KulturMetropolØresund. Deltagelse i den kommende kulturaftale.
Indstilling og beslutning
- at Kultur- og Fritidsudvalget tilkendegiver en hensigt om at deltage som partner i den kommende kulturaftale, Kulturmetropol Copenhagen 2016-2019 mellem kommuner, Region Hovedstaden og Kulturministeriet.
Problemstilling
Løsning
Den nuværende kulturaftale for perioden 2012-15 er indgået mellem 26 kommuner, Region Hovedstaden og Kulturministeriet kaldet KulturMetropolØresund (KMØ). Hovedindholdet i KMØ har været 11 projekter under følgende seks indsatsområder:
- Festivaler og events
- Institutioner på tværs
- Unge og kultur
- Børn og kultur
- Kultur og fritid i det offentlige rum
- Kreativ vækst
Den første aftale har udover de generelle formål om at understøtte kommunernes engagement og samarbejde på kulturområdet haft følgende overordnede mål:
- At skabe en kulturregion med kulturel sammenhængskraft og ekstern gennemslagskraft
- At skabe kulturtilbud og kulturoplevelser, der tiltrækker kulturforbrugere på tværs af regionen og fra Europa
- At udvikle stærke sociale, kreative og innovative kompetencer hos kulturregionens børn og unge
- At kulturregionen kendetegnes ved kulturel entreprenørskab, engagement og udfoldelseskraft.
Udgangspunktet for aktiviteterne har været, at de skulle spille sammen med aktiviteter som København i forvejen havde, eller ønskede at udvikle. Der er således blevet etableret en filmfond, som har medvirket til at skabe og understøtte regionen som international filmmetropol.
I projekt Idrætsevents har en række af kommunerne i fællesskab udviklet en model for hvordan man regionalt kan engagere foreninger og borgere i store idrætsevents. Modellen er afprøvet i forbindelse med EM i håndbold 2014, VM i halvmaraton 2014, VM i badminton 2014 og snart også VM i bueskydning 2015. Målet er, at begivenhederne ikke bare bliver en oplevelse mens de står på, men at de også giver en positiv afsmittende effekt for de lokale idrætsliv og borgerne før, under og efter selve begivenheden.
Igennem KMØ har Københavns Kommune desuden samarbejdet og udvekslet erfaringer med andre kommuner på tværs af regionen. De involverede kommuner har profiteret af samarbejdet på tværs i forhold til netværk, partnerskaber og videndeling. De enkelte projekter har været udviklingsrum for ny og innovativ kultur. Samtidig har samarbejdets store volumen geografisk og publikumsmæssigt skabt bedre muligheder for fondsstøtte og større synlighed i pressen.
København Kommune har bl.a. deltaget i projekterne Festival +, Idrætsevent og Projektspace. I disse projekter har samarbejdet alle steder resulteret i at der har kunnet skabes større opmærksomhed, højere kvalitet og større udbredelse for de enkelte festivaler og projekter. Deltagelse i aftalen rummer således unikke udviklingsmuligheder for især de københavnske festivaler for relativt få midler.
KMØ er finansieret gennem midler fra de deltagende kommuner, Region Hovedstaden og Kulturministeriet:
Kommunerne giver 9,98 mio. kr. til projekterne samt 3,12 mio. kr. til sekretariatet.
Region Hovedstaden giver i alt 5 mio. kr.
Kulturstyrelsen giver 11,4 mio. kr. til projekterne og 12,056 mio. kr. til udvalgte festivaler.
Dertil kommer fondsmidler på over 1,5 mio. kr.
En ny aftale - Kulturmetropol Copenhagen 2016-2019
Den politiske styregruppe for KMØ har besluttet at undersøge, hvordan samarbejdet skal videreudvikles, når aftalen om KulturMetropolØresund udløber ved udgangen af 2015. Det er fortsat planen at arbejde hen mod den nuværende aftales 10-årige vision om en sammenhængende kulturmetropol, og den administrative gruppe af kulturchefer foreslår, at næste skridt er at fortsætte i en ny kulturaftale fra 2016 til 2019: Kulturmetropol Copenhagen.
I Kulturmetropol Copenhagen bygges videre på de resultater, der er nået i KMØ, og der skal skabes nye samarbejder, der knytter parterne i aftalen endnu tættere sammen i et regionalt kulturfællesskab. Kulturmetropol Copenhagen skal styrke det regionale fællesskab gennem konkrete initiativer på tværs af kommunegrænserne.
Den kommende kulturaftale vil blive et forpligtende samarbejde mellem kommuner, Region Hovedstaden og Kulturministeriet i perioden 2016-2019.
Københavns Kommune i en kommende kulturaftale
For Københavns Kommune er Kulturregion Copenhagen interessant, da det fortsatte samarbejde på tværs af regionen særligt kan være med til at understøtte og skabe synergi og volumen på områderne:
- Idrætsevents og festivaler
Store idrætsevents og festivaler er begivenheder, der meget sjældent holder sig indenfor kommunegrænser. I Kulturmetropol Copenhagen 2016-2019 kan der bygges videre på erfaringer fra KMØ. I KMØ undersøger og udvikler projekter vedr. idrætsevent og festivaler modeller for, hvordan store begivenheder kan forankres i de lokale miljøer og gøres mere vedkommende for regionens borgere. I den kommende kulturaftaleperiode er der foreløbig et Ishockey VM i 2018, planer om internationalt tilbagevendende halvmaraton hvert år, Extreme Sailing Series, EM i herrehåndbold i 2019 og EM i fodbold 2020 på tapetet. Den historiske festival Golden Days og filmfestivalen DOX bliver allerede, som en del af KMØ, også afholdt udenfor København og har leveret kvalitetsoplevelser til regionens borgere. Men mange flere festivaler kunne gøres mere vedkommende for flere ved at blive bredt ud.
-
Børn og unge
I Projekt Space under KMØ foregår en fælles uddannelse af unge borgere, så de allerede nu kan indgå som aktivt medskabende borgere i kulturlivet. De unge får rådgivning på tværs af kommunegrænser, og får et netværk, der peger frem mod regionale kulturprojekter for og af borgerne. Uddannelse af unge til at blive fremtidens kulturiværksættere og udviklingen af kulturinstitutioner til at blive bedre rustet til at samarbejde med unge er også relevant at arbejde videre med i en kommende kulturaftale.
-
Regional turisme
Københavns Kommune overtager turistinformationensopgaven fra WoCo i 2015. Der er nedsat tre regionale udviklingsselskaber i forhold til turisme - og WoCo får i den sammenhæng ansvaret for kulturturisme. På samme måde som festivaler anses som regionale aktiviteter, kan og bør turismearbejde også ses i et regionalt perspektiv, hvor alle vil vinde ved at sikre samarbejde om udvikling af initiativer, som gør regionen attraktiv i et internationalt perspektiv. Fælles branding og information vil gavne alle. F.eks. arbejdes der med digitale løsninger (app), opsøgende turistinformation m.v. I København er det oplagt at tænke turismeinitiativerne og International House ind i et strategisk partnerskab i forhold til en kommende kulturaftale. Turisterne skelner jo ikke til kommunegrænser.
Økonomi
Videre proces
Carsten Haurum
/ Mads Kamp Hansen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.