Orientering om tværgående brugerundersøgelse i KFF 2014
Indstilling og beslutning
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen om den tværgående brugerundersøgelse 2014, dens overordnede resultater og videre anvendelse til efterretning.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningens tilbud til borgerne skal være af høj kvalitet, under konstant udvikling og baseret på dialog med borgerne. Dette sikres ved at forvaltningen kontinuerligt indhenter viden om området og anvender den målrettet.
Derfor har forvaltningen gennemført en tværgående brugerundersøgelse på kulturhuse, biblioteker, idrætsanlæg og på borgerservicecentrene i efteråret 2014.
Løsning
Brugerundersøgelsen har til formål at tilvejebringe viden om brugernes syn på, brug af og tilfredshed med de nævnte institutioners tilbud. Denne viden skal anvendes i en bred og tværgående indsats på forvaltningens institutioner med henblik på udvikling og nytænkning af tilbud.
Første led i dette er en tendensrapport med et udvalg af de væsentligste tendenser i undersøgelsen.
Tendensrapportens resultater
I alt 8.476 brugere har givet input til undersøgelsen, der er repræsentativ for alle brugere i KFF.
Af de væsentligste resultater skal her nævnes:
- 96 % af brugerne på de deltagende institutioner er tilfredse.
- På det holdningsmæssige plan foretrækker otte ud af ti fysiske bøger frem for e-bøger. Men på det adfærdsmæssige plan er der tegn på åbenhed overfor e-bøger.
- Biblioteksbrugerne prioriterer personlig betjening og selvbetjening lige højt.
- 72 % af brugerne benytter primært bibliotekets betjente åbningstid, mens 28 % kommer i den selvbetjente åbningstid. 87 % er tilfredse med åbningstiderne.
- I dag benytter 62 % af brugerne idrætsanlæggene som medlemmer af en forening og 38 % som private – en fordeling, der har været næsten konstant siden 2008.
- Ca. hver fjerde bruger af idrætsanlæggene er utilfredse med bade- og omklædningsforhold, faciliteternes standard og rengøringen, hvilket er lidt flere end i 2012. Tilfredsheden med disse er markant højere på svømmeanlæggene end på de øvrige idrætsanlæg.
- 46 % af brugerne i kulturhusene er mellem 14 og 35 år, der således har godt fat i de yngre.
- 30 % af brugerne i kulturhusene har deltaget i foreningsaktiviteter. 15 % af brugerne har skabt aktiviteter selv, og 40 % af brugerne anser muligheden for at skabe aktiviteter selv som vigtig.
- Der er stor tilfredshed med kerneydelsen i borgerservice-centrene, og medarbejderne opleves som kompetente og imødekommende.
- Når medarbejderne i Borgerservice ’puffer’ (hjælper på vej) den fremmødte borger til selvbetjening eller medbetjening, så virker det: borgeren bliver motiveret.
Opfølgende anvendelse af den nye viden
Step 1: Operationalisering af resultaterne
Ultimo januar 2015 modtager institutionerne en rapport med deres resultater perspektiveret i forhold til tendensrapporten.
I februar og marts 2015 indledes en indsats med institutionerne om at omsætte den nye viden til handling og værdi. Forventningen er, at denne indsats udmunder i iværksættelsen af en række lokale og/eller bydækkende projekter, der har direkte relevans for borgernes møde med kultur, fritid og borgerservice.
Step 2: Åbne seminarer
Sideløbende med step 1 arrangeres en række åbne seminarer omhandlende forvaltningens tværgående indsatser, f.eks. ’Styrk Borgerne’ (Bibliotekspakken), som resultaterne af brugerundersøgelsen kan bidrage med konstruktive input til.
Udbyttet af seminarerne forventes at være en gentænkning af indsatser såvel som en styrkelse af implementeringen af dem.
I februar og marts 2015 indledes en indsats med institutionerne om at omsætte den nye viden til handling og værdi. Forventningen er, at denne indsats udmunder i iværksættelsen af en række lokale og/eller bydækkende projekter, der har direkte relevans for borgernes møde med kultur, fritid og borgerservice.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Processen som beskrevet i Løsningen gennemføres.
Carsten Haurum
/Flemming Otto
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.