Mødedato: 21.11.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

B-sag: Godkendelse af kommunens medfinansiering og forpligtigende samarbejde med boligorganisationernes boligsociale helhedsplaner på Bispebjerg

Se alle bilag
Den boligsociale helhedsplan er udarbejdet i samarbejde mellem boligorganisationerne på Bispebjerg og kommunens forvaltninger. I kontrakter mellem de almene boligorganisationer og kommunen forpligter begge parter sig til at koordinere og samarbejde jf. Politik for Udsatte Byområder.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen, Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget, Socialudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.                  at godkende den boligsociale helhedsplan Beboerprojekt Puls for boligorganisationerne AAB, SAB og Boligforeningen 3B (bilag 2)

2.                  at godkende reviderede kontrakter for Boligsocialt Forum Bispebjerg, hvori forvaltningerne forpligter sig til at samarbejde med boligorganisationerne om de boligsociale helhedsplaner (bilag 3a-c)

 

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,         

3.                  at der frigives en anlægsbevilling på 1,717 mio. kr. til kommunal medfinansiering af den boligsociale helhedsplan Beboerprojekt Puls på Bispebjerg. Der anvises finansiering hertil på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.11.3, jf. økonomiafsnittet.


4.         at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at godkende mindre ændringer i de boligsociale helhedsplaner.

Problemstilling

Det landspolitiske boligforlig fra 2011 (S, SF, R, V, K, LA og DF) viderefører Landsbyggefondens ramme til boligsociale indsatser med 440 mio. kr. årligt fra 2011-2014.

 

De almene boligorganisationer søger Landsbyggefonden om tilskud til boligsociale helhedsplaner, som er sociale og forebyggende indsatser i problemramte afdelinger. De boligsociale helhedsplaner skal godkendes af Borgerrepræsentationen for at opnå tilskud fra Landsbyggefonden.

 

Boligorganisationernes formål med helhedsplanerne er at medvirke til, at beboerne er trygge og glade for at bo i afdelingerne, samt at boligområderne er en integreret og aktiv del af byområdet (jf. bilag 1). Helhedsplanerne udarbejdes af boligorganisationerne og bliver finansieret af Landsbyggefonden, de almene boligorganisationer og -afdelinger, beliggenhedskommunen samt evt. andre ikke statslige organisationer.

 

På Bispebjerg har Landsbyggefonden tidligere givet tilsagn om støtte til den boligsociale helhedsplan ’Beboerprojekt Bispebjerg’, der også er godkendt i Københavns Kommune (BR d. 29. november 2012). Der er en ny helhedsplan på Bispebjerg, hvorfor kontrakterne for Bispebjerg er revideret. De reviderede kontrakter skal godkendes af Borgerrepræsentationen for udmøntning af den kommunale medfinansiering.

Løsning

Boligsociale helhedsplaner
Landsbyggefonden har givet foreløbigt tilsagn til en ny helhedsplan på Bispebjerg: 
  1.  Beboerprojekt Puls (AAB afd. 49 på Stærevej, afd. 33, afd. 8 og afd. 24, SAB afd. Fynshuse, Boligforeningen 3B afdelingerne på Vestergårdsvej og Sangergården 1+2). (Bilag 2) 
Det boligsociale samarbejde mellem kommune og boligorganisation koordineres og udvikles på byområdeniveau.
I hvert af byens seks udsatte byområder er der etableret et Boligsocialt Forum.Bispebjerg består det boligsociale forum af repræsentanter fra kommunens syv forvaltninger og boligorganisationerne Boligforeningen 3B, AAB, SAB, fsb og Lejerbo.Det Boligsociale Forum har ansvaret for at koordinere kommunens kernedrift med boligorganisationernes indsatser i de boligsociale helhedsplaner. Rammen om samarbejdet i Boligsocialt Forum er en overordnet samarbejdsaftale, der beskriver organisering og konflikthåndtering. Samarbejdsaftalen er indgået mellem kommunen og boligorganisationerne og godkendt på BR den 31. maj 2012. Det Boligsociale Forum har udarbejdet konkrete kontrakter mellem kommunen og boligorganisationerne om fælles indsatser. Kontrakterne dækker forskellige indsatsområder inden for hele byområdet. Kontrakterne sætter dermed rammen for den enkelte boligsociale helhedsplan og sikrer, at indsatserne i de boligsociale helhedsplaner, der har snitflader til kommunens kernedrift, bliver koordineret med kommunen. På den måde sikrer kommunen et strategisk, koordineret og styrket fagligt samarbejde med aktørerne i byområdet, herunder kobling til udviklingsplanen for byområdet og den igangværende områdefornyelse Fuglekvarteret (fra 2012 til 2018).I kontrakterne er beskrevet, hvilket ansvar og hvilke roller henholdsvis boligorganisationerne og forvaltningerne har, samt hvordan samarbejdet støtter op om det overordnede mål om at løfte byområdet til københavnerniveau (jf. Politik for Udsatte Byområder) (bilag 3a-c).  Kontrakterne beskriver således de fælles indsatser og samarbejdet herom, mens boligorganisationernes egne indsatser er beskrevet i den enkelte boligsociale helhedsplan.

