Mødedato: 23.03.2012, kl. 11:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Kreativ vækstpakke

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte forslag til Kreativ vækstpakke   

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget
1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter forvaltningens forslag til Kreativ vækstpakke

Problemstilling

Med Københavnerfortællingen er der peget på tre vækstområder for hovedstaden: grøn vækst, sund vækst og kreativ vækst. Målet er en økonomisk vækst på 5% årligt frem mod år 2025 for at opretholde og styrke livskvaliteten for byens borgere og besøgende.

På den baggrund har forvaltningen udarbejdet et forslag til Kreativ vækstpakke (bilag 1.) for Kultur- og Fritidsområdet. Vækstpakken peger på seks indsatsområder, som kan styrke indsatsen for at fremme kreativ vækst. Herudover er der udarbejdet et katalog (bilag 2.) med idéforslag og projekter indenfor Kultur- og Fritidsområdet.

Løsning

Kreative erhverv - fremtidens væksterhverv

Kreative erhverv er udpeget af Erhvervs- og Byggestyrelsen som et ud af fire områder med markant indflydelse på fremtidens væksterhverv. Kreative erhverv har høje vækstrater og er forholdsvis kriseresistente.

De seneste tal fra Center for Oplevelsesøkonomi (CKO) angiver, at over 11 % af værditilvæksten i dansk økonomi kommer fra de kreative erhverv samt oplevelseserhvervene, som også tegner sig for over 7 % af den samlede beskæftigelse (175.000 personer). Dertil kommer, at der i stigende grad anvendes kreative kompetencer i traditionelle erhverv til produkt- og forretningsudvikling.

I EU udgør de kreative erhverv ca. 3 % af den samlede økonomi såvel som af beskæftigelsen. Over de seneste ti år er beskæftigelsen vokset over tre gange så hurtigt i de kreative erhverv som i det øvrige erhvervsliv. Den forventede vækstrate i de kommende år for de kreative erhvervs vedkommende i EU er godt 5 %.

Kreative erhverv er derfor et væsentligt indsatsområde i forhold til vækstdagsordenen.

Kreative klynger
Hvis København aktivt vil understøtte kreative erhverv, er det oplagt at tage udgangspunkt i det, byen i forvejen er god til. I en rapport fra Erhvervs- og Byggestyrelsens enhed for erhvervsøkonomisk forskning og analyse, FORA (2011) peges der på software, computerspil og webtjenester, efterfulgt af reklamebranchen, medier, TV, mode, film, arkitektur og design som Københavns stærkeste kreative erhverv.

På den baggrund vurderer Kultur- og Fritidsforvaltningen, at det er særligt interessant at fokusere på to kreative klynger:
- Den audiovisuelle klynge (film, tv og computerspil)
- Mode-design-klyngen

Den audiovisuelle klynge  

Den audiovisuelle klynge har et højt kvalitetsniveau, der er internationalt anerkendt, samt en veludbygget infrastruktur som er i stand til at understøtte vækst. Regionen står for mere end 90 % af den samlede omsætning inden for klyngen, hvilket betyder, at hovedstadsregionen har et særligt potentiale inden for denne klynge. En satsning i regionen på den audiovisuelle klynge er derfor væsentlig for at sikre den fortsatte vækst i klyngen.

 

Mode og design

Den danske modebranche har stor betydning for dansk beskæftigelse og eksport. Branchen har en høj værdiskabelse pr. medarbejder sammenlignet med verdens modebrancher og dermed en stærk konkurrencedygtighed, som bør understøttes for fremtidig vækst. Den Københavnske modeuge er en af de største i Nordeuropa og Danmark vurderes at kunne opnå en unik niche og kommerciel succes gennem positionering som verdens centrum for bæredygtig mode.

 

Hvad skal der til?

