Mødedato: 22.03.2007, kl. 13:00

Etablering af en filmfond i Hovedstadsområdet høring.

Se alle bilag

Etablering af en filmfond i Hovedstadsområdet høring.

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 22. marts 2007

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

3.      Etablering af en filmfond i Hovedstadsområdet høring.

(KFU 156/2007)

 

 

Kultur- og Fritidsudvalget skal udtale sig om et forslag fra Copenhagen Capacity til en ny strategi for et samlet filminitiativ i København.

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at denne indstilling fremsendes som høringssvar til Økonomiforvaltningen.

 

Problemstilling

I forbindelse med vedtagelsen af kommunens budget for 2007 blev der afsat 1 mio. kr. til det videre arbejde i Copenhagen Capacity med at etablere en filmfond i Hovedstadsområdet. Midlerne skulle bruges til at søge medfinansiering fra eksterne parter, som skal investere i udvikling og produktion af primært engelsksprogede film.

I det oprindelige forslag fra Copenhagen Capacity forudsattes en filmfond på 40 mio. kr. årligt. Finansieringen skulle i startfasen fortrinsvis bestå af offentlige midler.

Det langsigtede mål om en større fond fastholdes i det nye forslag fra Copenhagen Capacity, men da det ikke har været muligt at opnå den nødvendige offentlige finansiering, anlægges en ny strategi gående ud på at starte fonden på et lavere niveau og med en længere opbygningsfase. Desuden opbygges filmfonden som et bredere netværksinitiativ, der skal involvere branchen, investorer og offentlige parter, og understøtte og medvirke til opbygning af fonden. Endelig baseres opbygningen af fon den mindre på offentlig finansiering og i højere grad på private investeringer.

Copenhagen Capacity foreslår en samling af Copenhagen Film Fund og Oresund Film Commission med henblik på en samlet fokuseret indsats for at tiltrække internationale filmproduktioner.

Økonomiforvaltningen ønsker en udtalelse fra Kultur- og Fritidsudvalget om den ny strategi.

 

Løsning 

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede den 11. august 2005 (KFU 273/2005) muligheden for at etablere en filmfond i København. Udvalget var positiv over for ideen - idet flere dog mente, at der i lige høj grad var tale om et erhvervspolitisk initiativ som en kulturpolitisk satsning.

 

På samme måde har udvalget på sit møde den 6. april 2006 (KFU 165/2006) drøftet Oresund Film Commission, hvor spørgsmålet om at samtænke arbejdet med filmkommission og filmfond blev rejst.

 

Set i lyset heraf, samt at en samlet finansiering af en filmfond ser ud til at have en længere tidshorisont, finder forvaltningen, at det er fornuftigt at samle indsatsen for at fremme filmproduktion i København. Ved både at arbejde for at opbygge en fond, styrke netværksdannelsen i filmmiljøet og markedsføre byen over for udenlandske producenter udnyttes de samlede ressourcer bedst, og der sikres en sammenhæng mellem de enkelte initiativer ved at samle indsatsen i en organisation.

 

København har et stort potentiale inden for filmområdet, som understøttes af de seneste års succes for dansk film. Potentialet rækker til at udvikle de danske produktioner til det internationale marked og på sigt opbygge en decideret filmindustri med heraf følgende arbejdspladser og kompetencecenter, som kan understøtte beslægtede erhverv inden for den kreative sektor.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen finder, at hvis dette potentiale skal udnyttes, er det nødvendigt, at man fastholder sigtet med at skabe en filmfond i København. Filmfonden er en forudsætning for, at den indsats, som allerede er startet i Oresund Film Commission, ikke falder til jorden. Omvendt kan fondsarbejdet ikke stå alene, men fordrer, at der fortsat arbejdes med de øvrige rammebetingelser.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen anbefaler derfor, at de 1 mio. kr., som er afsat i budget 2007, anvendes til formålet, samt at de overførte midler fra HUR på 0,5 mio. kr. til Oresund Film Commission indgår i finansieringen, sådan som det er forudsat af Copenhagen Capacity.

 

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

Høringssvaret sendes til Økonomiforvaltningen. Sagen skal herefter behandles i Økonomiudvalget, som tager stilling til, om det afsatte beløb skal udbetales.

 

Bilag

Øvrige bilag:

Projektbeskrivelse af 8. januar 2007 fra Copenhagen Capacity

        

                                                                 Carsten Haurum

                                                                                       /Merete Evers Dewilde

 

 


 

Bilag

Til top