Festivalplads i København
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
-
at Kultur- og Fritidsudvalget henviser en screeningsbevilling på en festivalplads til forhandlingerne om Budget 2020.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 27. februar 2019, at udvalget skal forelægges en ny indstilling om muligheden for at etablere en festivalplads i København på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser.
I dag anvendes Refshaleøen til afvikling af en række store festivaler som Engage, Distortion og COPENHELL. I takt med byudviklingen forventes en afvikling af festivaler på Refshaleøen at kunne fortsætte 5-6 år endnu, hvorefter der skal etableres en ny festivalplads, hvis der fortsat skal være basis for større festivaler i København.
Foruden Refshaleøen anvendes Femøren og Tiøren til større arrangementer. Disse pladser lever størrelsesmæssigt ikke op til det areal, som aktørerne efterspørger til fremtidige arrangementer. Også Valbyparken er i en årrække blevet anvendt til større arrangementer, herunder Grøn Koncert, middelaldermarked og Ungdommens Folkemøde.
Løsning
Nærværende indstilling indeholder mulige placeringer og forslag om en screeningsbevilling på 1,5 mio. kr. Midlerne skal anvendes til både en nærmere afdækning af de fysiske forhold for en festivalplads og en kortlægning af mulige organiseringer af samarbejdet mellem Københavns Kommune og potentielle arrangører.
For så vidt angår de fysiske rammer skal de planmæssige forhold belyses nærmere. Heri indgår en tættere kortlægning af f.eks. fredningsforhold, kortlægning af eventuel forurening og belysning af de miljømæssige konsekvenser af en festivalplads på de udvalgte placeringer.
For så vidt angår de organisatoriske forhold skal der i dialog med relevante interessenter ses nærmere på en efterfølgende driftsmodel, herunder at der sikres en bæredygtig driftsøkonomi samt en kortlægning af organiseringsmuligheder. I arbejdet vil også indgå en dialog om et forudsat antal arrangementer og muligheder for sådanne. Det betyder også, at arbejdet med både anlægs- og driftsorganisering skal ske i et samarbejde på tværs af Teknik- og Miljøforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen i dialog med relevante interessenter.
Elementer i arbejdet med en festivalplads
Hvis der skal etableres en festivalplads, der kan rumme større musikfestivaler, kræver det ifølge festivalaktører, at der anvendes et sammenhængende areal på minimum 10 ha. Derudover er det en forudsætning, at der findes et tilhørende parkeringsareal på 4-6 ha samt campingareal, der ligger i umiddelbar nærhed til selve festivalpladsen.
Initiativerne i etableringen af en festivalplads består i anlæg af permanente faciliteter, der kan anvendes i forbindelse med festivaler og øvrige arrangementer og events. Faciliteterne er blandt andet adgang til el og vand, toilet- og badefunktioner, eventuel bearbejdning af landskab og underlag samt hensigtsmæssige transportveje. Faste installationer vil betyde hurtigere anlæg og lavere udgifter forbundet med den enkelte festival samt bedre faciliteter, sammenlignet med i dag hvor der anvendes midlertidige, mobile løsninger. Hertil kommer, at faste installationer alt andet lige vil være en "grønnere løsning", da det bl.a. vil erstatte brændselstunge generatorer og reducere transport af materiel. Dette vil samlet set skabe forudsætning for flere festivaler af højere kvalitet for københavnerne.
Foruden de fysiske initiativer er det centralt, at der fra start indarbejdes en forretningsmodel for festivalpladsen gennem dialog med aktører og interessenter. Sigtet er, at der med en festivalplads skabes en platform for samskabelse, innovation og frivillighed, samt at der skabes en organisering om driften. Et led i dette er at undersøge muligheden for at indgå et partnerskab med en operatør, der kan bidrage til at løfte hele festivalmiljøet i København, og som evt. kan bidrage økonomisk til etablering og drift med henblik på at sikre, at festivalpladsen fra start kan blive drevet på et økonomisk bæredygtigt grundlag.
