Mødedato: 22.01.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Medlemsforslag om Underholdningsorkestret

Kultur- og Fritidsudvalget skal behandle medlemsforslaget.

Indstilling og beslutning

Venstre og Dansk Folkeparti har anmodet om, at følgende medlemsforslag optages på dagsordenen for Kultur- og Fritidsudvalgets møde torsdag den 22. januar 2015:

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget anmoder Kultur- og Fritidsforvaltningen om at optage drøftelser med foreningen Danmarks Radios UnderholdningsOrkester med det formål at undersøge, om der er grundlag for at der fremadrettet vil kunne indgås en forpligtende samarbejdsaftale/partnerskab mellem Københavns Kommune og den fremtidige forening Underholdningsorkestret,
  2. at der gives forhåndstilsagn om bevilling på 500.000 kr. til Foreningen Danmarks Radios UnderholdningsOrkester i 2015 under forudsætning af, at der indgås en forpligtende samarbejdsaftale. Der anvises dækning for beløbet på udvalgets konto 3.35.64.1,
  3. at Kultur- og Fritidsforvaltningen senest på mødet den 26. marts 2015 forelægger Kultur- og Fritidsudvalget en konkret indstilling om sagen.

Problemstilling

Motivering

Som bekendt har Danmarks Radio lukket Danmarks Radios Underholdningsorkester på grund af sparehensyn. På denne baggrund er der nu etableret en forening, der har til formål at videreføre underholdningsorkestret uden for Danmarks Radios rammer. Videreførelsen forventes gennemført af en forening, der skal hedde foreningen Underholdningsorkestret, eller af en fond, stiftet af foreningen. Der vil efter de foreliggende oplysninger ligeledes blive oprettet en venneforening.

Forslagsstillerne er af den opfattelse, at Københavns Kommune altid bør være proaktive i at se og afsøge muligheder, som kan bidrage til, styrke og brande København, hvorfor det vil være yderst oplagt også fremadrettet kan tilbyde byens borgere og gæster kulturinstitutioner med udgangspunkt i konkrete initiativer, som netop bidrager aktivt til og styrker København. Forslagsstillerne lægger i den forbindelse vægt på, at et underholdningsorkester, der er hjemmehørende i Københavns Kommune, vil være med til at brande København som en international metropol

Forslagsstillerne understreger, at det med nærværende forslag ikke er tanken, at kommunen skal drive orkestret. Foreningen skal selv rejse de fornødne midler, der skal til, for fremadrettet at kunne drive orkestret, bl.a. via private virksomheder og fonde. Foreningen har oplyst, at der i første omgang skal indsamles minimum 3 millioner kr. for, at det overhovedet er realistisk at drive orkestret fremadrettet. Det skal i den forbindelse endvidere præciseres, at kommunen naturligvis ikke må yde et tilskud til DR for at Underholdningsorkestret videreføres i DR-regi. Derimod er det den umiddelbare vurdering, at en kommune i overensstemmelse med kommunalfuldmagtsreglerne vil kunne yde et tilskud til et lokalt orkester. Derfor er det også forudsætningen, at Underholdningsorkestret bliver hjemmehørende i Københavns Kommune.

Forslagsstillernes intention er, at Københavns Kommune kan indgå et forpligtende samarbejde/partnerskab, hvor kommunen bidrager i størrelsesordenen minimum 500.000 kr. årligt mod, at orkestret indgår en forpligtende aftale om at bidrage til Københavns Kommune i form af koncerter som bl.a. medvirker til at åbne rådhuset yderligere op og inviterer borgere ind, samtidig med andre forpligtende aktiviteter.

Det være sig aktiviteter, som bidrager til byens børn og unge, særligt på dagtilbuds-og folkeskoleområdet, hvor musik som et aktivt integreret værktøj krydser kulturelle baggrunde, har en positiv indvirkning på dannelse, en positiv indvirkning på indlæring og inklusion. Tillige har musik en positiv indvirkning ift. udadreagerende børn og børn med diagnoser, nedbringelse af mobning mv. Hertil kan og bør tænkes i partnerskaber med relevante aktører inden for forskning på børn- og ungeområdet ift. at skabe yderligere evidens for det der virker, fremfor det vi tror der virker.

Herudover tænkes også i samarbejder der kan skabe yderligere styrkelse og udvikling af den københavnske musikskole, samt samarbejder med kreative erhvervspartnerskaber og initiativer i samarbejde med aktører som bidrager til Københavns kreative iværksættermiljø. Det være sig eksempelvis ’Lydens Hus’ i København, verdens første vækstfabrik med speciale inden for lyd, hvor der kan tænkes i kreative iværksætterprojekter med udgangspunkt i lyd og musik, hvor Danmark og herunder i særlig grad København er spydspids og fortsat bør være blandt de fremmeste på området.

