Mødedato: 22.11.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Erstatningskunstgræsbane udenfor Valby Idrætspark

Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte placeringen af en erstatningskunstgræsbane i forbindelse med salg af areal i Valby Idrætspark.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter indstillingens løsningsforslag med henblik på placering af en erstatningskunstgræsbane i eller udenfor Valby Idrætspark.
 

Problemstilling

I forbindelse med den vedtagne strategi for Valby Idrætspark er det besluttet at frasælge udvalgte arealer. I Budget 2013 er der som kompensation for mistet græsareal afsat midler til etablering af en erstatningskunstgræsbane udenfor Valby Idærtspark, jf. budgettekst;

"...arealer på kanten af Valby Idrætspark skal sælges som en del af den tidligere vedtagne strategi for udviklingen af Valby Idrætspark, hvilket medfører, at der nedlægges græsareal. På den baggrund er parterne enige om etablering af en midlertidig erstatningskunstgræsbane uden for Valby Idrætspark. DSB har meddelt at en placering på Otto Busses vej er udelukket, hvorfor Kultur- og fritidsforvaltningen anmodes om at udarbejde indstilling om en alternativ placering senest marts 2013"

Derfor afsættes:
  • 2,5 mio. i anlæg i 2013 og 7,5 mio. kr. i anlæg i 2014 til etablering af kunstgræsbane

På baggrund af ovenstående har Kultur- og Fritidsforvaltningen undersøgt mulighederne for placering af en erstatningskunstgræsbane uden for Valby Idrætspark. 

Løsning

Afsættet for indstillingen
Salg af areal i Valby Idrætspark betyder, at der forsvinder et græsareal svarende til en 11-mands fodboldbane. Det er ambitionen i budget 2013, at placere en 11-mandsbane på et areal, der ikke i forvejen anvendes til idræt, og dermed kompensere for de fodboldkvadratmeter, der mistes i forbindelse med frasalget. Da der i dag er en høj udnyttelse af græsarealer og øvrige arealer i Københavns Kommune, fremlægger Kultur- og Fritidsforvaltningen to alternative løsninsforslag:

  • Løsning 1: Placering af en 11-mands kunstgræsbane på eksisterende naturgræsbane i Valby Idrætspark 
  • Løsning 2: Placering af to 7-mands kunstgræsbaner fordelt på henholdsvis Tingbjerg og Ryparken. Denne løsning realiserer ambitionen om at inddrage arealer, der ikke allerede anvendes til idræt.

Baggrund
Søgningen på fodboldbaner i Københavns Kommune er stor og mulighederne for at etablere nye baner på de københavnske idrætsanlæg fuldt udnyttet. Derfor har Kultur- og Fritidsforvaltningen rettet henvendelse til Børne- og Ungdomsforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen for at få afdækket mulighederne for placering af en erstatningskunstgræsbanen på et ledigt areal i byrummet, i en park eller på en folkeskole.

Ledige arealer i parker
Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at der ikke er noget generelt forbehold over for placering af en erstatningskunstgræsbane i en af Københavns parker. Men da alle parker, med undtagelse af Havneparken på Islands Brygge, er fredede, skal etablering af en ny kunstgræsbane igennem Fredningsnævnet.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det ikke er muligt at finde plads til en ny 11-mands/7-mandsbane på et areal, hvor der ikke i forvejen findes en fodboldbane.

Ledige arealer på skoler
Børne- og Ungdomsforvaltningen vurderer, at det ikke er muligt at etablere en ny 11-mandsbane, hvor der ikke i forvejen findes en skolefodboldbane, der også benyttes til fritidsaktivitet. 

Der er i midlertidig flere muligheder for at etablere en 7-mands bane på en eksisterende naturgræsbane, eksempelvis Bavnehøj Skole eller Sønderbro Skole. I den sammenhæng skal der tages højde for den af BR godkendte indstilling vedrørende udbygning af idrætsfaciliteter på Københavnske skoler, idet der ikke er plads til både en sportshal og en kunstgræsbane. Bavnehøj Skole og Sønderbro Skole optræder på listen over skoler, der er egnede til udbygning af idrætsfaciliteter. Indstillingen er udarbejdet i samarbejde mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen og godkendt på BR-mødet den 11. oktober 2012

Øvrige ledige arealer i København
Økonomiforvaltningen, der står for køb og salg af arealer oplyser, at de ikke umiddelbart har kendskab til en passende grund til formålet. Særligt for Beauvaisgrunden arbejder Økonomiforvaltningen med en plan om salg med henblik på etablering af erhverv.

På Carlsbergområdet kan der, ifølge Carlsberg, etableres en bane på 1.000 m2. En 7-mandsbane har til sammenligning et areal på 3.000-3.500 m2.

