Mødedato: 22.08.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Mad- og Måltidsstrategien

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om fire indsatser vedrørende Mad- og Måltidsstrategien skal henvises til forhandlingerne om Budget 2020.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser fire indsatser vedrørende Mad- og Måltidsstrategien til forhandlingerne om Budget 2020.

Problemstilling

Københavns Kommune har udarbejdet en tværgående fødevarestrategi, der indstilles til godkendelse i Borgerrepræsentationen den 22. august 2019. Strategien omfatter indsatser, der, med fokus på kulturliv og byens madbranche, skal motivere og inspirere til en bæredygtig madkultur for alle københavnere, og et bæredygtigt fødevaresystem med sammenhæng mellem land og by.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har udarbejdet et budgetforslag, der indeholder en række aktiviteter, der skal sikre implementering af strategiens mål og indsatser på kultur- og fritidsområdet.

Løsning

Forslaget kan gennemføres for en samlet servicebevilling på 7,4 mio. kr. i 2020-2023 og indeholder fire initiativer, der understøtter indsatser beskrevet i Mad- og Måltidsstrategiens fokusområde ”København skal være en sund, grøn og vital madby”.

1) Lokale partnerskaber - Tingbjerg Kulturhus som model for madfællesskaber i udsatte boligområder (2 mio. kr.  i 2020-2023)

Caféerne i byens kultur- og idrætsinstitutioner rummer et uforløst potentiale som ramme om nye og lokale fællesskaber omkring mad og måltider. I Tingbjerg Kulturhus er der dannet et nyt partnerskab mellem Helhedsplanen i Tingbjerg & Utterslevhuse, Tingbjerg Kulturhus, Steno-Sundhedsfremme og Meyers Madhus. Partnerskabet har til formål at etablere en ny model for madfællesskaber i Tingbjerg med udgangspunkt i kulturhusets café. Partnerskabet har søgt 2,8 mio. kr.  i støtte til projektet i Kulturstyrelsens pulje til kultur i udsatte boligområder i en 3-årig periode med en samlet medfinansiering fra partnerkredsen på 3,2 mio. kr. Kultur- og Fritidsforvaltningens andel i medfinansieringen er på 500 t.kr. årligt, primært udgjort af medarbejdertimer og lokaleleje, samt 30 t.kr. årligt til støtte til kulturarrangementer. Udgifterne afholdes inden for Kultur Ns budget.   

Det foreslås at afsætte 2 mio. kr. til, i samarbejde med en ekstern aktør, at gøre projektet bydækkende og kopiere modellen til andre caféer på kultur- og fritidsinstitutioner indenfor rammen af kommunens ghettoindsats fx i Mjølnerparken, Bispeparken og Hørgården. Modellen forener ambitioner for lokale partnerskaber, fællesskaber, sundhed og bæredygtighed i byens udsatte boligområder med ambitionerne om at udvikle madtilbuddet i caféer i byens kultur- og fritidsinstitutioner.

2) Uddannelsestilbud til caféforpagtere (1 mio. kr. i 2020-2023)

For at løfte kvaliteten af madtilbuddene på byens kultur- og fritidsinstitutioner, er der gennem de seneste år indført nye krav og forventninger til caféforpagterne, bl.a. økologikravet på 90 pct. samt Kultur- og Fritidsudvalgets fire pejlemærker for ansvarlig cafédrift. Derudover vil målsætningerne i den nye Mad- og Måltidsstrategi stille nye krav til forpagterne om at levere mere plantebaserede og klimavenlige madtilbud. Disse krav presser mange forpagteres daglige drift og forretningsmodel. 

Det foreslås at afsætte en varig servicebevilling til Københavns Kommunes ”Madkvalitetsaftale” på 250 t. kr. årligt til uddannelsestilbud til caféforpagtere i byens kultur- og fritidsinstitutioner. Uddannelsestilbuddet er et tilbud til eksisterende forpagtere, men kan formuleres som krav i fremtidige forpagtningsaftaler. For at opnå størst mulig effekt, kobles uddannelsestilbuddet i videst muligt omfang til de øvrige uddannelsestilbud til Københavns Kommunes køkkenpersonale, der i dag er en del af ”Madkvalitetsaftalen”. Udvikling og afvikling af uddannelsestilbuddet vil blive udbudt til en ekstern samarbejdspartner som en del af "Madkvalitetsaftalen 2020-2024".

