Pumpehuset, midtvejsevaluering samt ansøgning om fortsættelse af eksisterende tilskud og tilskud til ventilation
Indstilling og beslutning
- at Kultur- og Fritidsudvalget tager fonden Pumpehusets midtvejsevaluering til efterretning,
- at Kultur- og Fritidsudvalget henviser Pumpehusets ansøgning om fortsættelse af driftstilskuddet efter 2015 til forhandlingerne om Budget 2016,
- at Kultur- og Fritidsudvalget giver afslag til fonden Pumpehuset på ansøgningen om tilskud til ventilation og lydisolering, da der ikke er afsat midler til formålet på udvalgets budget for 2014.
Problemstilling
1. Midtvejsevaluering
Fonden Pumpehuset har i perioden 2013 til 2015 en aftalen med kommunen om drift af spillestedet Pumpehuset. I henhold til aftale skal Pumpehuset indsende en midtvejsstatus, som gør rede for Pumpehusets virksomhed, konkluderer på målopfyldelsen og beskriver eventuelle ønsker om justering og nye udviklingsmuligheder i den resterende kontraktperiode. Fonden Pumpehuset har indsendt midtvejsevaluering, som dækker perioden 1. januar 2013 til maj 2014. Af den fremgår, at spillestedet har præsenteret 189 arrangementer i 2013 og 63 i de første måneder af 2014 (Bilag 1).
2. Ansøgning, aftale efter 2015
I følge aftalen med kommunen om drift af spillestedet Pumpehuset stilles bygningen vederlagsfrit til rådighed for fonden, og der ydes et årligt driftstilskud på 1,1 mio kr. (2013-priser). Fonden Pumpehuset vil gerne fortsætte, når den nuværende aftale udløber, men anfører, at det er en forudsætning for fortsat drift, at der ydes tilskud til driften, herunder huslejefritagelse (Bilag 2).
3. Ansøgning, ventilationsanlæg og lydisolering
Fonden Pumpehuset søger desuden om en ekstrabevilling på 1,5 mio. kr. til ventilation og støjisolering, idet det er nødvendigt at sikre forsyning af kulde og varme til spillestedets to indvendige scener, da de ellers ikke vil kunne bruges sommer og vinter. Et stigende antal støjklager fra naboerne gør det endelig nødvendigt at lydisolere hallen (Bilag 2).
Løsning
1. Midtvejsevaluering
Ifølge aftalen med København Kommune skal spillestedet præsentere 195 kulturopsætninger årligt.
Fonden Pumpehuset har indsendt midtvejsevaluering, som dækker perioden 1. januar 2013 til maj 2014. Af den fremgår, at spillestedet har præsenteret 189 arrangementer i 2013 og 63 i de første måneder af 2014. En del koncerter har måttet aflyses som følge af gener fra et byggeri, som spillestedet ikke var ansvarlig for, hvorfor aftalen må anses for overholdt.
Fonden Pumpehuset anfører, at de i perioden har rodfæstet sig som platform og facilitator for de urbane genrer. De har måttet ændre balancen mellem egen- / og co- og fremmedproducerede kulturopsætninger. Pumpehuset skriver, at årsagen er, at flere af byens kulturscener har nedbragt lejepriserne til under kostpris. Dette nedbringer spillestedets indtægter så meget, at det ikke er økonomisk bæredygtigt at lade andre stå for opsætningerne, hvilket de finder meget beklageligt. En anden årsag er et ønske om at fungere som fødselshjælper for førstegangs- og vækstlagsarrangører, som har mod på selv at fungere som arrangør.
Spørgsmålet om kulturscenernes lejepriser foreslås nærmere analyseret i en kommende musikredegørelse, som Kultur- og Fritidsudvalget i anden sammenhæng har bedt om.
Driften af spillestedet er organiseret således, at Fonden Pumpehuset søger og modtager støtte fra bl.a. Københavns Kommune og viderebevilger den til et privatejet aktieselskab, Pumpehuset A/S af 2011. Fonden fører tilsyn med aktieselskabet og fungerer som bindeled mellem selskabet og København Kommune.