Flere forskningsenheder har undersøgt de særlige udfordringer for kreative erhverv, herunder hvilke rammevilkår der med fordel kan forbedres. Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering er, at følgende faktorer er nogle af de mest væsentlige:

  • Adgang til risikovillig kapital
  • Vilkår for nye vækstvirksomheder
  • Adgang til kvalificeret arbejdskraft
  • Klyngerelationer øger innovation og konkurrenceevne
  • Forretningsforståelse

Seks indsatsområder for at styrke kreativ vækst

På baggrund af analyserne af kreative erhverv har Kultur- og Fritidsforvaltningen udpeget seks indsatsområder i forhold til at skabe vækst og beskæftigelse i de kreative erhverv.

 

1.      Arbejde for at København bliver et internationalt center for flere kreative klynger

2.      Arbejde for at skabe uddannelser inden for nye kreative sektorer

3.      Bruge kommunens ressourcer til at efterspørge kreative produkter

4.      Stille digitale data og løsninger frit til rådighed

5.      Arbejde for tilgængelig risikovillig kapital til kreative erhverv

6.      Skabe fysiske rammer samt erhvervsrådgivning til nye kreative iværksættere

 

Ad 1. København skal være internationalt center for flere kreative klynger

København skal være et internationalt center for kreative klynger, hvor internationale virksomheder lokaliseres og/eller hvor der foregår en række aktiviteter som uddannelser, messer eller andre begivenheder, der kontinuerligt tiltrækker et internationalt branchemiljø til byen.

 Ad 2. København skal tilbyde uddannelser indenfor for nye kreative sektorer
Nye kreative klynger skaber nye uddannelsesbehov, hvilket senest er sket indenfor computerspilbranchen. Derfor er en væsentlig del af rammebetingelserne at sikre udbuddet af relevante uddannelser, som i videst muligt omfang forankres i etablerede uddannelsesinstitutioner.

Ad 3. København skal bruge sine ressourcer til at efterspørge kreative produkter
Københavns Kommune kan udnytte sin position som efterspørger til at skabe et større marked for kreative løsninger og produkter. Derudover kan kommunen bruge sin indflydelse til at give nye producenter mulighed for at komme ind på markedet. Endelige kan kommunen i samarbejde med forskningsmiljøer udvikle nye produkter, der fremadrettet kan sættes i produktion og afsættes til et større marked.

Ad. 4. København skal stille digitale data og løsninger frit til rådighed
Kultur- og Fritidsforvaltningen stiller digitale data og løsninger frit til rådighed og i videst mulige omfang arbejde med Open Source løsninger. En spill-over effekt af denne indsats er, at data og løsninger kan bruges af kreative virksomheder til at udvikle nye produkter.

Ad 5. København skal arbejde for adgang til risikovillig kapital for kreative erhverv
Adgang til risikovillig kapital er nødvendig for at sikre innovation og produktion inden for de kreative erhverv. Branchespecifikke forhold gør dog, at kreative virksomheder ofte har svært ved at passe ind i de traditionelle vækstfonde. Kommunens rolle er at skabe incitament til, at den private kapital går ind i markedet, men med en forståelse for de kreative erhvervs særlige behov.

Ad 6. København skal skabe fysiske rammer til nye iværksættere og gives målrettet erhvervsrådgivning til kreative erhverv.
Der er brug for billige fysiske faciliteter til nye kreative iværksættere, eksempelvis projektværksteder eller kontorfaciliteter. Faciliteterne skal så vidt muligt opmuntre til etablering af nye kreative samarbejder. Derudover er der brug for erhvervsrådgivning til kreative iværksættere. Københavns Erhvervsservice har med gode erfaringer med at tilbyde rådgivning til nye virksomheder, men der er brug for en mere målrettet indsats for kreative virksomheder, herunder vejledning og sparring i forhold til forretningsudvikling og finansiering.

Udover de nævnte indsatsområder er der i bilag 2. listet en række idéforslag og projekter udarbejdet af forvaltningens institutioner. Samtlige forslag forudsætter yderligere bearbejdning.

 

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces





                        Carsten Haurum 
                                                                                    /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. marts 2012:

Indstillingen blev godkendt.
Til top