3) Copenhagen Cooking & Food Festival som signaturevent (4 mio. kr. i 2020-2023)

Med støtte fra Københavns Kommune har Copenhagen Cooking & Food Festival de seneste år arbejdet aktivt med FNs Verdensmål for at fremme væsentlige dagsordener som ligestilling og bæredygtighed i madverdenen. Derudover har festivalen gennem ”Smag på gaden” og ”Mad på kanten” søgt at brede mad- og måltidsoplevelser ud til flere dele af byen og til byens udsatte boligområder. Bevillingen fra Københavns Kommune udløber i 2019.

Det foreslås at afsætte 1 mio. kr. årligt til at gøre Copenhagen Cooking & Food Festival til Københavns signaturevent for mad og et bæredygtigt fødevaresystem. Med støtten kan festivalen bruges som et aktivt redskab til at brede mad-dagsordenen ud til alle dele af byen, udvikle og fremme nye metoder til mere bæredygtige events, bringe landet ind til byen og styrke væsentlige dagsordener som klima, ligestilling og en bedre madkultur i hele byen. Samtidig skal festivalen indsamle og formidle relevant viden om bæredygtig eventafvikling således, at erfaringerne kan bruges ved fremtidige megaevents som fx Tour de France, World Outgames – Copenhagen 2021 m.fl. Finansieringen bruges som løftestang til at rejse yderligere 2-3 mio. kr. årligt fra private partnere, fonde mv.

4) Forum for bæredygtig madscene i København (350 t. kr. i 2020)

Skal Københavns Kommune lykkes med at indfri ambitionerne i Mad- og Måltidsstrategien om at motivere og inspirere til en mere bæredygtig madkultur for alle københavnere, er der behov for et tæt samarbejde med byens og oplandets madbranche. Langt de fleste måltider i København er ikke offentlige måltider, men vælges, tilberedes, serveres og købes som en del af københavnernes daglige liv i byens supermarkeder, restauranter, festivaler og i københavnernes egne køkkener.  

Det foreslås at afsætte 350 t. kr. til afvikling af et forum for bæredygtig mad i København. Formålet er at samle 40-50 af byens og oplandets madaktører (producenter, restauratører, iværksættere, detailkæder og organisationer) om at udvikle konkrete anbefalinger til, hvordan samarbejdet om at inspirere og motivere københavnerne til en mere bæredygtig madkultur kan styrkes. Anbefalingerne vil kunne danne grundlag for nye partnerskaber og vil indgå i det videre arbejde med implementeringen af Mad- og Måltidsstrategien.

Tabel 1. Samlet oversigt over aktiviteter.

Forslaget indeholder samlede serviceudgifter for 7,4 mio. kr. i 2020-2023. Aktiviteterne i forslaget kan besluttes uafhængigt af hinanden.

Aktiviteter i forslaget

(1.000 kr. – 2020 p/l)

Styrings-område

Kategorisering af anlægsønsker*

2020

2021

2022

2023

I alt

Lokale partnerskaber - Tingbjerg Kulturhus som model for madfællesskaber i udsatte boligområder

Service

-

250

750

750

250

2.000

Uddannelsestilbud til caféforpagtere

Service

-

250

250

250

250

1.000

Copenhagen Cooking & Food Festival som signaturevent

Service

-

1.000

1.000

1.000

1.000

4.000

Forum for bæredygtig madscene i København

Service

 

350

 

 

 

350

Udgifter i alt

 

 

1.850

2.000

2.000

1.500

7.350

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, udarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen et budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2020. Økonomiforvaltningen vil udarbejde et samlet cover for alle budgetnotater vedrørende mad- og måltidsstrategien og fremlægge et scenarie med prioriterede aktiviteter.  

 

Mette Touborg

                            /Aravni Jakobsen     

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. august 2019:

Der blev begæret afstemning om at indsatserne 1-3 henvises til budgetforhandlingerne. 

Et flertal (Kasandra Behrndt-Eriksen, Simon Strange, Jonas Bjørn Jensen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild, Maria Frej og Christopher Røhl Andersen) stemte for at indsatserne 1-3 henvises til budgetforhandlingerne.

Ingen stemte imod.

Karina Rohrberg Jessen undlod at stemme.

Kultur- og Fritidsudvalget havde dermed godkendt at indsatserne 1-3 henvises til budgetforhandlingerne.

 

Der blev begæret afstemning om at indsats nr. 4 henvises til budgetforhandlingerne.

Et mindretal (Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild og Christopher Røhl Andersen) stemte for at henvise indsats nr. 4 til budgetforhandlingerne.

Et flertal (Kasandra Behrndt-Eriksen, Jonas Bjørn Jensen, Simon Strange, Jens Kjær Christensen og Maria Frej) stemte imod.

Karina Rohrberg Jessen undlod at stemme.

Kultur- og Fritidsudvalget havde dermed forkastet at henvise indsats nr. 4 til budgetforhandlingerne.

Til top