Pumpehuset A/S af 2011 har ændret på ejerforholdene i perioden. Nordisk Film, der ejede 50 % af aktierne har trukket sig ud, og de to øvrige ejere, Kristoffer Bramsen og Ronnie Hansen, ejer nu alle aktier i selskabet. De søger dog samarbejdspartnere med ekspertise inden for musikindustrien. I perioden har selskabet ligeledes skiftet direktør, idet Kristoffer Bramsen er tiltrådt i stedet for Ronnie Hansen. Ændringerne er sket i enighed og har ikke betydet væsentlige ændringer i driften.
Pumpehuset forventer også at overholde aftalen for den resterende periode, men anfører at den manglende ventilation i bygningen gør det umuligt og uforsvarligt at afholde koncerter i sommer- og vintermånederne.
Forvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget tager fonden Pumpehusets midtvejsevaluering til efterretning.
2. Ansøgning, aftale efter 2015
Fonden og aktieselskabet ønsker fortsat at forestå driften af Pumpehuset efter 2015, når den nuværende aftale udløber. De anfører, at Pumpehuset har udviklet sig til at blive hovedstadens samlende musikhus for de urbane subkulturer. Et musikhus med tre scener, og næsten 200 årlige arrangementer og 60.000 besøgende siden åbningen i 2011. Pumpehuset er samtidig stedet, hvor det uprøvede øvelokaleband bliver motiveret og hjulpet til selv at arrangere en koncert.
Fonden ønsker at videreføre den nuværende profil og udvikle facilitatorrollen, som findes vigtig. Ligeledes skal den nyetablerede udendørsscene, Byhaven, udvikles, så den kan bruges til at promovere mindre bands i sommermånederne, så de er klar til at stå på de større scener i efteråret og vinteren.
Fonden påpeger, at den nuværende støtte er en forudsætning for at spillestedet kan videreføres efter 2015. Samtidig er det dog også nødvendigt, at huset teknisk bringes i stand til at rumme det høje aktivitetsniveau. Det kræver så store investeringer, at de ikke kan afholdes inden for den korte aftaleperiode.
Forvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget henviser Pumpehusets ansøgning om fortsættelse af driftstilskuddet efter 2015 til forhandlingerne om Budget 2016.
3. Ansøgning, ventilationsanlæg og lydisolering
Ventilationsanlægget er nødvendigt for at holde en forsvarlig temperatur i salene sommer og vinter. Desværre har det, trods mange forsøg fra KEjd's side, vist sig umuligt at få det eksisterende anlæg til at fungere. Det betyder, at de indendørs scener ikke kan udnyttes i de to koldeste og tre varmeste måneder på året. Eksterne arrangører vælger disse måneder fra, og det dårlige ry spredes hurtigt. Det høje aktivitetsniveau over hele året er dog nødvendigt for at få økonomien til at hænge sammen.
Pumpehuset oplever et stigende antal klager over støjgener fra de omkringliggende ejendomme, især ved de større koncertarrangementer inde i huset. Man kan ikke helt investere sig ud af støjgener, men med en udskiftning af porte og yderdøre og en fastspænding af løse bygningselementer, kombineret med et større fokus fra spillestedets side på den tekniske del af koncertafviklingen, mener fonden, at støjen vil blive nedbragt væsentligt.
Fonden skønner, at både ventilation og lydisolering kan laves for 1,5 mio. kr., og ansøger derfor om en ekstrabevilling på dette beløb. Det skønnes, at de omtalte investeringer har en levetid på minimum 15 år. Der foreslås derfor en model, hvor det investerede beløb afskrives gennem en reduktion af driftsstøtten på 100.000 kr. årligt.
Forvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget giver afslag til fonden Pumpehuset på ansøgningen om tilskud til ventilation og lydisolering, da der ikke er afsat midler til formålet på udvalgets budget for 2014.
Økonomi
/Merete Evers Dewilde
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at henvise sagen til de kommende budgetforhandlinger.