Mødedato: 22.11.2007, kl. 16:00

Stadionredegørelse

Stadionredegørelse

Kultur- og Fritidsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 22. november 2007

 

Afbud:

·        Frank Hedegaard

·        Taner Yilmaz

·        Katrina Feilberg

 

Pia Allerslev mødte kl. 16.20 under behandlingen af dagsordenens punkt 3.

 

 

6.      Stadionredegørelse(KFU 516/2007)

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om stadionredegørelsen skal i høring hos de berørte fodboldklubber og -organisationer.

 

Indstilling og Beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget sender stadionredegørelsen i høring hos DBU (Dansk Boldspil Union), KBU (Københavns Boldspil Union) og fodboldklubberne: Boldklubben af 1893, Boldklubben 1908, Boldklubben Frem, Boldklubben Fremad Amager, Boldklubben Skjold, Brønshøj Boldklub og Vanløse Idrætsforening

2. at høringsfristen bliver 8 uger, hvorefter redegørelsen med høringssvar forelægges Kultur- og Fritidsudvalget til endelig behandling.

 

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. november 2007:

Indstillingen blev godkendt. 

 

Problemstilling

KFU-mødet den 21. juni 2007(KFU 355/2007) blev det besluttet, at anmode Kultur- og Fritidsforvaltningen om at udarbejde en stadionredegørelse, der tager udgangspunkt i at:

·        Banestørrelsen skal imødekomme DBU´s krav til 1. division og 2. division

·        Stadionernes øvrige faciliteter skal renoveres, men ikke opgraderes

·        Stadions renoveres efter følgende prioritering:

1.      Østerbro

2.      Valby

3.      Sundby, Tingbjerg og Vanløse    

·        Alternative anvendelsesmuligheder og finansieringsformer på anlæggene undersøges. 

·        Mulighederne for et samlet superligastadion beskrives.

Redegørelsen beskriver desuden nuværende stadionforhold samt mulige moderniseringer på de fem københavnske stadions.

 

Løsning

Anbefalinger

I stadionredegørelsen anbefales det, at alle fem københavnske stadions fremtidssikres ved at udføre renoveringer i henhold til "Investeringsplanens" estimerede renoveringsbehov fra 2005 (BR 422/05).

 

Foruden renovering anbefales det, at alle stadions opfylder DBU's banestørrelseskrav til 1. division. Dette begrundes med, at DBU ikke dispenserer for banestørrelse i 1. division og på sigt heller ikke i 2. division. Anbefalingen indebærer en udvidelse af stadionbanerne på Østerbro Stadion og i Vanløse Idrætspark. Baneudvidelsen i Vanløse Idrætspark er igangsat i efteråret 2007, og banen forventes spilleklar i foråret 2008. På Østerbro Stadion indgår baneudvidelsen i en omfattende ombygning af stadion til et kombineret 1. divisions- og atletikstadion.

Realiseringen af redegørelsens projekter vil medføre følgende stadionstatus:

 

·        Østerbro Stadion vil blive et godkendt 1. divisionsstadion

·        Valby Idrætspark vil forblive et godkendt 1. divisionsstadion

·        Sundby Idrætspark vil forblive et godkendt 2. divisionsstadion

·        Tingbjerg Idrætspark vil forblive et godkendt Danmarksseriestadion

·        Vanløse Idrætspark vil forblive et godkendt Danmarksseriestadion

 

På Sundby Idrætspark kan der afvikles 1. divisionskampe, hvis DBU dispenserer for utilstrækkelige lysforhold. På Tingbjerg og Vanløse Idrætspark betinges kampe i 1. eller 2. division af, at DBU dispenserer for små og få omklædningslokaler.

 

Alternativ anvendelse af stadions

Stadionbanerne anvendes i øjeblikket kun af 2-3 tilhørende fodboldklubbers bedste hold, og udnyttelsen er derfor begrænset til ca. 2 fodboldkampe om ugen. De hjemmehørende klubber gives kun tilladelse til at træne på opvisningsbanerne i den udstrækning, græsset kan tåle det. Det skyldes ønsket om at bevare banernes kvalitet.

 

En øget anvendelse kan ske ved at afholde f.eks. kulturelle arrangementer, koncerter, messer og velgørenhedsarrangementer. Renoveringer og moderniseringer på stadions vil herved komme flere borgere til gavn.