Reviderede kontrakter om samarbejde i byområdet
Arbejdsgrupper under Boligsocialt Forum Bispebjerg har revideret kontrakterne (bilag 3a-c) om de fælles indsatser mellem kommune og boligorganisationerne og har indskrevet den nye helhedsplan i disse.

Bispebjerg er der indgået kontrakter om følgende indsatser, som boligorganisationerne samarbejder med kommunen om:

·         Fritidsjob
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen samarbejder om formidling af fritidsjob til unge i udsatte boligområder samt fastholdelse og støtte til unge, som har et fritidsjob.

·         Tværfagligt samarbejde om børne- og ungearbejdet
Samarbejde med kommunale institutioner og foreninger om at få børn og unge til at deltage i kommunens pasnings-, kultur-, fritids- og foreningstilbud samt koordinering af aktiviteter i byområdet. De faglige netværk understøtter således den nye struktur på ungdomsklubområdet i Børne- og Ungdomsforvaltningen samt Kultur- og Fritidsforvaltningens tilbud.

·         Kontakt til udsatte familier, voksne og ældre, samt opsøgende sundhedsarbejde
Udvikling af bemandede mødesteder som platform for tættere dialog og støtte til de udsatte familier i tæt samarbejde med Socialforvaltningens familierådgivning på Bispebjerg. Der samarbejdes med andre forvaltninger for at sikre en helhedsorienteret tilgang til familierne. Samarbejde med Socialforvaltningens voksenenhed omkring særligt udsatte voksne for at brobygge til de kommunale tilbud og fastholde beboerne i egen bolig. Boligorganisationerne frikøber en medarbejder fra Socialforvaltningen i perioden 2014-2017 i alt 1.781.098 mio. kr. Samarbejde med Forebyggelsescenter om at bygge bro til forebyggelsescentrets tilbud samt forvaltningens tilbud til ældre og svært overvægtige børn. Der er fokus på at fremme lighed i sundhed i København, hvor Bispebjerg er udvalgt som udviklingszone. ·         Brobygning til kultur- og fritidslivet
Samarbejde om at boligområdernes børn og unge får et sundt og aktivt fritidsliv. Nogle boligorganisationer ansætter en ForeningsGuide-koordinator, som sammen med frivillige guider børn og unge til det organiserede foreningsliv. Den centrale koordinering af koordinatoren varetages af Kultur- og Fritidsforvaltningen. Der er aftalt samarbejde mellem en af boligorganisationerne og KulturGuiderne, hvor frivillige guider børn og familier til kulturtilbud i og udenfor byområdet. Derudover er der aftalt samarbejde mellem flere boligorganisationer og Kultur- og Fritidsforvaltningen om koordinering af FerieCamp, der står for at arrangere ferieaktiviteter for børn og unge. Desuden er der samarbejdsaftaler mellem boligorganisationerne og de lokale biblioteker og kulturhuse om brobygning til de eksisterende kultur- og læringstilbud.

For at sikre hurtig reaktion og et fleksibelt samarbejde omkring de fælles indsatser mellem kommune og boligsociale helhedsplaner skal Boligsocialt Forum kunne foretage mindre ændringer i kontrakterne og i de boligsociale helhedsplaner.

Det boligsociale samarbejde i København evalueres årligt af Teknik- og Miljøforvaltningen. Derudover har Landsbyggefonden, Center For Boligsocial Udvikling og en ekstern aktør ansvaret for den løbende monitorering og effektmåling af de boligsociale helhedsplaner på nationalt niveau.

Økonomi

Når boligorganisationerne indgår kontrakter med kommunen, udløser det kommunal medfinansiering (Teknik- og Miljøudvalget den 12. dec. 2011).

