Mødedato: 21.08.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Budgetønske: It til tværgående kontrolindsats mod fejludbetalinger og socialt snyd

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om finansiering af den videre udvikling og drift af it, der skal anvendes i kommunens tværgående indsats mod fejludbetalinger og socialt snyd, skal indgå i forhandlingerne om Budget 2015.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, 

  1. at budgetforslaget om anlægs- og driftsmidler til ”It til tværgående indsats mod fejludbetalinger og socialt snyd” henvises til forhandlingerne om Budget 2015.

Problemstilling

Den korrekte udbetaling af sociale ydelser og kommunens kontrolindsats skaber tillid til, at der ikke kan snydes med velfærdsydelserne, og at udbetalingen kun sker til borgere, der er berettigede til ydelserne.

Overførsler til borgere i form af sociale ydelser, økonomiske tilskud og rabatter udgør ca. en femtedel af Københavns Kommunes budget. I 2013 overførte kommunen samlet omkring 6,2 mia. kr. til københavnske borgere. Det målte, økonomiske udbytte af kommunens samlede kontrolindsats var i 2013 ca. 75 mio. kroner.

Kommunens kontrolindsats udvikles løbende for vedblivende at kunne opdage og stoppe uberettiget udbetalte ydelser så hurtigt, effektivt og borgervenligt som muligt:

I foråret 2013 gennemførte forvaltningerne BIF, BUF, SOF, ØKF og KBS sammen med Intern Revision en analyse, der viste, at kommunens kontrolindsats generelt er velfungerende, men at der fortsat er en række udfordringer, som skal løses. Forvaltningerne arbejder sammen herom i det fælles udviklingsprojekt ”Styrkelse af den borgerrettede kontrolindsats” med projektledelse og sekretariat i Kultur-og Fritidsforvaltningen, Betaling og Kontrol. Betaling og Kontrol varetager kommunens tværgående cpr. kontrol.

En central udfordring i kontrolindsatsen er den hurtige adgang til og den systematiske deling af informationer: Informationer, som indgår i sagsbehandlingen et sted i kommunen, deles ikke i altid i fornødent omfang systematisk på tværs af forvaltningsskel. Endvidere er såvel sagsbehandlingen som deling af informationer præget af tunge, manuelle sagsgange, som ikke i fornødent omfang er it-understøttet.

Løsning

Betaling og Kontrol under Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) har, som led i det tværgående udviklingsarbejde, og i samarbejde med Koncernservice, arbejdet målrettet med it-udvikling, der skal løse udfordringerne. Dette arbejde ønskes videreført.

På vegne af styregruppen for "Styrkelse af den borgerrettede kontrolindsats" med medlemmer fra KFF, IR, ØKF, SOF, BIF og BUF søges der om finansiering til de næste faser af udviklingen og driften af en såkaldt ”glasplade” – en it-løsning, der er kompatibel med nuværende og fremtidige fagsystemer og gør det muligt, at:
  • medarbejderne i Betaling og Kontrol nemt kan tilgå lige netop de data, som er nødvendige for deres del af den tværgående kontrolsagsbehandling
  • automatisere dele af sagsbehandlingen i en standardiseret sagsbehandlerportal, således at data indgår i et it-understøttet workflow
  • udtrække vigtig ledelsesinformation om kontrollens effekter og sagsbehandlingens kvalitet
  • skabe muligheder for en mere effektiv deling af data på tværs af Københavns Kommune (KK).
Derved opnås bl.a.:
  • en reduktion af sagsbehandlingstiden med mulighed for hurtigere at kunne opdage og stoppe udbetalinger af uberettigede ydelser
  • en effektivisering af sagsgangene, så flere sager kan løftes
  • en stigning af kontrolindsatsens økonomiske udbytte
  • en mere ensartet sagsbehandling og behandling af borgerne, hvilket højner retssikkerhed og transparens
  • et redskab til at justere kontrolindsatsen, så den giver mest mulig mening

Forventningerne om driftsoptimering og øget økonomisk udbytte bygger på erfaringerne fra it-udviklingens indledende fase, som bl.a. har været medvirkende til, at den gennemsnitlige liggetid for kontrolsager i Betaling og Kontrol er nedbragt fra 12 måneder i 2013 til 3,8 måneder idag, og at kontrolindsatsens økonomiske udbytte er bragt op på 2012-niveau, dvs. niveauet inden overdragelsen af store kommunale ydelsesområder til Udbetaling Danmark (UDK).

It-løsningen understøtter målsætningerne i den af Borgerrepræsentationen nyligt vedtagne strategi ”Et fælles grundlag for den borgerrettede kontrolindsats”, der gælder for det samlede kontrolområde i KK.

It-løsningen skal i første omgang udvikles til og bruges i det tværgående kontrolarbejde i Betaling og Kontrol, KFF. Løsningen skal være kompatibel med såvel eksisterende som kommende sagsbehandlingssystemer, som kommunens forvaltninger anvender. Og løsningen skal på længere sigt udvikles til en fælles standardiseret indgang til tværgående data, som også kommunens øvrige forvaltninger kan anvende.

I løbet af 2014 og 2015 skal det som led i det eksisterende, tværgående udviklingssamarbejde på kontrolområdet undersøges, om og hvordan systemet ønskes udbredt og tilpasset til de andre forvaltninger. I så tilfælde vil omkostningerne hertil estimeres og indgå i udarbejdelsen af et budgetforslag til budget 2016.

Økonomi

Indstillingen indebærer, at budgetønske om en anlægsbevilling på 1.500 t. kr. (2015 p/l) for 2015 samt en varig driftsbevilling på 150 t. kr. (2015 p/l) fra 2015 til finansiering af Københavns Kommunes tværgående indsats imod snyd med sociale midler, vil indgå i forhandlingerne om budget 2015.

Anlægsmidlerne skal finansiere den næste fase af allerede påbegyndt it-udvikling af det tværgående kontrolarbejde, som igangsattes med midler afsat med budget 2012 og 2014. Driftsmidlerne skal herefter finansiere løbende vedligehold og drift af systemerne, samt de nødvendige it-licenser.

Videre proces

Såfremt KFU godkender indstillingen, vil ønsket om anlægs- og driftsmidler blive lagt ud på KFU-portalen og indgå i forhandlingerne om budget 2015.

 

Carsten Haurum

 

                                            /Michael Møller

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. august 2014:

Indstillingen blev godkendt.
Til top