Netop musik, lyd, det kreative og iværksætteri understøtter også den meget aktuelle folkeskolereform, særligt når det handler om at åbne folkeskolen op ud mod det omkringliggende samfund og styrke det kreative, erhvervsmæssige og musiske indhold, og samtidig give ekstra værktøjer til at styrke skolernes mulighed for at arbejde tværfagligt og styrker elevernes iværksættergen og kreative gen. Alle initiativer, der også på sigt for alvor kan sætte København i spidsen som kreativ iværksætteri- og vækstmetropol, som bl.a. overborgmesteren har udtrykt som ambition for byen, og som også forslagsstillerne er særligt varme fortalere for.

Ydermere kan tænkes i samarbejder til glæde for byens ældre. Det være sig eksempelvis i forhold til koncerter på plejecentre mv., hvor musikken bl.a. bidrager til livskvalitet og deraf styrkelse af den mentale sundhed. Herudover forefindes dokumenteret effekt af, at anvendelse af musikaktiviteter og musik, og særligt levende musik, har en positiv effekt på borgere med demens, kan mindske urolig og agiteret adfærd, kan medvirke til at nedbringe omfanget af medicinering mv.

I forlængelse heraf kan der deraf umiddelbart peges på følgende elementer, der i relevant omfang bør indgå i en evt. kommende forpligtende samarbejdsaftale:

  • at Underholdningsorkestret bliver hjemmehørende i Københavns Kommune under det officielle navn: Københavns Underholdningsorkester (KUO) / Copenhagen Chamber Orchestra (CCO).

  • at KUO i 2015 som minimum forpligter sig til f.eks. årlig afholdelse af nytårskoncert(er) på Københavns Rådhus, et antal koncerter målrettet børn og unge på de københavnske folkeskoler og institutioner og et antal koncerter målrettet beboere, pårørende m.fl. på Københavns plejecentre o.l., samt bidrager og deltager aktivt i Københavns øvrige kultur- og musikliv, samt bidrager til Københavns kreative iværksættermiljø.

  • at muligheder og initiativer, der understøtter og bidrager til den nye folkeskolereform og musikskoleundervisningen i Københavns Kommune undersøges i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen.

  • at muligheder og initiativer, der understøtter og bidrager til Københavns kreative iværksættermiljø undersøges i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

  • at muligheder og initiativer, der understøtter og bidrager til Københavns ældres, samt ressourcesvage såvel som socialt udsatte borgeres livskvalitet og mentale sundhed undersøges i samarbejde med henholdsvis Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen.

Det er som anført forslagsstillernes vurdering, at Københavns Kommune i et forpligtende samarbejde/partnerskab bør bidrage med minimum 500.000 kr. årligt, som forudsætter at underholdningsorkestret bidrager til kommunens kultur- og musikliv, samt kreative iværksættermiljø med konkrete initiativer, projekter og indsatsområder, som beskrives og effektmåles efter nærmere aftalte kriterier parterne imellem.

Da Underholdningsorkestret har behov for en forholdsvis hurtig økonomisk afklaring foreslås, at der i første omgang indgås en samarbejdsaftale for 2015, og at de 500.000 kr. finansieres via udvalgets konto 3.35.64.1. Med hensyn til finansieringen efter 2015 skal spørgsmålet indgå i de kommende forhandlinger om Budget 2016.

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. januar 2015:

Der blev begæret afstemning om medlemsforslaget.

Et mindretal (Carl Christian Ebbesen og Michael Gatten) stemte for medlemsforslaget.
Et flertal (Trine Schaltz, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Rikke Lauritzen, Allan Ahmad og Tommy Petersen) stemte imod.
Jens-Kristian Lütken undlod at stemme.

Medlemsforslaget blev således forkastet.



Trine Schaltz, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Rikke Lauritzen, Allan Ahmad og Tommy Petersen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:
"Socialdemokraterne, Enhedslisten, SF og Radikale stemmer imod indstillingen, da vi mener, at det er Underholdningsorkesteret, der er bedst til at definere, hvordan de eventuelt kan indgå samarbejde med kommunen.
Som alle andre aktører er Underholdningsorkesteret derfor meget velkomne til at sende en ansøgning med deres ideer om et samarbejde med kommunen."

Til top