Der blev i Budget 2012 afsat en pulje i Teknik- og Miljøforvaltningen på 30 mio. kr. til medfinansiering af de boligsociale helhedsplaner i perioden 2012-14, så kommunen kunne medfinansiere helhedsplanerne med 12,5 pct. af det samlede budget. Godt 21 mio. kr. af de 30 mio. kr. blev disponeret allerede i 2012, mens de resterende midler blev afsat til kommende helhedsplaner i 2013.

De boligsociale helhedsplaners indhold forhandles mellem boligorganisationerne og Landsbyggefonden samt med kommunen. Landsbyggefonden har ønsket, at helhedsplanerne fik et større omfang end forventet og har derfor givet et større tilsagn om økonomisk støtte til de nye helhedsplaner. Da det er Landsbyggefonden, som sætter den økonomiske ramme for helhedsplanerne, rækker de resterende 9 mio. kr. af 30 mio. kr. derfor ikke til at give 12,5 pct. i kommunal medfinansiering til de nye helhedsplaner.

Der mangler i alt ca. 2,5 mio. kr. i kommunal medfinansiering ud over de 30 mio. kr. Der er udarbejdet særskilt indstilling til Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentation om tilvejebringelse af disse midler.

Nedenstående fordeling udmønter Bispebjergs andel (1,7 mio. kr.) af de resterende 9 mio. kr.  De ca. 0,140 mio. kr., der mangler for at give kommunal medfinansiering på 12,5 pct. på Bispebjerg, udmøntes i forbindelse med den særskilte indstilling herom. Såfremt disse midler ikke bevilges, skal boligorganisationen eller boligafdelingen selv tilvejebringe denne finansiering.

Den boligsociale helhedsplan Beboerprojekt Puls på Bispebjerg har fået foreløbigt tilsagn fra Landsbyggefonden i perioden 2014-2017. Finansieringen af den boligsociale helhedsplan fordeler sig således mellem boligorganisationer, Landsbyggefond og kommune:

Tabel 1. Finansieringsfordeling mellem bidragsydere
1.000 kr. Helhedsplan Beboerprojekt Puls (Bispebjerg) I alt
Landsbyggefonden 11.170 11.170
Boligorganisationer eller øvrige interessenter 1.961 1.961
Københavns Kommune* 1.717 1.717
I alt 14.848 14.848
*Medfinansieringen vil blive opjusteret til 12,5 pct., hvis særskilt indstilling om yderligere bevilling vedtages.

Den samlede kommunale medfinansiering af den boligsociale helhedsplan vil i alt udgøre 1,717 mio. kr. En del af midlerne er efter aftale med boligorganisationerne afsat til kommunens koordinering af det boligsociale samarbejde. De forventede udgifter til internt lønforbrug og anlæg fremgår af nedenstående tabel 2.

Tabel 2. Udgifter til ekstern rådgivning, internt lønforbrug og anlæg
1.000 kr. (2014 p/l) 2014 I alt
 Internt lønforbrug (TMF) 323 323
Anlæg af projektet
 Tilskud til boligorganisationerne 1.394 1.394
I alt 1.717 1.717
 

En godkendelse af denne indstilling vil frigive en anlægsbevilling på i alt 1,717 mio. kr. (2014 p/l) til kommunal medfinansiering af den boligsociale helhedsplan Beboerprojekt Puls på Bispebjerg. Rådighedsbeløbet hertil blev afsat i Budget 2012.

Tabel 3. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler
Udvalg Aktivitet/projekt Bevilling(nr. og navn) Funktion Beløb i 1.000 kr.(2014 p/l)
2014 2015 2016 2017

TMU

Boligsocial helhedsplan, Bispebjerg

Byfornyelse anlæg

0.25.11.3

1.717      
I alt - - - 1.717      

Videre proces

Efter kommunens godkendelse skal den boligsociale helhedsplan godkendes af Landsbyggefonden. Herefter kan indsatserne og samarbejdet med kommunen om den boligsociale helhedsplan Beboerprojekt Pulsgå i gang, forventeligt den 1. januar 2014.

 

Pernille Andersen                       Claus Juhl                    Anette Laigaard

  

Katja Marianna Kayser              Else Sommer               Carsten Haurum

  

Morten Binder

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. november 2013:

Punktet blev behandlet umiddelbart efter dagsordenens punkt 1 (Godkendelse af dagsorden).
Indstillingen blev godkendt.
Til top