Mødedato: 21.11.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Fremtidig anvendelse af kommunale ejendomme og lejemål, der overføres til Københavns Ejendomme

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om den fremtidige anvendelse af en række kommunale ejendomme og lejemål, der tidligere blev administreret af andre forvaltninger. Ejendommene blev ikke overført til Kultur- og Fritidsforvaltningen ved dannelsen af ejendomsenheden Københavns Ejendomme den 1. januar 2006.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager den fremtidige anvendelse af kommunale ejendomme og lejemål som beskrevet i nærværende indstilling til efterretning.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på mødet den 31. oktober 2013 (2013-0229767), at ejendomme og lejemål overføres fra fagforvaltningerne til Kultur- og Fritidsforvaltningen pr. 1. januar 2014. Kultur- og Fritidsudvalget anmodede på mødet den 31. oktober 2013 Kultur- og Fritidsforvaltningen om at vende tilbage med en indstilling om, hvad de overførte ejendomme og lejemål kan anvendes til.

Løsning

De ejendomme og lejemål, der overføres fra fagforvaltningerne til Kultur- og Fritidsforvaltningen pr. 1. januar 2014, kan inddeles i følgende anvendelseskategorier:

  • Beboelse
  • Bunkers/erhvervslejemål
  • 3. mands-lejemål 
  • Servicearealer
Hovedparten af de ejendomme, der overføres, er i anvendelse i dag. Eventuel genudlejning eller ændret anvendelse vil ske efter de samme genudlejnings-principper, som følges for den eksisterende ejendomsportefølje i Kultur- og Fritidsforvaltningen i dag, herunder at fagforvaltningerne har fortrinsret forud for private lejere.

Beboelse
Beboelse består af en række byfornyelsesejendomme, der udlejes på almindelige vilkår. Der sker ingen ændret anvendelse efter overførsel af ejendommene til Københavns Ejendomme.

Bunkers/erhvervslejemål
Bunkers (312 kommunalt ejede bunkers og 119 bunkers i tilknytning til privat ejede ejendomme) anvendes i dag til mange forskellige formål, dog hovedsagligt til øvelokale for musikere, men også til depotrum. I henhold til politik for midlertidig anvendelse af ledige lejemål og udendørsarealer i Kultur- og Fritidsforvaltningen kan fremtidig anvendelse af bunkers omfatte: 

  • Øvelokale for musikgrupper
  • Opmagasinering, f.eks. vinlager
  • Foreningslokale
  • Kunstnerpladser
  • Festlokaler
  • Opbevaring af frugt & grønt
  • Lagerrum for håndværkere
  • Cykelparkering
  • Udstillinger 
Bunkers kan oprettes på et nyt midlertidighedssite på www.kk.dk til synliggørelse af mulighederne for midlertidige anvendelser. Bunkers på denne portal kan opdeles efter egnethed i forhold til forskellige former for midlertidig anvendelse. Det skal understreges, at standen og indeklimaet i de enkelte bunkers er forskelligt og at det kan begrænse anvendelsen af de enkelte bunkers.

Erhvervslejemål er primært overført fra Teknik- og Miljøforvaltningen. Der er tale om almindelige erhvervslejemål med forskellig anvendelse. Enkelte erhvervslejemål har særlige forhold, eksempelvis broramperum. Lejemål vil fortsat blive udlejet til kommunale eller erhvervsmæssige formål. Hvis den kommunale anvendelse ophører, vil de pågældende ejendomme søges solgt.

3. mands-lejemål
3. mands-lejemål er lokalebehov, der opfyldes ved at kommunen lejer sig ind i privatejede lokaler. Efter overførsel af 3. mands-lejemål til Københavns Ejendomme vil arealerne fortsat blive anvendt af fagforvaltningerne. Når en fagforvaltning ikke længere skal anvende et 3. mands-lejemål, vil kontrakten typisk blive opsagt, medmindre lejemålet kan anvendes af en anden fagforvaltning. Dette forudsætter naturligvis, at der er tale om et lejemål i god stand til en fornuftig leje. 

Servicearealer
Servicearealer består typisk af lejede servicearealer i 3. mands-lejemål, der er indgået med almene udlejere. Der kan også være tale om servicearealer i kommunale ejendomme. Servicearealer er fællesarealer på fx plejehjem og sociale døgntilbud. Det kan være alt fra rengøringsrum over kontorer til opholdsstuer eller værksteder. Efter overførsel af servicearealer til Københavns Ejendomme vil arealerne fortsat blive anvendt af fagforvaltningerne. Det vil være vanskeligt at benytte servicearealerne til anden anvendelse end i dag, da servicearealerne er placeret i tilknytning til boliger (plejehjem eller sociale døgntilbud), der skal fungere til en bestemt målgruppe.

Økonomi

Denne indstilling har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Københavns Ejendomme overtager ejendomme og lejemål fra fagforvaltningerne pr. 1. januar 2014 og administrerer herefter disse ejendomme og lejemål. Københavns Ejendomme vil, i takt med at lejemål og ejendomme overtages, løbende vurdere mulighederne for anvendelse.


Carsten Haurum 
                                                                                                     /Gyrithe Saltorp

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. november 2013:

Indstillingen blev godkendt.

Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om at udarbejde en oversigt over, hvilke af de pr. 1. januar 2014 overførte lejemål, der vil kunne lejes ud.

Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om at udarbejde konkrete indstillinger i forhold til de fremtidige anvendelsesmuligheder for så vidt angår bl.a. toiletbygninger, brotårne/broramper og bygninger på Vandværksgrunden.
Til top