Mødedato: 22.10.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, vær. 103 (udvalgsværelse D)

København Kommunes repræsentation i bestyrelser mv., inden for Kultur- og Fritidsforvaltningens ressort

Se alle bilag
Der skal tages stilling til repræsentation i bestyrelser mv., som kommunen udpeger medlemmer og suppleanter til, for den kommende valgperiode 2022-2025, samt til ændring i retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der udpeges medlemmer til bestyrelserne inden for Kultur- og Fritidsforvaltningens ressort fra den 1. januar 2022, således som dette fremgår af nærværende indstilling.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler, at Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København ændres, så det fremgår, at formanden for Folkeoplysningsudvalget udpeges af Borgerrepræsentationen.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen udpeger medlemmer til bestyrelserne for en række institutioner inden for Kultur- og Fritidsforvaltningens ressort. Ifølge kommunens ejerskabspolitik skal der op til konstitueringen tages stilling til Københavns Kommunes fremtidige repræsentation, herunder hvilke bestyrelser der skal udpeges medlemmer til.

På baggrund af fagudvalgenes anbefalinger udarbejdes der en samlet indstilling om Københavns Kommunes repræsentation i bestyrelser mv., som kommunen udpeger medlemmer og suppleanter til, for den kommende valgperiode 2022-2025. Denne indstilling skal efter behandling i gruppeformandskredsen forelægges til beslutning i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Det fremgår af Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København, at syv medlemmer af Folkeoplysningsudvalget vælges af Borgerrepræsentationen, og at udvalget konstituerer sig selv med valg af formand og næstformand. Det vurderes hensigtsmæssigt at formalisere den mere end 20-årige praksis med at formanden for Folkeoplysningsudvalget udpeges blandt Borgerrepræsentationens medlemmer. 

Løsning

Københavns Kommune udpeger bestyrelsesmedlemmer til følgende institutioner, fonde mv. under Kultur- og Fritidsforvaltningen:

  • Arbejdermuseet og Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv
  • Copenhagen Film Fund
  • Dansehallerne
  • Dansk Jødisk Museum
  • Østerbro Teater
  • Det Grønlandske Hus
  • DGI-Byen
  • Københavns Drengekor - Kuratelet
  • Nørrebro Teater
  • Team Copenhagen
  • Thorvaldsens Museum

Bilag 1 redegør for baggrunden for udpegning af repræsentanter og gennemgår alle de nævnte hverv. I bilaget svares der desuden for hvert enkelt hverv på følgende fem spørgsmål:

  • er der tale om et obligatorisk hverv for Københavns Kommune (lovpligtigt el.lign.)?
  • varetages der en relevant kommunal opgave eller interesse for Københavns Kommune i hvervet?
  • er det forvaltningens vurdering, at det fortsat er relevant for Københavns Kommune at være repræsenteret i hvervet?
  • anbefaling vedrørende udpegning af bestyrelsesmedlemmer i det pågældende hverv
  • er hvervet placeret i den korrekte forvaltning i Københavns Kommune?

Det anbefales, at der fortsat udpeges repræsentanter til bestyrelser under Kultur- og Fritidsforvaltningens ressort, dog undtaget Copenhagen Film Fund, da Københavns Kommune ikke længere yder tilskud til fonden og derfor ikke har adkomst til at udpege medlemmer.

Det fremgår af bilaget, at der bør udarbejdes retningslinjer for repræsentantens arbejde til godkendelse i Kultur- og Fritidsudvalget, i de tilfælde hvor der stadig ønskes repræsentation. Retningslinjerne skal på baggrund af udvalgets drøftelser bl.a. beskrive, hvilken opgave eller interesse for Københavns Kommune der varetages med hvervet.

Baggrund

En repræsentation i en bestyrelse skal ses i sammenhæng med, at Kultur- og Fritidsforvaltningen i forvejen indgår aftaler med alle tilskudsmodtagere og således fører tilsyn gennem målstyring og ved modtagelse af budgetter, regnskaber, virksomhedsplaner og beretninger.

Som baggrund for at tage stilling til den fortsatte repræsentation henvises der desuden til Kulturministeriets anbefalinger for god ledelse af selvejende kulturinstitutioner fra 2011 (bilag 2).  Heri anbefales det bl.a., at der i bestyrelsen er personer med den fornødne ledelsesmæssige, kultur-/kunstfaglige, politiske, forretningsmæssige, juridiske og økonomiske baggrund.

Ændring af Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København

Retningslinjerne for støtte til folkeoplysning i København foreslås ændret, så det fremover af retningslinjerne fremgår, at formanden udpeges af Borgerrepræsentationen. 

Det fremgår af folkeoplysningslovens § 35, stk. 1, at den folkeoplysende virksomhed i kommunen skal inddrages gennem Folkeoplysningsudvalget i alle sammenhænge af generel betydning for denne virksomhed. På den baggrund foreslår forvaltningen, at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler, at Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København ændres som ovenfor anført.

Folkeoplysningsudvalget høres sideløbende i sagen (Folkeoplysningsudvalgets møde den 3. november 2020). 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, bliver udvalgets anbefalinger indarbejdet i den indstilling, der - efter en drøftelse i gruppeformandskredsen - forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Anbefalingen om ændring af Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København vil blive sendt videre til behandling i Borgerrepræsentationen. Folkeoplysningsudvalget høres på udvalgets møde den 3. november 2020. 

 

Mette Touborg

  /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. oktober 2020:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top