Københavns Idrætsanlæg - budget 2001
Københavns Idrætsanlæg - budget 2001
Kultur- og Fritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 21. september 2000
7. Københavns Idrætsanlæg - budget 2001
(KFU 394/2000)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
at Kultur- og Fritidsudvalget ikke sparer 450.000 kr. i KI´s budget 2001 ved at ad-
skille brugergrupperne i svømmehallerne
at Kultur- og Fritidsudvalget i stedet peger på et andet besparelsesforslag blandt de i
alt 6 besparelsesforslag, der er fremsendt fra KI.
RESUME
Kultur- og Fritidsudvalget har tidligere besluttet, at KI skal spare 450.000 kr. i 2001 ved at lukke svømmehallerne for offentligheden i perioden mellem kl. 10 og kl. 14. I dette tidsrum skulle hallerne alene være til disposition for svømmeundervisningen.
Da offentligheden dermed ikke får adgang til svømmehallerne midt på dagen, ville udgiften til livredderne kunne spares i dette tidsrum. Besparelsesforslaget forudsætter således, at underviserne selv er istand til at fungere som livreddere.
KI, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen har haft en række drøftelser om konsekvensen af besparelsen. Konklusionen er, at besparelsen i KI på 450.000 kr. kan betyde merudgifter i Uddannelses- og Ungdomsudvalget på op til 650.000 kr. Hertil kommer merudgifter i forsøgsbydelene.
Det skyldes, at svømmelærerne ikke kan fungere som livreddere. En uddannelse som livredder koster ca. 3.500 kr. pr. lærer. Hvis alle ca. 150 lærere, der underviser i svømning, skal uddannes, svarer det til ca. 650.000 kr. Hertil kommer udgifterne i forsøgsbydelene.
Det er ikke sikkert, at alle udgifterne skal afholdes i år 2001, men under alle omstændigheder vil besparelsen i KI betyde betydelige merudgifter i såvel Uddannelses- og Ungdomsudvalget som i forsøgsbydelene i år 2001.
På den baggrund indstilles det, at Kultur- og Fritidsudvalget vælger et andet besparelsesforslag.
SAGSBESKRIVELSE
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, i forbindelse med vedtagelsen af budget 2001 den 4. maj 2001, at KI skulle spare 450.000 kr. ved at gennemføre et forslag om adskillelse af brugergrupper i svømmehaller.
I brev af 8. august 2000 fra KI tilkendegiver direktør Flemming Aanæs imidlertid, at hvis sparekravet på 450.000 kr. skal gennemføres inden for KI's ressort, skal Kultur- og Fritidsudvalget på ny se på de besparelsesmuligheder, som KI har fremsendt til budget 2001. Årsagen hertil er, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har fremsendt indsigelser mod det besparelsesforslag, der allerede er vedtaget af Kultur- og Fritidsudvalget. Dette er i overensstemmelse med bestyrelsen for KI´s beslutning om, at det er Kultur- og Fritidsudvalget, der skal prioritere mellem de foreslåede besparelser.
Kultur- og Fritidsudvalget behandler besparelsen i KI's budget 2001 for anden gang den 8. august 2000. Udvalget tilsluttede sig forvaltningens forslag om, at KI skal spare 450.000 kr. ved adskillelse af brugergrupper i svømmehaller. Forvaltningen blev anmodet om at optage forhandlinger med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen med henblik på at gennemføre besparelsen delvist i skoleåret 2000/2001 og i skoleåret 2001/2002. Forhandlingerne skal ske med faglig bistand fra KI.
Samtidig besluttede udvalget, at såfremt det ikke viser sig muligt at gennemføre den fulde besparelse ved adskillelse af brugergrupper i svømmehaller, skal Københavns Idrætsanlæg udarbejde forslag til kompenserende besparelser.
I forlængelse af denne beslutning har KI, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen klarlagt konsekvenserne af lukningen af svømmehallerne for offentligheden i perioden mellem kl. 10 og kl. 14.
Spareforslagets indhold
Det vedtagne besparelsesforslag indebærer, at alle svømmehallerne stilles til rådighed for offentlig svømning/morgensvømning fra kl. 7.00 til kl. 10.00. Skolerne, pensionist idræt og andre grupper, der modtager svømmeundervisning disponerer over hallen i tidsrummet mellem kl. 10.00 til kl. 14.00.
Da offentligheden dermed ikke får adgang til svømmehallerne midt på dagen, vil man kunne spare livredderne i dette tidsrum. Besparelsesforslaget forudsætter imidlertid, at underviserne selv er istand til at fungere som livreddere.
