Ændret praksis vedrørende momsrefusion i Kultur- og Fritidsforvaltningen
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur og Fritidsudvalget tager orientering om ændret praksis vedrørende momsrefusion og deraf følgende provenu i 2020 til efterretning.
Problemstilling
Når kommunen har udgifter til moms, bliver dette refunderet i ministeriets momsrefusionsordning. Det har hjemmel i bekendtgørelse om momsrefusionsordning for kommuner og regioner. Denne bekendtgørelse indeholder desuden en ordning, der giver kommunen mulighed for at modtage et særligt tilskud – kaldet positivliste momskompensation – når kommunen yder tilskud til bl.a. musikarrangementer, fritids- og idrætsfaciliteter, lokaletilskud og andre kulturelle opgaver.
Koncernservice har fået præciseret fortolkningen af bekendtgørelsen i forbindelse med tilskud, hvilket giver anledning til en ny praksis.
Løsning
Hidtidig praksis vedrørende positivlistemoms
Hidtil har Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) søgt positivliste-momskompensation, alene når der udbetales tilskud til ikke-momsregistrerede modtagere.
Den momskompensation, som er hjemtaget for ikke-momsregistrerede tilskudsmodtagere, har KFF udbetalt til tilskudsmodtagerne oven i det ansøgte tilskudsbeløb.
Det betyder eksempelvis, at hvis der ydes et tilskud på 100 t. kr., vil kommunen kunne hjemtage positivliste momskompensation på f.eks. 12 t.kr. Derved bliver kommunens udgift til tilskud 100 t.kr, mens tilskudsmodtageren vil modtage 112 t.kr. i tilskud.
Baggrund for ny praksis
KFF modtog torsdag den 24. september 2020, via kommunens momsenhed i Koncernservice (KS) og Intern Revision (IR), besked fra Social- og Indenrigsministeriet (SIM) om tolkning af en ændring i bekendtgørelsen. SIM forklarer, at den skrivelse, SIM udsendte i 2014, der har ligget til grund for KFF’s praksis, ikke længere er gældende.
Desuden har IR påpeget, at praksis med at lægge momskompensationen oveni det ansøgte beløb til ikke-momsregistrerede tilskudsmodtagere ikke er korrekt, da tilskudsmodtager ikke bør få udbetalt mere end det beløb, der er ansøgt om.
Ændring i bekendtgørelsen og vejledningen fra IR giver anledning til, at forvaltningen tilpasser sin praksis vedrørende momsrefusion af positivlistemoms.
1. Momsrefusion for momsregistrerede tilskudsmodtagere
Ændringen i bekendtgørelsen indebærer, at der kan hjemtages momskompensation både for ikke-momsregistrerede og for momsregistrerede tilskudsmodtagere. Derved er mængden af tilskudsmodtagere, der kan udløse momskompensation, betydeligt større, end hidtil.
For tilskud udbetalt til momsregistrerede tilskudsmodtagere i 2020 har forvaltningen rettet bogføringen således, at der automatisk hjemtages momskompensation i kommunens økonomisystem, Kvantum. Der er dermed opstået et mindreforbrug på de konti, tilskuddene er udbetalt fra. Det giver et samlet provenu i 2020 på 3,1 mio. kr. på service, som kan disponeres af Kultur- og Fritidsudvalget.
Økonomiforvaltningen er enig i, at provenuet i 2020 kan omprioriteres inden for rammen.
Provenuet kan henføres til de tilskud, der frem til primo oktober 2020 er udbetalt til momsregistrerede tilskudsmodtagere. Hjemtagelse af kompensation gælder også alle tilskud, der udbetales i resten af 2020. Forvaltningen vil løbende opgøre mindreforbrug, der måtte opstå og overføre det til KFU’s disponible midler.
Såfremt der er tilbageløb på tilskud udbetalt med momskompensation, skal momskompensationen tilbagebetales forholdsmæssigt af det beløb, tilskudsmodtagerne tilbagebetaler.
For anlægstilskud vil der ligeledes blive hjemtaget kompensation. Det gælder fx klubhuspuljen. I 2020 udgør den samlede momsrefusion på anlæg indtil videre under 100.000 kr.
Ændringen i bekendtgørelsen skete med virkning 1. januar 2018. Det er Koncernservice, der har ansvar for hjemtagelse af moms på vegne af forvaltningerne, og Koncernservice vil sikre refusion for 2018 og 2019. Provenuet tilgår ”kassen”.
2. Praksis vedrørende momskompensation for ikke-momsregistrerede tilskudsmodtagere
Forvaltningens praksis med at lægge momskompensation oven i det ansøgte beløb for tilskudsmodtagere, der ikke er momsregistrerede, ændres fremadrettet. Intern Revision påpeger, at tilskudsmodtager som udgangspunkt ikke skal have udbetalt mere end ansøgt og bevilget.
Det betyder, at Kultur- og Fritidsforvaltningen fremover beholder momskompensationen på egne konti, og det øgede råderum vil kunne disponeres inden for rammen. Den ændrede praksis indebærer, at tilskudsmodtagerne fremover ikke vil få mere end det beløb, de har ansøgt om og fået bevilget. Det vil ikke længere være tillagt momskompensation. Ændringen påvirker ikke tilskudsmodtagere, der har fået udbetalt tilskud før medio oktober 2020.
Nogle tilskudsmodtagere har været vant til forvaltningens praksis med at udbetale et lidt større beløb end ansøgt. De vil fremadrettet blive vejledt til at ansøge om præcis det beløb, de ønsker at få udbetalt.
Gældende aftaler med ikke- eller delvist momsregistrerede tilskudsmodtagere fortsættes til aftalernes udløb, således at tilskudsmodtagerne fortsat får udbetalt tilskud plus momskompensation. Tilskudsmodtagerne orienteres om ændringerne i momsbekendtgørelsen ved årsskiftet 2020/2021.
Økonomi
De beskrevne ændringer giver et provenu i 2020 på 3,1 mio. kr., som kan disponeres af Kultur- og Fritidsudvalget.
Fremadrettet vil provenuet fra momskompensationen opstå løbende på forvaltningens konti i løbet af året, når tilskuddene udbetales. Provenuet vil indgå i prioriteringen af de relevante tilskudspuljer.
Videre proces
Forvaltningen vil opdatere vejledninger og kontoplan samt sikre, at det opdaterede materiale er kommunikeret og implementeret i forvaltningen gældende for kommende tilskudsudbetalinger.
Mette Touborg
/Annegrete Vallgårda
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. oktober 2020:
Kultur- og Fritidsudvalget tog orienteringen til efterretning.
Kultur- og Fritidsforvaltningen forelægger på det kommende møde en indstilling om anvendelse af de disponible midler.