Mødedato: 23.02.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Muligheder for udvikling af Club Danmark Hallen

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte muligheden for at udvikle Club Danmark Hallen som en brugbar facilitet.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager Valby Multihal Fondens advokats redegørelse om Club Danmark Hallens kollaps til efterretning, og
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter muligheden for at udvikle Club Danmark Hallen til en brugbar, kommunal facilitet.

Problemstilling

Club Danmark Hallens tag kollapsede delvist i julen 2010 på grund af snetryk. Siden har hallen stort set ikke været anvendt og er p.t. afspærret.

Valby Multihal Fonden, som ejer hallen, er insolvent og inaktiv på grund af manglende indtægter. Fonden skylder sine kreditorer ca. 20 mio. kr.

Løsning

Status
KFU pålagde den 25. august 2011 forvaltningen følgende angående Club Danmark Hallen:

1.      at sikre hallen i forhold til offentligheden,

2.      at indlede en dialog med hallens brugere om alternative faciliteter,

3.      at udfærdige et ønske til budgetforhandlingerne for 2012 på udgifterne til ombygning af hallen til en isoleret, opvarmet facilitet med omklædning, og

4.      at forfølge mulighederne for en retssag mod Alm. Brand


Status er, at hallen er sikret, og at der i videst muligt omfang er fundet alternative faciliteter til hallens brugere. Budgetønsket på 105 mio. kr. til ombygning af hallen kom ikke med i Budget 2012.

For så vidt angår mulighederne for en retssag mod fondens forsikringsselskab, som har nægtet at udbetale erstatning for skaden på taget, eller entreprenørerne bag hallens opførelse, har fondens advokat udfærdiget en redegørelse. Et covernotat herom vedlægges som bilag 1 og selve redegørelsen i sin helhed som bilag 2.

Udvikling af hallen

Ingeniørfirmaet Sloth Møller har udarbejdet en rapport om hallen. Med henblik på en opgørelse af fondens krav over for de ansvarlige for konstruktionsfejlen eller Alm. Brand, skulle det bl.a. afklares, hvad en genopbygning ville koste.

 

En ren genopbygning af hallen, som den fremstod inden kollapset, er dog ikke den bedste udnyttelse af hallens potentiale. Hallen, som den var, fungerede ikke optimalt. Belægningen og udlejningen (og dermed indtjeningen) var meget lav. Efterspørgslen på hallens muligheder har aldrig været som forventet, hvilket delvist skyldes de mange kunstgræsbaner, som er kommet til siden hallens opførelse.

 

Sloth Møller har, udover en ren genopbygning, som hallen stod før kollapset, imidlertid også udarbejdet nogle alternative muligheder for genopbygning, jf. bilag 1. Det forslag, hvor den beskadigede apsis fjernes, og hallen indrettes med et antal mindre haller indeni hovedhallen, giver mulighed for en væsentlig udvidelse af indendørs idrætsfaciliteter.

 

Som det fremgår af bilag 3, ville der kunne opføres fem haller med bad og omklædning i den nordlige apsis. Hallerne og gangarealerne imellem dem ville være opvarmede. Konfigurationen, som fremgår af tegningen, er alene et forslag, idet hallerne kan gøres både mindre og større. Der vil være taget højde for alle gældende krav til omklædning, handicaptilgængelighed, sportsgulve, udluftning, lavenergiklasse 2015 etc., ligesom der i en opvisningshal ville kunne indrettes 400 tilskuerpladser.

 

Prisen for denne indretning ville være ca. 62 mio. kr., hvortil kommer ca. 10 mio. kr. til nedrivning af den beskadigede apsis, opbygning af ny endevæg samt forstærkning af hovedhal og nordlig apsis. Med andre ord 72 mio. kr. for 4-5 indendørs haller, hvor en håndboldhal normalt koster i størrelsesordenen 60 mio. Denne meget lave pris kan forklares ved, at når først der eksisterer en klimaskærm, som Club Danmark Hallen udgør, kan omkostningerne til "indendørs" bygninger holdes meget lavt.

 

Der kan udfærdiges et mere detaljeret projekt ud fra en beskrivelse af behovet for specifikke indendørs faciliteter i området. Eksempelvis kunne der fortsat være et ”indendørs udendørs” areal som i dag, og der er nævnt mulighed for, at endevæggen laves i glas, så der opnås en lys udendørs fornemmelse inde i det meget store rum.

Om behovet i lokalområdet kan det siges, at der generelt er efterspørgsel på faciliteter til kampsport, gymnastik, boldspil (navnlig futsal) og kunstgræsbaner. Der er også efterspørgsel på faciliteter til teateropsætninger og klubfaciliteter (socialt samvær, møder etc.). Dette vil blive nærmere afklaret, såfremt der skal arbejdes videre med denne model.

Hallen ejes fortsat af Valby Multihal Fonden, som på grund af økonomiske vanskeligheder er inaktiv, men fondens kreditorer, der også har pant i bygningen, vil skulle inddrages i en eventuel ombygning af hallen.

KFF har ved notat af 18. oktober 2011 orienteret om kommunens manglende pligt til og mulighed for at betale kreditorernes tab, og ved Budget 2012 har BR håndteret kommunens tilgodehavende i Valby Multihal Fonden.

Alternativer
Valby Multihal Fonden er uden mulighed for at bringe hallen i drift igen, og ingen af kreditorerne har udvist interesse herfor på egen hånd. Et alternativ til ovenstående model er således, at hallen fortsat skulle henligge i den nuværende stand. Den udgør ingen fare, idet den er sikret mod yderligere nedstyrtning, og det påfører ikke kommunen udgifter udover et mindre beløb til leje af et byggepladshegn. Det må dog siges, at den heller ikke pynter i Valby Idrætspark, og det er problematisk at lade bygningen forfalde og henligge som en ruin.

Et andet alternativ kunne være at lade bygningen nedrive. Grunden som sådan er ejet af Københavns Kommune. Prisen for en nedrivning vil være ca. 7,2 mio. kr.

Videre proces

På baggrund af udvalgets drøftelser vil forvaltningen gå i dialog med lokale interessenter og fondens kreditorer med henblik på en mere detaljeret plan for udviklingen af hallen.

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. februar 2012:


Kultur- og Fritidsudvalget tog redegørelsen til efterretning og drøftede sagen.

På baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser og i en fortsat dialog med lokale interessenter mv., arbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen videre med sagen med henblik på en mere detaljeret plan for udviklingen af hallen.
Til top