KI's og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens aftale om brug af svømmehallerne
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen betaler i dag 6 kr. pr elev. Det dækker alene hallernes variable omkostninger til varmt brusevand og bassinvand og forøget rengøring i omklædnings- og badeafsnittene, der i flere tilfælde stilles separat til rådighed for skolerne.
Beløbet dækker ikke livredderfunktionen, der heller ikke er nævnt i aftalen mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og KI. Når livredderfunktionen ikke er omtalt i aftalen, er det muligvis fordi denne problemstilling ikke var aktuel ved indgåelsen af aftalen. Det skyldes, at der allerede var en livredder tilstede i svømmehallerne på grund af offentlighedens tilstedeværelse.
Undervisningsministeriet oplyser, at det pr. 1. august 2000 indgår som en del af svømmelæreruddannelsen, at læreren skal have en livredderprøve. Hvis en svømmelærer skal fungere som livredder kræves det imidlertid, at livredderprøven fornys hvert år. Der er ikke krav om, at dette sker. Det er op til den enkelte kommune selv at afgøre om svømmelærerens livredderprøve skal fornyes en gang om året.
Det skal samtidig understreges, at det er læreren, der har ansvaret for børnenes sikkerhed, men det er i overensstemmelse med gældende regler, at det er en anden i svømmehallen, der varetager livredderfunktionen.
Konsekvenser for Uddannelses- og Ungdomsudvalget
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen påpeger, at hvis KI ikke stiller livredder i tidsrummet mellem kl. 10 og kl. 14, vil det være nødvendigt, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen uddanner lærere til livredder. Det koster ca. 3.500 kr. pr. lærer. Hvis alle ca. 150 lærere, der underviser i svømning, skal uddannes, svarer det til ca. 650.000 kr. Hertil kommer udgifterne i forsøgsbydelene. Det er ikke sikkert, at alle udgifterne skal afholdes i år 2001, men under alle omstændigheder vil besparelsen i KI betyde betydelige merudgifter i Uddannelses- og Ungdomsudvalget i år 2001. Hertil kommer merudgifterne i forsøgsbydelene.
Der er samtidig en risiko for, at svømmelærerne ikke er indstillet på at tage en livredderprøve. I givet fald skal Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen uddanne nye svømmelærere med væsentlige merudgifter tilfølge.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anfører samtidig, at eneste umiddelbare alternativ er, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget betaler KI for at stille livredder til rådighed for den tid der er svømmeundervisning.
Hvis man samtidig fastholder, at undervisningen alene kan ske i tidsrummet mellem kl. 10 og kl. 14 vil nogle skoler og gymnasier vil være tvunget til at flytte undervisningen til en anden hal, hvilket kan betyder øgede udgifter til transport.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget vil desuden få problemer med at udfylde arbejdstimerne for de fastansatte svømmelærere, som har arbejdstider meller 8 og 14. Det betyder, at svømmelærerne mister 47 undervisningstimer pr. uge svarende til 2 lærerstillinger. Da svømmelærerne er fastansatte på lærervilkår, skal forvaltningen afskedige 2 svømmelærere, som ikke kan flyttes til en undervisning, da de ikke har anden uddannelse end svømmelæreruddannelsen.
Andre brugere
For andre brugere af svømmehallerne betyder lukningen mellem kl. 10 og kl. 14, at flere vil opleve det som en væsentlig serviceforringelse, hvis de alene har mulighed for at bruge svømmehalen i dagtimerne. Det kan f.eks. være pensionister, der kun kan bruge HT-kort i tidsrummet kl. 9.00 til 15.00, daginstitutioner eller personer med skiftende arbejdstider.
Herudover skal det bemærkes, at besparelsen på ca. 450.000 kr. årligt er baseret på, at der ikke kommer en nedgang i entreindtægten i svømmehallerne i den offentlige åbningstid. Dette tiltrods for, at den offentlige adgang til hallerne reduceres med 4 timer dagligt.
I betragtning af, at besparelsen ikke har været drøftet med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen før den er vedtaget af Kultur- og Fritidsudvalget, og Uddannelses- og Ungdomsudvalget ikke har haft mulighed for at indarbejde konsekvenserne heraf i budget 2001, indstilles det, at Kultur- og Fritidsudvalget vælger et andet besparelsesforslag.
ØKONOMI
Det er forudsat i budgetforslag 2001, at der inden for KI skal findes besparelser på 450.000 kr.
BILAG
- Beslutningsprotokol fra Kulur- og Fritidsudvalgets møde den 4. maj 2000
- Beslutningsprotokol fra Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 8. august 2000
- Redegørelse fra KI om konsekvenserne af besparelsen.
- Redegørelse fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om konsekvenserne af besparelsen
5. Besparelsesforslag til budget 2001 fra KI
Ida Munk
/ Mikael Keller-Hansen