Mødedato: 22.06.2006, kl. 16:00

Øvelokaler på Refshaleøen

Se alle bilag

Øvelokaler på Refshaleøen

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 22. juni 2006

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

21.      Øvelokaler på Refshaleøen

(KFU 318/2006)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget anbefaler, at Borgerrepræsentationen godkender,

at der i budget 2006 afsættes 800.000 kr. på Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling Kultur og Fritid, konto 3.75.1 (Fritidsaktiviteter uden for folkeoplysningsloven) som opstarttilskud til foreningen RMK Refshaleøen

at beløbet finansieres af Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling Kultur og Fritid, konto 3.74.1(Lokaletilskud)

at Kultur- Fritidsforvaltningen bemyndiges til at udbetale opstarttilskuddet

at Kultur- og Fritidsforvaltningen bemyndiges til at indgå aftale med foreningen om et årligt tilskud på 2 mio. kr.

at det årlige tilskud finansieres af Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling, Kultur & Fritid, konto 3.74.1 (Lokaletilskud).

 

 

RESUME

I forbindelse med budget 2006 blev det besluttet at afsætte 2.000.000 kr. til at udvide kapaciteten af øvelokaler i København ved at indrette en bygning på Refshaleøen tilhørende REDA A/S til øvelokaler. Tanken var, at REDA skulle finansiere en ombygning af lokalerne til øvelokaler og derefter udleje dem.

 

Med denne indstilling gives der dels en status på det hidtidige arbejde samt forslag til, hvordan kommunen kan medvirke til at projektet startes.

 

Det foreslås at tilskuddet til foreningen gives udenom folkeoplysningsloven, og at der gives et startstilskud til foreningen.

 

De første øvelokaler forventes at kunne åbne primo 2007 og resten i løbet af foråret.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

I efteråret 2005 indledte Kultur- og Fritidsforvaltningen, initiativtagerne og ejeren REDA A/S drøftelser med henblik på at sikre en fremdrift i projektet. Kort efter gik Rytmisk Musik Danmark konkurs som følge af problemer med medlemsregistreringen og rapporteringen til Dansk Ungdoms Fællesråd. Rytmisk Musik Danmark havde været stærkt engageret i projektet både i forhold til det organisatoriske og lydtekniske. Da denne organisation forsvandt, var det nødvendigt at finde andre initiativtagere, der kunne løfte opgaven at danne en forening og indgå kontrakt med udlejer.

 

Det skal bemærkes, at kommunen efter "lånebekendtgørelsen" ikke kan indgå et lejemål uden at deponere lejen for hele kontraktperioden. Det er således nødvendigt at have en forening som lejer af lokalerne.

 

Forvaltningen kontaktede nogle musikere, som tidligere havde været involveret i andre projekter, og de indvilgede i at fortsætte processen.

 

Herefter dannedes foreningen RMK Refshaleøen. Foreningen er dannet efter almindelige foreningsretlige principper og opfylder betingelserne for at blive godkendt som folkeoplysende forening.

 

Foreningens bestyrelse har efterfølgende holdt en række møder med REDA A/S og med eksterne konsulenter med henblik på at sikre, at øvelokalerne indrettes hensigtsmæssigt. Ligeledes har der været afholdt møder mellem parterne og forvaltningen for at udvikle en driftsmodel.

 

På den baggrund foreslås det dels, at tilskuddet gives til foreningen udenom folkeoplysningsloven, dels at der gives et opstartstilskud til foreningen, og endelig at forvaltningen bemyndiges til at udbetale tilskuddet under nogle nærmere givne betingelser

 

Projektet

Med projektet indrettes der ca. 57 øvelokaler i bygningen.

 

Budgettet balancerer på 4,3 mio. kr. årligt, hvor kommunens tilskud og kontingenter er de væsentligste indtægtsposter.

 

Initiativtagerne har undersøgt interessen i miljøet og vurderer, at 120 bands umiddelbart står og mangler lokaler. Der budgetteres med 700 medlemmer.

 

Såfremt denne indstilling tiltrædes forventes de første øvelokaler at kunne åbne primo 2007 og resten i løbet af foråret.

 

 

Forholdet til folkeoplysningsloven

Efter folkeoplysningsloven stilles offentlige lokaler vederlagsfrit til rådighed, mens foreninger får dækket 75 % af udgifterne forbundet med et lejemål eller egne lokaler efter nogle nærmere angivne regler. Der fradrages i tilskuddet for medlemmer over 25 år, når denne andel udgør over 10 % af foreningens medlemmer. Reglen kendes som 25-årsreglen.

 

Denne regel kan svække det økonomiske fundament for flere folkeoplysende foreningstyper, bl.a. musikerne. Dette fordi mange bands har en relativ stor andel af musikere over 25 år.

 

På den baggrund foreslås det, at der indgås en aftale med foreningen om at kommunen yder et tilskud på op til 2 mio. kr. om året til foreningen. Tilskuddet ydes under forudsætning af, dels at foreningen er "i drift", dels på baggrund af fremmødet og dels ud fra en forudsætning om at mindst halvdelen af medlemmerne i foreningen er under 25 år. Kultur- og Fritidsforvaltningen bemyndiges til at indgå aftalen med foreningen.

 

Det skal for god ordens skyld bemærkes, at andre kommuner f.eks. Århus har lavet tilsvarende modeller.

 

Det skal ligeledes bemærkes, at ordningen kan føre til at andre øvelokaleforeninger vil ønske at få tilsvarende ordning. Til det er der at bemærke, dels at der er tale om en ny aftale, dels at det vil kræve tilførsel af yderligere midler til området såfremt 25-årsreglen ikke skal gælde for andre foreninger.

 

Opstartstilskud

Da der er tale om en nystiftet forening råder den ikke over et beløb til opstart af projektet herunder særligt at betale depositum på kr. 700.000. Foreningen har derfor ansøgt forvaltningen om et opstartstilskud på kr. 900.000.

 

Under folkeoplysningsudvalget er afsat en udviklingspulje, der kan anvendes til opstart af nye foreninger for børn og unge. Efter denne puljes praksis gives der normalt ikke til depositum, ligesom administrative udgifter i den ansøgte størrelse ikke vil kunne bevilges.

 

Det indstilles, at der gives foreningen et opstarttilskud på kr. 800.000 til at sætte foreningen i gang og betale depositum. Forvaltningen vurderer, at det er nødvendigt for at sikre at foreningen kommer i gang. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslås bemyndiget til at afgøre hvilke udgiftsposter, der kan støttes og til at udbetale tilskuddet i rater efterhånden som pengene skal anvendes. Foreningen aflægger regnskab for tilskuddene. Ved administrationen anvendes samme procedurer som for folkeoplysningsudvalgets udviklingspuljer.

&nbs p;

Miljøvurdering

Indstillingen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

Økonomi

Der er afsat 2 mio. kr. på budget 2006 og frem til formålet.

 

Høring

Der har ikke været foretaget høring, men REDA A/S og RMK Refshaleøen har bidraget til indstillingen.

Bilag

1.       Driftsbudget for RMK Refshaleøen

2.       Opstartsbudget

 

 

Carsten Haurum

 

/ Mads Kamp Hansen

 

 


 

Til top