Mødedato: 23.03.2006, kl. 15:00

Amager Helgoland - status

Amager Helgoland - status

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 23. marts 2006

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

5.      Amager Helgoland - status

(KFU 113/2006)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget tager redegørelsen vedrørende status på Amager Helgoland til efterretning.

 

 

RESUME

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede på møde den 2. marts 2006 om, at sagen vedrørende Amager Helgoland sættes på dagsordenen på førstkommende møde, samt at der udarbejdes et statusnotat (KFU 80/2006).

På den baggrund har Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejdet nedenstående redegørelse. Af redegørelsen fremgår det blandt andet, at der i samarbejde med en række interessenter er udarbejdet et revideret projektforslag til et nyt Amager Helgoland. Dette forslag er fremsendt til godkendelse hos Fredningsnævnet, hvorfra der forventes svar ca. 1. april 2006. Når svaret foreligger, vil Kultur- og Fritidsudvalget få forelagt sagen på ny.  

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede på møde den 2. marts 2005 om, at sagen vedrørende Amager Helgoland sættes på dagsordenen på førstkommende møde, samt at der udarbejdes et statusnotat (KFU 80/2006).

På den baggrund har Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejdet nedenstående redegørelse.

***

Nyetablering af Amager Helgoland
Borgerrepræsentationen gav den 9. september 2004 en bevilling på 20,2 mio. kr. til nyetablering af søbadeanstalten Amager Helgoland, inklusiv nedrivning af den eksisterende søbadeanstalt samt eventuel midlertidig genhusning af vinterbade-foreningen Det Kolde Gys (BR 397/04). Det blev samtidig besluttet, at projektforslaget til det ny Amager Helgoland skulle forelægges Borgerrepræsentationen til godkendelse.

Den 10. februar 2005 fik Borgerrepræsentationen forelagt et projektforslag til reetablering af Amager Helgoland (BR 82/05). Sagen blev tilbagevist til Kultur- og Fritidsudvalget, inklusiv en bemærkning om,

"At projektet godkendes af Parkbrugerrådet

At adgangsvejen til Helgoland ændres, så handicapfaciliteterne ved Strandstation 1 kan benyttes som godkendt af DSI, herunder at der ikke bliver cykeladgang forbi Strandstationen."

I forlængelse af Borgerrepræsentationens beslutning gennemførte Kultur- og Fritidsforvaltningen i foråret 2005 en række drøftelser om det fremtidige Amager Helgoland. Det var især anlæggets fysiske udformning og placering, der var i fokus.

I drøftelserne deltog Danmarks Naturfredning, Friluftsrådet, De Samvirkende Invalideorganisationer, Amager Strandpark I/S, Det Kolde Gys og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

På et møde den 10. maj 2005 blev det konstateret, at parterne ikke kunne nå til enighed på en række punkter. For at komme videre med sagen blev der den 24. juni 2005 afholdt et møde med deltagelse af repræsentanter for Friluftsrådet, bestyrelsen for Amager Strandpark I/S samt Kultur- og Fritidsudvalget. Her blev man enige om at bede arkitekt Carsten Hoff om at revidere/re-tegne Amager Helgoland – ud fra følgende retningslinier:

1. Amager Helgoland flyttes nordpå og handicapadgangen føres syd om adgangsvejen. 2. Anlægget gøres mere transperent. 3. Mulig-hederne for sænkning af dækshøjde undersøges. 4. Caféområdet gøres mindre.

 

Det reviderede projektforslag
Det ny Amager Helgoland fremtræder som en landsby på pæle. Amager Helgolands dæk (inklusive bygninger) er på i alt 3.207 m2. Badeanstalten er inddelt i følgende områder: fælles bade (1.548 m2), damebad (756 m2), herrebad (540 m2), kiosk (237 m2) og trappe (126 m2).

Til hver badesektion hører en omklædnings- og toiletbygning. Desuden er der i tilknytning til henholdsvis dame- og herreafdelingen en sauna samt separat klubhusbygning. Bygningen med kioskudsalg rummer et separat møderum.

Det samlede bygningsareal er 504 m2, inklusive handicapomklædning, rum til bademester og depotrum.    

 

Høring
Efter positive tilkendegivelser fra interessentgruppen sendte Vej & Park det reviderede projektforslag i høring hos Brugerrådet for Strandparken samt de øvrige organisationer, der deltog i udarbejdelsen af Plan- og Udviklingsplanen for Amager Strandpark.

Da høringen ikke gav anledning til bemærkninger, søgte Vej & Park i januar 2006 om Fredningsnævnets godkendelse af opførelsen af søbadeanstalten "Helgoland". Ved samme lejlighed søgte Vej & Park om forlængelse af dispensationen til, at den midlertidige plads for vinterbaderne kan blive liggende, indtil den nye søbadeanstalt er opført.

Sagsbehandlingen i Fredningsnævnet forventes at vare ca. 2 måneder. Herefter er der en klageperiode på 4 uger over Fredningsnævnets afgørelse. Anlægsarbejdet kan kun igangsættes, hvis Fredningsnævnet meddeler godkendelse, samt efter at høringsperioden er udløbet og under forudsætning af, at der ikke er indkommet klager over projektet.

Det skal bemærkes, at hvis der inden fristens udløb er indkommet indsigelser, fremsendes disse til Naturklagenævnets afgørelse. Dette tager normalt et halvt år. Projektet kan i givet fald først igangsættes efter Naturklagenævnets afgørelse – og forudsat, at nævnet godkender projektet. Så vidt Kultur- og Fritidsforvaltningen har erfaret, har der ikke indtil dato været indsigelser. Det betyder, at hvis alt går planmæssigt, kan der forventes svar fra Fredningsnævnet ca. 1. april 2006.

Når der foreligger en afgørelse fra Fredningsnævnet vil Kultur- og Fritidsudvalget få forelagt sagen på ny.

 

Tidsplan for byggeprocessen
Kultur- og Fritidsforvaltninger anbefaler, at anlægget/byggeriet gennemføres i sommerhalvåret 2007. Dette ud fra følgende grunde:

-          Anlægsperioden er på ca. et halvt år.

-          Byggeri på vandet i vinterhalvåret er yderst kompliceret og fordyrende på grund af vejrets indflydelse. For eksempel skal sikkerheden for de udførende skærpes i vinterhalvåret på grund af vandtemperaturen. Derfor kan arbejdet med stor fordel laves over en sommer, hvor blandt andet vindforholdene er mere gunstige.

-          Som fundering af badeanstalten skal der bruges ca. 600 pæle. Pælene har en leveringstid på ca. 3 måneder.

-          Det anbefales derfor, at udbud, byggetilladelse, bevilling og kontrahering m.v. gennemføres i 2006, og at anlægget/byggeriet gennemføres i sommerhalvåret 2007.

Søbadeanstalten Amager Helgoland forventes herefter taget i brug fra den 1. september 2007. 

 

Økonomi
Niras og arkitekt Carsten Hoff har til opgave at udfærdige udbudsmaterialet. I den forbindelse udarbejdes en revideret projektøkonomi, baseret på det fornyede projektindhold samt indeksering af priser. Dertil kommer udgifter til genhusning af Det Kolde Gys frem til åbningen af det ny Helgoland.

   

Det indstilles, at Kultur- og Fritidsudvalget tager ovenstående redegørelse til efterretning.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes, men vil først blive miljøvurderet, når den konkrete byggesag skal behandles i udvalget.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

BILAG

Ingen.

 

 

Carsten Haurum

 

/ Mads Kamp Hansen

 


 

Til top