Mødedato: 22.01.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Valg af destination for Kultur- og Fritidsudvalgets studietur samt oversigt over udvalgets udlandsrejser 2015

Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte forslag til udvalgets studierejse i 2015 samt beslutte destination.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter destinationen for udvalgets studietur den 12.-15. april 2015

Problemstilling

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 26. juni 2014 besluttede udvalget, at udvalgets studietur i 2015 gennemføres fra den 12.-15. april, eventuelt hele ugen.

Der er tradition for, at Kultur- og Fritidsudvalget én gang årligt tager på studietur. Det primære formål med turene er at få inspiration til løsning af konkrete københavnske udfordringer inden for udvalgets opgaveområde.

Kultur- og Fritidsudvalget har tidligere været på studieture til Hamborg (2014), Krakow (2013), Singapore (2012) og Valencia (2011).

Forvaltningen lægger et program og tager kontakt til relevante nøglepersoner på den valgte destination, så udvalget får mulighed for at diskutere politiske og strategiske problemstillinger i løbet af turen.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår følgende destinationer. For hver destination er forhold af særlig betydning samt emner af særlig relevans for Kultur- og Fritidsudvalgets område beskrevet:

1. Liverpool og London, England
Fokus på nyskabende museumsinitiativer og større idrætsevents som katalysator for byudvikling. Derudover er frivillighed, kreative erhverv og turismestrategi med fokus på kultur og sport bærende elementer.

Liverpool har ca. 0,54 mio. indbyggere og er derfor af samme størrelse som København. Byen har undergået en spændende transformation fra industriby til kulturcentrum. Byen har en 2020 plan for turisme med fokus på jobskabelse, som for en stor del er baseret på sport og kultur. Byen tilbyder en bred vifte af kulturelle aktiviteter, hvoraf mange er et resultat af Liverpools status som europæisk kulturby i 2008.

Museum of Liverpool er et af de mest besøgte museer udenfor London. Museets besøgende matcher demografisk Liverpool som helhed - men med en lille overrepræsentation af de svageste grupper. Det er et resultat af et konsekvent fokus på lige adgang til kultur for alle. Liverpool har også ombygget deres hovedbibliotek og indrettet det med alt fra klimareguleret arkiv til poesi og performance.

Fokus på:  1. Drøftelse af byudviklingsstrategier med relevante parter i kommunen, 2. Albert Dock - et udsat område af byen, der er blevet løftet via en bevidst kulturstrategi, 3. The Arena and Convention Centre Liverpool - arena med plads til 11.000 i sammenhæng med konferencecenter og Exhibition Centre Liverpool, 4. Museum of Liverpool, 5. Liverpool Central Library and Archive store.

London har huset et succesfuldt OL. Det er relevant at fokusere på de gevinster og udfordringer, der er forbundet med at lade større idrætsevents være generator for byudviklingen. Konkret kan emner som co-creation og den enorme frivillighedsindsats i forbindelse med OL drøftes. Derudover er mange af de nye OL-anlæg placeret i Newham, et af Londons fattigste områder. Det var en bevidst prioritet og betingelse fra bystyret, at OL skulle bidrage til både miljømæssig og social regenerering af området. Endelig er London unik i forhold til kreative erhverv.

Fokus på:
1. OL-anlæg i Newham, 2. Havneområdet London Docklands, 3. Inddragelse af frivillige, 3. Googlehuset og start-ups, 4. Tech City initiativ, 5. Nesta - NGO, der arbejder med innovation. 6. Filmlondon

2. Tallinn, Estland
Gennemgribende brug af digitale løsninger og partnerskaber indgået på tværs af offentlige og private instanser, der i dag udgør fundamentet for Estlands udvikling og interne sammenhængskraft.

Siden uafhængigheden fra Sovjetunionen i 1991 har Estland gennemgået en gennemgribende digital udvikling, der i dag har gjort landet til det første i verden med en bred funderet e-governance infrastruktur. De har f.eks. elektroniske valg. En studietur til Tallinn vil have hovedfokus på den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi. Derudover regnes Tallinn for at være en af Nordeuropas bedst bevarede byer og er på UNESCOs verdensarvsliste.

Fokus på: 1. The eGovernance Academy (eGA) - NGO, grundlagt for at udvikle de mange digitale muligheder i både administration og services på brugervenlig vis, 2. Proge Tiiger - et digitalt uddannelsesprogram under Innovationscentret for Digital Uddannelse i Estland, 3. ICT DEmo Center samt RIA (digitaliseringsstyrelsen) - historien bag Estlands digitale løsninger og oplev konkrete eksempler, 4. Elektroniske valg  

3. Berlin, Tyskland
Alternative scener, biblioteksområdet og den kreative sektor, herunder film- og tv-produktion.

Berlin har en stor andel af unge under 25 år, og det afspejler sig i samarbejdet mellem skoler, ungdomsuddannelser og den kreative sektor med kommunen som medspiller. Byen har en stor kreativ sektor, der spænder fra film over teater og opera til medier og mode. Det gør byen til trækplaster for yderligere kreative udøvere og virksomheder.

Filmfestival og andre sektorevents er med til at understøtte denne udvikling. Berlin huser desuden mere end 1000 biblioteker og 1200 sportsanlæg, heraf flere store arenaer. De muliggør de store sportsevents, som Berlin også satser på.

