Skoleidrætshaller og biblioteker ved skoleudbygninger
Indstilling og beslutning
- at Kultur- og Fritidsudvalget tilkendegiver, hvilke samlokaliseringer af skole, bibliotek og idræt der skal arbejdes videre med, og
- at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at der arbejdes videre med muligheden for, at Hal C stilles til rådighed for en ny folkeskole, hvis der kan indarbejdes et bibliotek på den nye folkeskole på Arsenaløen.
Problemstilling
Med 1.000 nye københavnere hver måned er der løbende behov for flere kultur- og fritidsfaciliteter. Erfaringerne viser samtidig, at det giver en bedre ressourceudnyttelse at samtænke funktioner på tværs af skole- og fritidsområdet. Der er allerede eksempler på kombinerede skole- og folkebiblioteker i Ørestad, på Solvang Bibliotek og på Kirsebærhavens Skole.
Borgerrepræsentationen besluttede 13. oktober 2011, at der altid skal undersøges muligheden for en idrætshal ved nybygning og renovering af folkeskoler.
Løsning
En idrætshal indeholder en håndboldbane på 20 meter x 40 meter.
Et bibliotek, der også rummer et læringscenter, fylder mellem 800 og 1.200 m2. Særlige forhold, som f.eks. nærhed til et andet bibliotek, kan tale for, at der etableres en mindre satellit.
Børne- og Ungdomsforvaltningens bruttoliste til overførselssagen 2014-15:
Skole |
Tilvalgsscenarier og andet af KFF-interesse |
Christianshavns Skole, ny skole |
Folkebibliotek, delvis forlagt idrætsundervisning til Hal C. |
Bellahøj Skole |
Idrætshal. |
Børne- og Ungeforvaltningens bruttoliste til Budget 2016:
Skole |
Tilvalgsscenarier og andet af KFF-interesse |
Husum Skole |
Folkebibliotek |
Sønderbro Skole |
Idrætshal |
Skolen i Sydhavn/Ny skole |
Idrætshal |
Ny skole på Nordøstamager |
Idrætshal |
Udbygningen af Christianshavns Skole med bibliotek
Med Budget 2014 er det besluttet af udvide Christianshavns Skole med 1 spor. Dette åbner for, at skole og bibliotek kan ses i en sammenhæng. BUF arbejder med to scenarier, som har interesse for kultur- og fritidsområdet:
1) Indskoling til Arsenaløen
Indskolingen og fritidstilbud flyttes til et nybyggeri på Arsenaløen ved siden af Hal C, og man bibeholder den nuværende hovedskole på Prinsessegade 45.
Med denne model vil der være ca. 8.000 m2 i overskud i byggeret.
2) Hele skolen flyttes til Arsenaløen
Skolen på Christianshavn samles på den nye matrikel på Arsenaløen. Med denne model vil BUF bruge den samlede byggeret på ca. 12.000 m2. Såfremt Hal C stilles til rådighed for skolen i dagtimerne, vil der være mulighed for at indpasse bibliotek/kulturhus i byggeprojektet frem for idrætssal. En del af den samlede case for denne model vil være et frasalg af de eksisterende bygninger.
Det bemærkes, at i forbindelsen med vedtagelse af budget blev det vedtaget at der skulle arbejdes med en tredje model, hvor skolen bliver på de nuværende to matrikler. En sådan løsning giver ikke mulighed for samtænkning med KFF-funktioner. På Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 5. november 2014 blev det imidlertid besluttet at arbejde med de to ovenstående løsninger.
Giver man Christianshavns Skole fuld råderet over Hal C i dagtimerne, får det konsekvenser for Døttreskolen og Christianshavns Gymnasium. Det betyder også tab af lejeindtægter fra Hal C i størrelsesordenen 275.000 kr. årligt fra udlejning i dagtimerne. En reservation til Christianshavns Skole vil også betyde, at enkelte foreninger, der bruger hallen i dagtimerne til f.eks. afspænding, yoga og badminton, må finde andre lokaler.
Christianshavns Bibliotek ligger i et tredjemandslejemål på Torvegade i det gamle Christianshavn. Biblioteket er med sin placering på 1. sal svært tilgængeligt. En placering af skole og bibliotek på Arsenaløen vil placere biblioteket mere centralt beliggende i forhold til bydelens mange nye boliger i bydelens nordlige ende. Samtidig vil det, med den nye inderhavnsbro, blive en mere central placering i forhold til den nordlige del af Indre By.
Udbygning af Bellahøj Skole med idrætshal (profilskole med fokus på idræt)
En udvidelse af Bellahøj Skole blev vedtaget i Budget 2015, og ønske om en idrætshal kan indgå i forhandlingerne om overførselssagen 2014-15. En idrætshal kan anlægges som en selvstændig enhed uden sammenbygning med den eksisterende skole. En idrætshal, frem for to gymnastiksale, forudsætter, at kunststofatletikbanen nedlægges.
Merudgiften til en idrætshal på 2000 m2 fremfor 2 gymnastiksale skønnes til 40-50 mio. kr. Det bemærkes, at der tidligere har været forslag om at bygge en mindre idrætshal.
Bibliotek på Husum Skole
En udvidelse af Husum Skole var med i forhandlingerne om Budget 2015, og ønske om et bibliotek kan indgå i forhandlingerne om Budget 2016. Ved en udvidelse af Husum Skole kan et biblioteket placeres sammen med skolens læringscenter. Det nuværende folkebibliotek i Husum er uhensigtsmæssigt placeret ovenpå en butik og uden gadekontakt, hvilket gør biblioteket mindre synligt i lokalområdet og giver dårlige adgangsforhold til biblioteket.
Prisen på et nyt bibliotek afhænger af størrelse og placering på skolen. Et bibliotek på f.eks. 850 m2 vurderes at koste 30-45 mio. kr.
Idrætshal på Sønderbro Skole
Sønderbro Skole indgik i forhandlingerne om Budget 2015. BUF oplyser, at skolen kan indgå i forhandlingerne om Budget 2016. En idrætshal kan etableres ved, at den eksisterende gymnastiksalsbygning, som rummer to gymnastiksale, udvides. Hallen sammenbygges med Frankrigsgades Svømmehal, så der skabes et samlet sportscenter i lokalområdet.
Merudgiften ved en idrætshal i stedet for en gymnastiksal anslås til 75-85 mio. kr. I beløbet indgår tekniske tilpasninger af den eksisterende bygning, hvor hallen placeres.
Skolen i Sydhavn/Ny skole
BUF oplyser, at en ny skole kan komme til at indgå i forhandlingerne om Budget 2016. I et område med relativt få idrætsfaciliteter kunne man med stor fordel indtænke en idrætshal til det lokale foreningsliv. Det er alene i et sådant scenarie, at det vil være relevant at se på en ny idrætshal. Ved den eksisterende skole er det ikke muligt på nuværende tidspunkt at finde plads til en sådan.
Ny skole på Nordøstamager
BUF oplyser, at skolen kan komme til at indgå i forhandlingerne om Budget 2016. På Nordøstamager er den eneste indendørsidrætsfacilitet Prismen i Holmbladsgade. Med en ny idrætshal vil man kunne give et løft til et nyt byområde og støtte foreningslivet.
Økonomi
Videre proces
Carsten Haurum
/ Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen, idet Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser at udarbejde de efterlyste budgetnotater.