Mulige placeringer
Forvaltningen har på baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser den 27. februar 2019 undersøgt mulighederne for placering af en festivalplads i København på en række forskellige lokationer (Bilag 1). Det skal i en planlægningsfase undersøges hvilken placering, der er bedst egnet, og som der dermed skal arbejdes videre med.
De undersøgte placeringer er:
Valbyparken,
Valby Idrætspark,
Selinevej og
Kløvermarkens Idrætsanlæg.
Alle de undersøgte placeringer er kommunalt ejede. Afdækningen af arealerne indeholder planmæssige forhold samt en vurdering af fordele og ulemper ved de enkelte placeringer. De enkelte placeringer er nærmere beskrevet i Bilag 1.
Valbyparken
Valbyparken danner allerede i dag ramme om festivalen, Grøn Koncert, men har dog ingen permanente faciliteter. Blandt fordelene ved at anvende området til festivalplads er, at det er relativt centralt beliggende og har gode offentlige forbindelser. Hertil kommer, at det frivillige og kreative miljø, der skabes ved udvikling af en festival, kan etableres omkring Valbyhallens faciliteter. På denne måde kan det enkelte arrangement skabe synergieffekter, der kan være med til at indfri udviklingspotentialet i hele lokalområdet.
Det skal bemærkes, at området er fredet, og at en festivalplads kan forudsætte dispensation fra fredningen, eventuelt en ny fredning af området. Det er desuden en udfordring, at området størrelsesmæssigt ikke fuldt ud lever op til det areal, der efterspørges, samt at parkering i selve parken forudsætter, at fredningen af det pågældende område ophæves. I den sammenhæng kan Valbyparkens kapacitet med fordel ses i sammenhæng med placering af støttefunktioner i Valby Idrætspark. Dette kan understøtte festivaler i selve parken ved at anvende idrætsparkens grønne arealer, Valby Stadion og Valbyhallen til koncerter m.m.
Valby Idrætspark
Valby Idrætspark er Københavns største sammenhængende idrætsområde med særlig fokus på fodbold. Idrætsparken har to adskilte græsarealer, der umiddelbart vil kunne anvendes til festivalplads. Blandt fordelene ved at anvende området til festivalplads er, at der er gode offentlige transportmuligheder, samt at området ikke er omfattet af fredning, der begrænser områdets anvendelse. Desuden kan der med fordel samarbejdes med lokale private og offentlige kulturaktører og -institutioner i området, med henblik på at sikre, at arrangementer afføder positive, vedblivende konsekvenser i lokalområdet samt at understøtte det lokale ejerskab.
Området er udlagt til idrætsformål, og en festivalplads med store arrangementer forudsætter tillæg til lokalplanen. En festivalplads på området vil betyde, at græsbanerne ikke kan anvendes til idræt under festivaler, hvilket kan betyde aflysning af træning og kampe for foreningerne i idrætsparken. Hertil kommer, at arrangementer i perioder med regn vil kunne beskadige græsset, og det vil være nødvendigt med genopretning. Det vil medføre, at banerne ikke kan tages i brug i en efterfølgende periode, samt at der vil være udgifter til genopretning.
Selinevej
Det langstrakte areal, der afgrænses af Amagermotorvejen og Kalvebodløbet, består i dag af en række underområder, der hver især har forskellig anvendelse, herunder byskov og forarbejdning af jord og byggeaffald. Blandt fordelene ved at anvende området til festivalplads er, at området har tilstrækkelig størrelse. Der er ingen beboelse i umiddelbar nærhed, men det skal i et videre forløb undersøges, om musikarrangementer vil give gener i boligområderne i Sydhavnen og i Hvidovre Kommune.
Det skal bemærkes, at området er fredet, og at en festivalplads vurderes at forudsætte dispensation fra fredningen af området, eventuelt en ny fredning. Desuden er det en udfordring, at området er fjernt beliggende og har ringe adgangsforhold, hvilket gør det vanskeligt at indrette området hensigtsmæssigt til festivalplads. Det eneste delområde, der i dag umiddelbart kan anvendes til festivalplads, er det sydlige område af Selinevej, som Borgerrepræsentationen den 22. juni 2016 udlagde til byskov. De øvrige, egnede delområder er udlejet af Københavns Kommune, og en festivalplads her vil først kunne realiseres om tidligst 10 år.
Kløvermarkens Idrætsanlæg
Kløvermarkens Idrætsanlæg består af ét sammenhængende græsareal, der dagligt anvendes af 12 foreninger. Blandt fordelene ved at anvende området til festivalplads er, at det er centralt beliggende og har en tilstrækkelig størrelse til at kunne rumme en festivalplads. Hertil kommer, at området er rigt på kreative aktører, der kan understøtte samskabelse og innovation, f.eks. er TAP1 en tæt nabo til idrætsanlægget. Desuden grænser idrætsanlægget op til Kløverparken, der efter aftale med grundejer vil kunne bruges til parkering og støttefunktioner ved arrangementer. Det skal for god ordens skyld bemærkes, at Kløverparken forventes at skulle byudvikles i fremtiden, og at det efter en udvikling er forventeligt, at området ikke vil kunne anvendes til støttefunktioner.
Det skal bemærkes, at idrætsanlægget er fredet, og at en festivalplads vil kunne forudsætte dispensation fra fredningen, eventuelt en ny fredning. En festivalplads på området vil desuden betyde, at græsbanerne ikke kan anvendes til idræt under festivaler, hvilket kan betyde aflysning af træning og kampe for foreningerne i området. Hertil kommer, at arrangementer i perioder med regn vil kunne beskadige græsset, og det vil være nødvendigt med genopretning. Det vil medføre, at banerne ikke kan tages i brug i en efterfølgende periode, samt at der vil være udgifter til genopretning.
Overdækning af græsunderlag
Fælles for de udvalgte park- eller idrætsarealer er, at der kan lægges plastgulv ud for at nedbringe skaderne på græsunderlaget i forbindelse med festivaler. Hvis gulvet ligger i under fire dage i tørvejr, vurderer producenterne, at banerne kan tages i brug dagen efter. Et plastgulv på 10 ha koster 20-25 mio. kr. Hertil kommer løbende udgifter til opbevaring og til at lægge gulvet ud.
Tidligere undersøgte placeringer
Det er tidligere undersøgt, om det er muligt at placere en festivalplads henholdsvis på Kløverparken og i Nordhavn. En festivalplads på Kløverparken er udfordret af, at der er risikovirksomheder i nærhed til området, at være ejet af privat grundejer, samt at en festivalplads er uforenligt med de planmæssige bestemmelser. En festivalplads i Nordhavn kan ikke realiseres inden for rammerne af de eksisterende planer for området. Der arbejdes derfor ikke videre med en festivalplads på disse placeringer.
Forventede service- og anlægsudgifter
På baggrund af erfaringer med tidligere, lignende projekter vurderes det, at der, for at gennemføre en screening, skal afsættes 1,5 mio. kr. til en screeningsbevilling. De endelige anlægs- og serviceudgifter for en festivalplads er tæt koblet til hinanden og afhængige af, hvilken placering der arbejdes videre med, samt hvordan driften af pladsen organiseres. Derfor er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at estimere de endelige anlægs- og driftsudgifter.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender nærværende indstilling, vil der indgå en screeningsbevilling på en festivalplads i forhandlingerne om Budget 2020. Hvis der afsættes midler ved budgetforhandlingerne, vil der gennemføres en nærmere afdækning af de fysiske forhold og en kortlægning af organiseringsmuligheder af samarbejdet mellem Københavns Kommune og potentielle arrangører. Hvis der efter endt screening skal arbejdes videre med en given placering, skal der afsættes en planlægningsbevilling.
På baggrund af udvalgets tilkendegivelser om bl.a. placering, vil det videre arbejde tage afsæt i en tæt dialog med aktører, foreninger, relevante lokaludvalg og Teknik- og Miljøforvaltningen.
Mette Touborg
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. august 2019:
Kultur- og Fritidsudvalget anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om, på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser, at forelægge en ny indstilling i sagen på førstkommende udvalgsmøde.