Fokus på:  1. Kreativ Gesellschaft - kommunal institution til fremme af byens kreative industrier, 2. Velodrom im Europa-Sportspark - et af de tre svømmestadioner i brug under EM, 3. Tischlerei - en af Berlins eksperimentelle operascener.  

4. Lissabon, Portugal
Historisk by og moderne kulturmetropol med kant og gadekunst

Lissabon har ca. 0,56 mio. indbyggere og Storlissabon ca. 2,7 mio. indbyggere og ligner således København i  størrelse. Lissabon har en sammensat befolkning, da ca. 30 % har rødder i de tidligere kolonier i Afrika, Brasilien og Indien.
 
Lissabons dynamik kommer blandt andet til udtryk ved bystyrets målrettede satsning på gadekunst i byens rum. Kunstnerne er inviteret af bystyret, så det kan formuleres som street art "under kontrol". Over 200 kunstnere har således indtil videre malet gavle, murværker og byudstyr for gadekunstinitiativet Galeria de Arte Urbana. Street art har længe været udbredt i Lissabon, især i bydelen Bairro Alto, hvor facader og mure står som en slags historisk opslagsværk over nutidige og tidligere, lokale kunstnere.

Fokus på: 1. Galeria de Arte Urbana (GAU) - navnet på projektet, der markedsfører Lissabon som førende Europæisk by indenfor "Street art", 2. Byudvikling i Lissabons udsatte områder, 3. Fado Museet - lille museum med dybe rødder i portugisisk musikkultur, 4. Det store område lidt udenfor Lissabon, hvor verdensudstillingen EXPO fandt sted i 1998.

5. Toronto, Ontario, Canada
Massiv satsning på kreative erhverv for at tiltrække investeringer og skabe arbejdspladser

Ontario/Toronto har satset massivt på de kreative erhverv (især film og tv), herunder via skattefradrag og et offentligt engagement gennem Ontario Media Development Corporation (OMDC). OMDC arbejder for at tiltrække investeringer, skabe arbejdspladser, promovere de canadiske mediebrancher internationalt og styrke innovation og udvikling af nye forretningsmodeller og samarbejder i Ontarios kreative mediebrancher. OMDC har også ansvaret for at administrere en række støtte- og skattefradragsordninger for de kreative mediebrancher.

Visionen for staten Ontario var at gøre den til et internationalt ”center of excellence” for kreative brancher og styrke udvikling, produktion og branding af canadisk indhold i form af både film, tv, musik, spil og litteratur. Film- og tv-industrien er Canadas største, og de kreative mediebrancher i Ontario er i dag de tredjestørste i Nordamerika kun overgået af Californien og New York (2009).

Fokus på: 1. Kreative Erhverv, 2. Film- og tv industrien, 3. Mars Discovery - uafhængig institution, der arbejder i krydsfeltet mellem små virksomheder, akademiske og forskningsmæssige sektorer og det offentlige.

Andre konferencer eller studieture for KFU i 2015
Bibliotekskonferencen IFLA, udvalget kan deltage i, vil i 2015 blive afholdt fra den 15.-21. august  i Cape Town, Sydafrika.

Forslag til studietur i 2016
Visse destinationer uden for Europa kræver længere forberedelse. Hvis udvalget ønsker at tage på studietur til Beijing, bør det besluttes nu, men vente til 2016, så der er den nødvendige tid til planlægning.

København har en søsterbyaftale med Beijing og har underskrevet en aftale inden for turisme, bæredygtig udvikling og clean tech.

Kina står overfor voksende udfordringer, fx på miljø- og sundhedsområdet, som danske kompetencer kan være med til at løse. Danmarks ambitiøse klimamål og Københavns fokus på grøn transport og smart city-løsninger gør, at Copenhagen-regionen er et attraktivt sted at udvikle og teste nye løsninger til det bæredygtige samfund.

Samtidig har København et fokus på tiltrækning af kinesiske turister. H.C. Andersen, Den Lille Havfrue, Kongehuset og Royal Copenhagen er de traditionelle brands, som København er kendt for i Kina. Men turisterne er i stigende grad åbne overfor nye turistoplevelser.  Wonderful Copenhagen har lanceret kinesiske platforme og indledt samarbejde med nogle af de størtste kinesiske rejsearrangører. Københavns Turistinformation kan udvikle kulturturismen og bygge bro mellem de traditionelle brands som liveability, kreativ storby m.v.

Afhængigt af programmet kan turen lægges forår eller efterår 2016. Lægges turen ultimo september/primo oktober, vil udvalget være i byen i forbindelse med Bejing Design Week. Her er fokus på bæredygtig udvikling, velfærdsdesign, smart city, kreative erhverv og kultur.

Fokus på: 1. Beijing Design Week, 2. Velfærdsdesign, 3. Kulturturisme, 4. Kreative Erhverv 

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Når Kultur- og Fritidsudvalget har besluttet destinationen for udvalgets studietur i 2015, vil forvaltningen udarbejde en konkret indstilling til udvalget med nærmere program, budget og beskrivelser.


Carsten Haurum



                            /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. januar 2015:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at destintationen for udvalgets studietur i april 2015 bliver Lissabon.
Til top