kender til, og benytter sig af de alternative tilbud. Der iværksættes initiativer der kan styrke kendskabet til og viden om byens tilbud for unge. Der lægges særligt vægt på at unge i Københavns yderområder i højere grad får kendskab og adgang til tilbuddene for unge. Initiativet sammentænkes med Projectspace, der er et af projekterne under den regionale kulturaftale.

Der afsættes 0,3 mio. kr. i 2013 og 0,2 mio. kr. i 2014 til indsatser for styrkede samarbejder og tværgående viden.

Oversigt over finansieringsbehov for nye initiativer på ungdomskulturområdet i 2013-16 (angivet i p/l 2012)

Bevilling

2013

2014

2015

2016

1. Kbh i Vækst (drift)

0,5 mio. kr.

0,5 mio. kr.

0,5 mio. kr.

0,5 mio. kr.

1. Kbh i Vækst (anlæg, inkl. nyt tag)

5,5 mio. kr.

 

 

 

2. Selvstyre og organisering (anlæg)

1,0 mio. kr.

 

 

 

3. Kulturfrivillige/Volunteers (drift)

0,5 mio. kr.

0,5 mio. kr.

 

 

3. Kulturfrivillige/OCN (drift)

0,5 mio. kr.

0,5 mio. kr.

 

 

4. Bedre sammenhæng (drift)

0,3 mio. kr.

0,2 mio. kr.

 

 

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis udvalget tiltræder indstillingen, indgår forslagene i forhandlingerne om budget 2013.
 
        Carsten Haurum
                                            / Merete Evers Dewilde                    

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. marts 2012:

Indstillingen blev godkendt.

Pia Allerslev, Leslie Arentoft, Birthe Skaarup og Susanne Møller tog forbehold for bevilling til "Ungdomshuset", idet partierne tager stilling under budget 2013.
Til top