Mødedato: 21.12.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Helhedsplan for Kløvermarken

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte Idéoplæg til helhedsplan for Kløvermarkens Idrætsanlæg.


Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Økonomiudvalget anbefaler, at Idéoplæg til Helhedsplan for Kløvermarkens Idrætsanlæg godkendes som afsæt for et videre arbejde med udviklingen af idrætsanlægget.

Problemstilling

I forbindelse med budget 2018 godkendte Borgerrepræsentationen følgende hensigtserklæring vedrørende helhedsplan for Kløvermarken: Parterne er enige om at understøtte klubbernes indsats i forhold til at sikre tilstrækkelige faciliteter på både drenge- og pigesiden. Kultur- og Fritidsforvaltningen anmodes om at udarbejde en helhedsplan sammen med idrætsforeningerne omkring Kløvermarken, herunder forslag til udvikling af Ketsjersportens Hus, fælles idrætsfaciliteter, klublokaler og omklædningsforhold til begge køn. Helhedsplanen forelægges Økonomiudvalget forud for overførselssagen 2017-2018.

Løsning

I Nordøst Amager ligger Kløvermarkens Idrætsanlæg som et af Københavns vigtigste kraftcentre inden for fodbold (bilag 1). Idrætsanlægget er i dag også hjemsted for andre idrætsgrene som cricket og vægtløftning. Kløvermarkens Idrætsanlæg ligger tæt på centrum og har både lokal og bydækkende funktion. Kløvermarken er fredet for at bevare området som rekreativt areal og sikre det åbne område med udsigt til byens tårne.

Der ligger en stor gevinst i at revitalisere Kløvermarkens Idrætsanlæg. Idrætsanlægget er utidssvarende med nedslidte omklædningsrum og små opholdslokaler. Det er derfor svært at udnytte potentialet for bedre klubliv og medlemsvækst. Det oplever blandt andet Sundby Boldklub, som med en stor medlemstilvækst, er vokset ud af klubhuset og nu må have børn på venteliste. Samtidig er der stor efterspørgsel på flere kunstgræsbaner og indendørs faciliteter i bydelen, så flere kan dyrke idræt året rundt. 

Den foreslåede revitalisering af Kløvermarkens Idrætsanlæg vil sammen med opførelsen af bl.a. en badmintonhal imødekomme intentionerne bag forslaget om et Ketchersportens hus, hvor Amager Badminton Club kan indgå i et større idrætsfællesskab og tilbydes omklædning, café og støttefunktioner.

Befolkningsprognosen peger på, at der i Amager Øst forventes en indbyggertilvækst på ca. 9.600 i perioden fra 2017 til 2027. Det lægger alt andet lige et yderligere pres på bydelens kultur- og fritidsfaciliteterne, som i forvejen er booket fra morgen til aften.

Dette er en del af baggrunden for, at der arbejdes med en revitalisering af Kløvermarkens Idrætsanlæg.

Hovedtræk i Idéoplægget

16 idrætsforeninger hjemhørende på og ved Kløvermarkens Idrætsanlæg er gået sammen om at udarbejde idéoplæg til udvikling af anlægget (Bilag 2). Finansiering af idéoplægget er fundet via bidrag fra klubberne selv, Amager Kultur og Amager Øst Lokaludvalg, som ligeledes har deltaget i processen.

Hovedgrebene i idéoplægget er at samle de mange små klubber i tre fælles klubhus-enheder af varierende størrelse. Det muliggør et styrket klubmiljø, hvor de aktive kan mødes i regi af egen forening og på tværs i en fælles café og udendørs opholdsområder. Pladsmanglen forhindrer på nuværende tidspunkt klubberne i at udnytte den potentielle medlemsvækst der er på grund af stigende interesse for kvindefodbold. Udvidelsen af klubfaciliteter vil således give plads til flere medlemmer og anses for vigtig i forhold til at fastholde og tiltrække kvindelige medlemmer. Klubbernes egenidentiteter søges bevaret ved at lade omklædningsrum/klubhuse være selvstændige bygninger i enheden.

Nogle af græsbanerne omdannes til kunstgræsbaner 11-mandsfodbold, spil på små baner, boldleg og alternativ træning. To af 11-mandsbanerne etableres som opvisningsbaner.

Idrætsanlægget åbnes op for andre brugere ved at integrere fire nye idrætshaller i klubhusenhederne; en kampsportshal, en badmintonhal, en fodboldhal og en hal til den øvrige idræt. Dette vil imødekomme mange idrætsforeningers ønske om haltid og afhjælpe Amager Badminton Clubs og Amager Judoskoles udfordringer med huslejestigninger i private lejemål.  

Foruden faciliteter til de organiserede idrætsforeninger foreslås anlæg af en aktivitetssti rundt om anlægget. Det vil være en rundstrækning på ca. 2.500 m. med aktivitetsspot til f.eks. atletik, koordination, balance, spring mm. Aktivitetsstien vil både være en attraktiv arena for de hjemhørende idrætsklubber og et udflugtsmål for andre lokale borgere og idrætsaktive københavnere.

Det har været vigtigt for foreningerne at finde fælles fodslag og være drivende for projektet. Kultur- og Fritidsforvaltningen har således alene været med på sidelinjen. Frem mod en realisering af helhedsplanens elementer er der behov for at afdække planforhold, koble idéerne med igangværende kommunale byggeprojekter, lave behovsanalyser samt gå yderligere i dialog med brugerne vedrørende prioritering og etapeinddeling af delelementerne.

Planforhold

Kløvermarken er fredet med bestemmelser om, at det skal være et rekreativt område, og at det frie udsyn til byens tårne bevares.Teknik- og Miljøforvaltningen skal vurdere, om der skal søges dispensation til etablering af lys og hegn på de foreslåede nye kunstgræsbaner. Derudover skal Fredningsnævnet søges om godkendelse af yderligere parkeringspladser.

På Kløvermarkens nordlige del ligger en fortidsmindebeskyttelseslinje, der skal sikre, at nærmeste omgivelser til Christianshavn Voldanlæg friholdes for bebyggelse eller andre landskabelige indgreb. Det udfordrer idéoplæggets forslag til placering af ny klubhus-enhed og idrætshaller i den nordvestlige del. I det videre arbejde skal det afklares, hvordan klubhus-enheden enten minimeres eller flyttes ud af zonen med beskyttelseslinjen.

I det videre arbejde skal også afdækkes trafikale udfordringer, foretages VVM-screening på kunstgræsbanerne, samt udarbejdes lokalplan for udvikling af området. 

En videre bearbejdning af idéoplægget til Helhedsplanen, herunder en myndighedsdialog, estimeres at koste i størrelsesordenen 500.000 kr.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Idéoplægget til helhedsplan danne afsæt for det videre arbejde med udvikling af idrætsanlægget, såfremt der afsættes midler hertil ved kommende budgetforhandlinger.

 

 

Mette Touborg                              

                                                               /Mads Kamp Hansen                              


Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. december 2017:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen og Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med sagen på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser.

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om at udarbejde et oplæg til en planlægningsbevilling til projektet.

Til top