 

Kommunen er umiddelbart interesseret i at øge anvendelsen af stadion, men der er kun et lille potentiale herfor. Manglen på velholdte tilstødende møde- og konferencelokaler mindsker stadions anvendelsesmuligheder og attraktivitet. De københavnske stadions er ikke konkurrencedygtige i forhold til andre arenaer som Parken, Store Vega og den kommende multihal på Østerbro.

 

Dertil kommer, at øget og alternativ anvendelse af stadion forringer banekvaliteten og øger genopretningsudgifterne. For at tilgodese anlæggets primære brugere, bør der derfor kun finde et meget begrænset antal arrangementer sted. Endvidere skal der i forbindelse med arrangementerne tages en række forbehold for at mindske beskadigelsen af banen.

 

Superligastadion

For at imødekomme fremtidige udfordringer med en københavnsk fodboldklub i Superligaen er muligheden for at anlægge et nyt Superligastadion med plads til 10.000 tilskuere i Ørestaden eller Valby undersøgt. Konklusionen er, at incitamentet til en kommunal finansiering af et stadion til ca. 150 mio. kr. ekskl. grund formentlig vil være spinkelt på grund af et begrænset behov og risiko for lav udnyttelse. Derimod kan et privatfinansieret superligastadion være i kommunens interesse. Der er dog allerede et privatejet superligastadion beliggende i Københavns Kommune (Parken på Østerbro).

.

Økonomi

De foreslåede renoveringer på stadions skønnes at koste ca. 34,1 mio. kr.

 

Udgifterne er fremskrevet til 2007 fra Investeringsplanen fra 2005, som danner grundlag for det estimerede renoveringsbehov. Københavns Ejendomme er i øjeblikket ved at opdatere Investeringsplanen, lave status på udførte og kommende renoveringsprojekter samt kvalitetssikre økonomien. Dette arbejde forventes færdigt i foråret 2008.

 

Udgifterne til renovering på 34,1 mio. kr. dækkes kun i begrænset omfang af de 4 mio. kr., der er afsat i Genopretningsplanen fra februar 2007, da størstedelen af vedligeholdelsesprojekterne er udskudt på denne redegørelse. Udgifterne på 6,9 mio. kr. til renovering af tribunen på Østerbro Stadion er dækket af den afsatte pulje til ombygning af Østerbro Stadion.

 

Ombygning af Østerbro Stadion inkl. tribunerenovering skønnes at koste 39,4 mio. kr. (KFU 486/2007) Finansieringen af Østerbro Stadion sker via en tidligere afsat pulje til opgradering af stadion (BR 396/04 og BR 381/04), en udgiftsbevilling fra DBU samt en kommunal anlægsbevilling til "Idrætsplan for Østerbro" i budget 2008. 

 

De forslåede renoveringer og moderniseringer koster i alt 66,6 mio. kr.

Heraf er der dækning for 43,4 mio. kr.

 

En realisering af udviklingsplanerne forudsætter derfor, at der afsættes 23,2 mio. kr.

 

Stadionrenoveringerne skal som udgangspunkt finansieres af Københavns Kommune, som ejer stadions. For at mindske udgifterne anbefales det dog at indlede et samarbejde med de tilhørende fodboldklubber, som ved en medfinansiering kan opnå en reguleret anlægsleje. I redegørelsen beskrives tre samarbejdsmodeller.

 

I forbindelse med fremtidige moderniseringer eller nybyggeri kan der også indledes et samarbejde med eksterne private investorer. For at tiltrække investorer skal byggeplanerne indeholde udvidede anvendelsesmuligheder, eksempelvis i form af tilstødende kontorbygninger samt udvikling af lokalområdet. Der skal i langt højere grad tænkes i udvikling frem for alene i genopretning

 

Videre proces

Efter høringsperioden på 8 uger forelægges redegørelsen med høringssvar Kultur- og Fritidsudvalget til endelig behandling.

 

Bilag

1. "Forslag til udviklingsplan for københavnske fodboldstadions" inklusiv 4 underbilag

 

 

         Carsten Haurum                             

                                                                  /Mads Kamp Hansen

 


 

Til top