Konsekvenserne for Kultur- og Fritidsforvaltningen ved ophør af partnerskabsaftale mellem Københavns Kommune og Dansk Flygtningehjælp
Indstilling og beslutning
- at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter konsekvenserne for Kultur- og Fritidsforvaltningen ved ophør af partnerskabsaftale mellem Københavns Kommune og Dansk Flygtningehjælp
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget er blevet orienteret om problemstillingen i et notat lagt på KFU-portalen d. 7. juli 2014.
Løsning
Med partnerskabsaftalen blev der afsat 990.000 kr. i 2011 og 1,4 mio. årligt i årene 2012-2014 til formålet. Dansk Flygtningehjælp oplyser, at de har brug for 460.000 kr./år for at kunne fortsætte samarbejdet med Kultur- og Fritidsforvaltningen. Hvis ikke der indgås en ny partnerskabsaftale, vil Dansk Flygtningehjælp trække sig ud af samarbejdet med Kultur- og Fritidsforvaltningen om:
- ForeningsGuiderne
- Fire frivillige lektiecaféer på biblioteker
- Tre sprogcaféer på biblioteker
- Karrierebiblioteket
Om ForeningsGuiderne og samarbejdet med Dansk Flygtningehjælp
ForeningsGuiderne er frivillige, der guider børn og unge fra udsatte byområder til foreningslivet. Der er pt. 11 frivilliggrupper i København og en på Frederiksberg. Der er en ansat koordinator tilknyttet hver frivilliggruppe. Koordinatorerne er ansat af lokale samarbejdspartnere, der administrerer helhedsplaner og områdefornyelser mv.
Der er i alt ca. 100 frivillige, som i 2012 guidede ca. 500 børn og deres forældre ud i foreningslivet. Fastholdelsesprocenten ved sæsonafslutning var 49 %. I 2013 blev ca. 400 børn og deres forældre guidet ud i foreningslivet, hvoraf 61 % var aktive ved sæsonafslutning.
Dansk Flygtningehjælp bruger ca. ½ årsværk på opgaven, og deres primære ansvarsområde er rekruttering, fastholdelse og understøttelse af de frivillige i projektet. Kultur- og Fritidsforvaltningen (Fritid KBH) har afsat et årsværk til opgaven og varetager projektledelsen af ForeningsGuiderne, opstarter nye grupper, understøtter koordinatorerne, sikrer videndeling på tværs og sikrer samarbejdet med lokale aktører og foreninger. Den løbende udvikling af indsatsen sker i tæt samarbejde med Dansk Flygtningehjælp.
Om bibliotekerne og samarbejdet med Dansk Flygtningehjælp
Københavns Biblioteker driver fire lektiecaféer med hjælp fra Dansk Flygtningehjælp under Partnerskabsaftalen. De fire lektiecaféer er fysisk placeret på Husum Bibliotek, Nørrebro Bibliotek, BIBLIOTEKET og Solvang Bibliotek. Alle fire lektiecaféer er velbesøgte og mange af de børn, der bruger lektiecaféerne, kommer fra privatskoler.
På Husum Bibliotek drives desuden en velbesøgt Sprogcafé under Partnerskabsaftalen. På Nørrebro Bibliotek vil ophør af aftalen desuden betyde lukning af snakkeklubben (dansk), talk-klubben (engelsk) og Karrierebiblioteket.
Indsatserne involverer op mod 150 frivillige, som er organiseret i Dansk Flygtningehjælp.
Dansk Flygtningehjælp bruger ca. ¼ årsværk på opgaven og deres primære ansvarsområde er rekruttering, fastholdelse og understøttelse af de frivillige i projektet. Dette sker i tæt samarbejde med de enkelte biblioteker. Københavns Biblioteker varetager dokumentation og statistik i forhold til indsatserne.
Økonomi
Videre proces
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen.