Mødedato: 22.08.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

EM2020 - fodboldaktivering i byen

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om en anlægsbevilling til projektet EM2020 - fodboldaktivering i byen skal henvises til forhandlingerne om Budget 2020.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser en anlægsbevilling til projektet EM2020 - fodboldaktivering i byen til Budget 2020.

Problemstilling

Københavns Kommune er medvært for europamesterskaberne i fodbold i 2020 (EM2020). Et af målene med værtsskabet er, at slutrunden skal efterlade et positivt og blivende aftryk på byens kultur- og fritidsliv. En oplagt potentiel gevinst ved eventen er forbedring af faciliteter til glæde for fodboldklubber og fodboldglade københavnere. Udvikling af faciliteter og klubudvikling er indskrevet i den hensigtserklæring som Københavns Kommune, DBU og DBU København har indgået i forbindelse med de længerevarende effekter ved EM 2020 (bilag 1).

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen har sammen med lokale klubber udviklet projektet EM2020 - fodboldaktivering i byrummet med en vision om at gøre det muligt for flere at opleve glæden ved fodbold både under og efter eventen.

Projektet EM2020 - fodboldaktivering i byrummet består af etablering af små fodboldområder, der indbyder til fodboldtekniske øvelser, udfordrende konkurrencer og fodbold på nye måder. Afsættet for projektet er et idékatalog, som er udviklet i samarbejde med lokale fodboldklubber, Højdevangens Skole, DBU København og Lokale- og Anlægsfonden (bilag 2).

Anlægsudgiften til projektet er skønnet til 9 mio. kr. Heri indgår de fysiske fodboldfunktioner under EM2020 samt pladsdannelse i Sundby Idrætspark (bilag 3).

EM2020-fodboldaktivering i byen er et eksempel på, hvordan byens rum aktiveres under en event, og de fysiske elementer efterfølgende skaber blivende værdi for byens idrætsliv. Visionen er, at flere københavnere får lyst til og mulighed for at spille fodbold på egen hånd og samtidig får kendskab til fodboldklubbernes aktiviteter. Det kan være med til at bygge bro til foreningslivet.   

Under EM2020

Flere af fodboldspillene i idékataloget kan sættes op midlertidigt i byrummet under EM2020, så der skabes aktiverende byrum, hvor københavnere, fodboldfans og turister inviteres til at spille bold og udfordre hinanden i nye varianter af fodboldspillet. Det kan bidrage til, at fodboldfeberen rammer København i sommeren 2020.

Fodboldaktivitetspark i Sundby Idrætspark

I projektet indgår omdannelse af et uudnyttet græsareal på ca. 5.000 m2 i Sundby Idrætspark til en fodboldaktivitetspark for både fodboldklubberne, folkeskolen og lokalområdet. Omdannelsen skal ske ved at etablere kunstgræs, flytte fodboldfunktionerne fra byrummet samt etablere supplerende fodbold- og opholdsområder på arealet.

Ambitionen er at invitere lokalområdet til at spille bold side om side med den organiserede fodbold på idrætsanlægget. De nye former for fodboldspil og -konkurrencer kan være med til at motivere flere til at være aktive og spille bold. Samtidig kan sameksistensen med foreningsfodbolden være med til at bygge bro til foreningslivet, bl.a. for børn og unge i det udsatte byområde Urbanplanen, hvor der er lav foreningsdeltagelse. 

Det er hensigten med projektet, at fodboldparken også bliver attraktiv for fodboldklubberne B1908 og Fremad Amager. Med de nye aktivitetsmuligheder på et ellers traditionelt fodboldanlæg inspireres der til en nytænkning af fodboldtræningen. Det kan være med til at fastholde klubbernes medlemmer og rekruttere nye målgrupper. De alternative fodboldaktiviteter spiller ind i en generel udviklingstendens med voksende interesse for spil på små baner og fodboldvarianter som fx fodtennis og freestyle. 

Der forventes en høj udnyttelse af arealet, da naboen Højdevangens Skole vil kunne bruge fodboldparken i dagtimerne i idrætsundervisning og til at få mere bevægelse ind i boglige fag.

Sammenfatning

Såfremt der afsættes anlægsmidler, skal idékataloget med de enkelte elementer og pladsen i Sundby Idrætspark videreudvikles i samarbejde med en bred vifte af interessenter, Lokaludvalget og Lokale- og Anlægsfonden. Derudover er der dialog med DBU om at overtage byrumsinventar, som DBU etablerer i fanzonen til eventen.

Økonomi

Prisen for det samlede projekt er skønnet til 9 mio. kr. Heraf udgør aktivitetsparken i Sundby Idrætspark ca. 7 mio. kr.

I anlægsudgiften indgår fodboldområderne under EM2020 samt pladsdannelse til aktivitetsparken i Sundby Idrætspark. Projektet kan skaleres. Prisen for de enkelte elementer varierer fra 2.000 kr. til 300.000 kr. Der er en tæt fondsdialog om medfinansiering, der kan give pladsen et kvalitetsløft med supplerende aktivitets- og opholdsfunktioner samt aktivere pladsen.

Afledte driftsudgifter er estimeret til 0,5 mio. kr./år og vil indgå i budgetønsket om anlæg.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vil der blive udarbejdet et budgetnotat med henblik på forhandlingerne om Budget 2020.  

 

Mette Touborg

 

                                       /Mads Kamp Hansen  

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. august 2019:

Kultur- og Fritidsudvalget forkastede indstillingen.

Til top