Ørestad, Nordhavn og Margretheholm er ikke medtaget, da de er udlagt til byudviklingsområder.

Løsningsforslag
Græsudnyttelsen på idrætsanlæg, i parker og på skoler er (jf. ovenstående) så høj, at der ikke er fundet en egnet placering til en 11-mandsbane på en ikke eksisterende naturgræsbane.

Tidligere har Kultur- og Fritidsforvaltningen erstattet gamle grusbaner med nye kunstgræsbaner. I dag er der kun grusbaner i Valby Idrætspark (11-mands), på Kløvermarken (11-mands) og i Tingbjerg Idrætspark (7-mands). I Valby Idrætspark og på Kløvermarken er der i budget 2013 afsat midler til at etablere kunstgræsbaner til fodbold/hockey.

På baggrund af ovenstående fremlægger Kultur- og Fritidsforvaltningen to løsninger til placering af en erstatningskunstgræsbane.

1. løsning: 11-mands bane på eksisterende naturgræsbane i Valby Idrætspark
Der er fortsat stor efterspørgsel på kunstgræsbaner på byens idrætsanlæg. Med en placering af erstatningskunstgræsbanen i Valby Idrætspark vil den komme de brugerne til gavn, som bliver berørt af grundsalget. Placeres den i forbindelse med et andet idrætsanlæg vil det i højere grad være brugerne af det valgte anlæg, der får gavn af kunstgræsbanen.

Forvaltningens bemærkning: Vil man tilgodese brugerne i Valby Idrætspark foreslår Kultur- og Fritidsforvaltningen at kunstgræsbanen placeres i Valby Idrætspark.

2. løsning: 7-mandsbaner på arealer, der ikke anvendes til fritidsaktivitet
Der ialt afsat 10 mio. kr. til etablering af kunstgræsbanen. Det giver mulighed for, at der alternativt etableres to 7-mandsbaner (inkl. hegn og lys) indenfor budgetrammen.

I Tingbjerg kan der placeres en 7-mands kunstgræsbane på den eksisterende grusbane. Grusbanen benyttes ikke længere til frtidsaktiviteter.

I Ryparkens Idrætsanlæg kan der placeres en 7-mands kunstgræsbane på det tidligere skøjtehalsareal, der stadig fremstår ubenyttet. Samtidig er der et stort behov for flere fodboldkvadratmeter i Ryparken. KFU har tidligere godkendt et budgetnotat vedr. placering af en 7-mands kunstgræsbane på arealet.

Forvaltningens bemærkning: Erstatningskunstgræsbanen kan etableres som to 7-mands baner i henholdsvis Tingbjerg Idrætspark og Ryparken Idrætsanlæg. Denne løsning vil forøge det samlede antal fodboldkvadratmeter i Københavns Kommune. Ved at etablere to 7-mandsbaner rammer man i høj grad ungdomsholdene i klubberne.

Sammentænkning af klimatilpasning og etablering af ny kunstgræsbane
I forlængelse af Københavns Kommunes arbejde med klimatilpasning er det undersøgt, om klimatilpasning og etablering af en kunstgræsbane kan sammentænkes. Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at det er muligt at sammentænke på to forskellige måder.

  • Under kunstgræsbanen etableres et underjordisk bassin til opmagasinering af overfladevand. Denne løsning vil ikke genere brugen af fodboldbanen, men er til gengæld dyr at etablere.
  • Kunstgræsbanen benyttes som opsamlingsbassin ved ekstremt vejr, hvor banen kortvarigt vil stå under vand (højest en gang hvert tiende år). Det kræver, at banen forsænkes eller inddiges. Ulempen ved denne løsning er, at fodboldbanen ikke kan benyttes før der igen er plads i kloakken og banen eventuelt rengjort. Det skal desuden undersøges, om banen tager skade af et sådant brug.

Muligheden for at benytte en kunstgræsbane til klimatilpasningsformål er afhængig af placeringen. Derfor er det ikke muligt at sige noget konkret om potentialet, før den endelige placering af banen kendes, og før der er foretaget en detaljeret planlægning af kommunens skybrudssikring. En plan for, hvor i byen magasinering på bl.a. idrætspladser er aktuel, færdiggøres i løbet af 2013.

 

 

Økonomi

Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Når KFU har valgt en placering, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med brugere og Københavns Ejendomme igangsætte arbejdet. Det skal bemærkes, at hovedparten af midlerne er placeret på budget 2014.
        Carsten Haurum
                                        /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. november 2012:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen med henblik på at forvaltningen kan belyse sagen yderligere med udgangspunkt i udvalgets drøftelser og tilkendegivelser. 
Til top