Mødedato: 22.03.2007, kl. 13:00

Ny idrætsstrategi

Se alle bilag

Ny idrætsstrategi

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 22. marts 2007

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

8.      Ny idrætsstrategi

(KFU 162/2007)

 

 

Borgerrepræsentationen har besluttet, at der skal formuleres en ny strategi for, hvordan idrættens vilkår kan forbedres med henblik på folkesundhed, integration og forebyggelse mo d ungdomskriminalitet.

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1.1. at Kultur- og Fritidsudvalget sender forslag til 'Ny idrætsstrategi' i høring hos DIF København, DGI Storkøbenhavn, DFIF Storkøbenhavn, Idrættens Tænketank, Team Copenhagen, Folkeoplysningsudvalget, Brugerbestyrelserne på de københavnske idrætsanlæg, Integrationsrådet, SSP, Ældrerådene, Handicaporganisationerne, lokaludvalgene og de politiske udvalg

2.2. at høringsfristen bliver fire uger, hvorefter forslaget med høringssvar forelægges Kultur- og Fritidsudvalget til endelig behandling.

 

Problemstilling

I forbindelse med budget 2007 vedtog Borgerrepræsentationen følgende (BR 477/06):

"(…) Idrætten kan bl.a. være med til at forbedre folkesundhed og integration samt forebygge mod især ungdomskriminalitet. Parterne er derfor enige om at formulere en ny strategi for, hvordan idrættens vilkår kan forbedres i København.

 

Indstillingen om ny strategi for idrættens vilkår forelægges Borgerrepræsentationen før sommeren 2007 med henblik på at kunne indgå i budgetforhandlingerne for 2008."

 

Løsning

Forslag til en strategi/handleplan på idrætsområdet, benævnt Strategi F, tager udgangspunkt i de københavnske børn og unge, der enten ikke af sig selv finder vej til idrætten, eller som bevidst vælger idrætten fra, fordi den ikke længere passer til dem (frafald). Der er dermed tale om en aktiv strategi, der har til formål at modvirke den sociale ulighed i børn og unges idrætsdeltagelse (bilag 1).

 

Strategi F består af fire udvalgte indsatsområder. Ansvaret for implementeringen af den samlede strategi forankres i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

 

I Strategi F skal der arbejdes med udvikling af:

o       Faciliteter og aktiviteter

o       Foreningsudvikling og frivillighed

o       Facilitering af tværfagligt samarbejde på idrætsområdet

o       Ferieaktiviteter

 

Faciliteter og aktiviteter:

Lokalområdet er fortsat det sted, hvor langt de fleste dyrker idræt. Derfor skal udviklingen af idrætsfaciliteter i nærmiljøet prioriteres højt.

 

Et af de forhold, der har størst betydning for udviklingen af foreningen som en sammenhængende enhed, er adgangen til et samlingspunkt i form af klubhus eller klublokale. Hvis foreningerne skal kunne modtage og fastholde flere børn og unge – især de marginaliserede grupper –, skal vilkårene for klubbernes sociale liv forbedres.

 

I mange lokale idrætshaller færdes dagligt børn og unge uden tilknytning til foreningslivet. De benytter idrætshallen som et værested frem for et aktivitetssted. Ved at give lokale foreninger mulighed for at udvikle aktivitetstilbud som fx Åben hal, Familiedag og Midnatsidræt øges muligheden for at nå de foreningsløse.

 

Følgende foreslås:  

·        pulje til etablering af nye klublokaler – 5,0 mio.kr.

·        ansættelse af 4 aktivitetsmedarbejdere tilknyttet 8 idrætshaller – 1,5 mio.kr.

·        aktivitetsmidler til 8 idrætshaller – 0,8 mio.kr.

 

Foreningsudvikling og frivillighed:

Det frivillige arbejde er hjørnestenen i foreningslivet. Derfor er der behov for dels at værdsætte og synliggøre indsatsen, dels at understøtte og udvikle frivillighedsarbejdet. Derudover skal der gives mulighed for at arbejde med nye og anderledes foreningsstrukturer og aktiviteter.

 

Følgende foreslås:

·        ansættelse af 2 medarbejdere på ½ tid – 0,4 mio.kr.

·        midler til foreningernes frivilligpleje – 0,2 mio.kr.

·        kursusafholdelse – 0,2 mio.kr.

·        pulje – 1,0 mio.kr.

 

Facilitering af tværfagligt samarbejde på idrætsområdet:

Projektkulturen er en central del af idrætslivet i København. Kultur- og Fritidsforvaltningen skal påtage sig rollen som facilitator med ansvar for koordinering og igangsætning af nye projekter og samarbejdsflader – primært i lokalområderne.

 

Følgende foreslås:

·        ansættelse af 2 medarbejdere på ½ tid – 0,4 mio.kr.

 

Ferieaktiviteter:
Under Folkeoplysningsudvalget afsættes en pulje til foreninger, der ønsker at tilbyde aktiviteter i ferieperioden.

 

Følgende foreslås:

·        oprettelse af pulje – 0,5 mio. kr.

 

 

De samlede udgifter til 'Ny idrætsstrategi' er 10 mio.kr årligt.

 

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

Forudsat, at Kultur- og Fritidsudvalget tiltræder indstillingen, sendes 'Ny idrætsstrategi' i høring i perioden 24/3 – 21/4 2007. Sagen forventes forelagt med høringssvar for Kultur- og Fritidsudvalget den 3. maj 2007, hvorefter sagen forelægges for Borgerrepræsentationen.

 

Bilag

Øvrige bilag

1.      Ny idrætsstrategi.

 

                                            Carsten Haurum

                                                         /Mads Kamp Hansen

 

 


 

Bilag

Til top